Za jezik bakalara dnevno 1.000 KM

Djeca u norveškom priobalnom gradiću Ballstadu svakodnevno režu jezike bakalara, a oni koji su najvještiji u ovom honorarnom poslu, mogu zaraditi dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna, piše portal Munchies.

Svijet 24.03.2017 | 11:30
Za jezik bakalara dnevno 1.000 KM
Bakalar je norveški lokalni specijalitet i zbog velike potražnje za njim, izvoza i dobre ekonomske stabilnosti države, stotine djece imaju mogućnost da se veoma mladi uključe u ovaj biznis.

Najbolji u ovom poslu dosad se pokazao 16-godišnji Trygve Pettersen koji je podijelio svoju priču za Munchies.

Njegov otac je lokalni ribar koji ga je obučio tehnikama najbržeg i najpreciznijeg rezanja jezika bakalara, tako da nije ni čudno kako je Pettersen brzo napredovao.

"Kad sam tek počeo raditi ovaj posao, izrezao sam samo blizu dva kilograma ribe za jedan dan. Danas mogu odraditi i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (blizu 950 KM)", otkrio je Pettersen.

On dalje dodaje da je ovaj posao dobar način da mladi zarade novac kako bi sami sebi priuštili nove mobitele, laptope ili odjeću.

"Ja sam uspio uštedjeti dovoljno novca da odem na putovanje u Ameriku. Uživaću u pustolovini od New Yorka do Havaja koju sam priuštio sam sebi", kazao je zadovoljni Pettersen.

Kako piše Munchies, ribari iz Ballstada već generacijama poklanjaju djeci glave bakalara od kojih izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom te ih dostavljaju kupcima. Za kilogram jezika mogu dobiti blizu 13 KM.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Radašin

24.03.2017 12:30

I Dodik je osjeko jezik svom narodu njegova zarada je milijon dva na dan tako da može poslati svoje žene na Havaje i Njujork.

ODGOVORITE
Name

Milorad D.

25.03.2017 03:46

Tako je Radašine!