За језик бакалара дневно 1.000 КМ

Дјеца у норвешком приобалном градићу Баллстаду свакодневно режу језике бакалара, а они који су највјештији у овом хонорарном послу, могу зарадити дневнице од чак неколико хиљада норвешких круна, пише портал Мунцхиес.

Свијет 24.03.2017 | 11:30
За језик бакалара дневно 1.000 КМ
Бакалар је норвешки локални специјалитет и због велике потражње за њим, извоза и добре економске стабилности државе, стотине дјеце имају могућност да се веома млади укључе у овај бизнис.

Најбољи у овом послу досад се показао 16-годишњи Трyгве Петтерсен који је подијелио своју причу за Мунцхиес.

Његов отац је локални рибар који га је обучио техникама најбржег и најпрецизнијег резања језика бакалара, тако да није ни чудно како је Петтерсен брзо напредовао.

"Кад сам тек почео радити овај посао, изрезао сам само близу два килограма рибе за један дан. Данас могу одрадити и до 80 килограма, а некад у једном дану зарадим и до 4.500 норвешких круна (близу 950 КМ)", открио је Петтерсен.

Он даље додаје да је овај посао добар начин да млади зараде новац како би сами себи приуштили нове мобителе, лаптопе или одјећу.

"Ја сам успио уштедјети довољно новца да одем на путовање у Америку. Уживаћу у пустоловини од Неw Yорка до Хаваја коју сам приуштио сам себи", казао је задовољни Петтерсен.

Како пише Мунцхиес, рибари из Баллстада већ генерацијама поклањају дјеци главе бакалара од којих изрежу језике заједно с брадом и вилицом те их достављају купцима. За килограм језика могу добити близу 13 КМ.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Радашин

24.03.2017 11:30

И Додик је осјеко језик свом народу његова зарада је милијон два на дан тако да може послати своје жене на Хаваје и Њујорк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Д.

25.03.2017 02:46

Тако је Радашине!