ЕУ се удаљава од Балкана

Будући предсједник Генералне скупштине Уједињених нација Мирослав Лајчак оцијенио је да се Европска унија удаљава од западног Балкана, простора који је за њу природан, а да је све више присутна фрустрација становништа због мало опипљиве ЕУ.

Регион 23.03.2017 | 18:20
ЕУ се удаљава од Балкана
Са друге стране, каже да ниједна од опција за регион не представља реално испуњење жеља за безбједношћу, стабилношћу и економским просперитетом грађана Западног Балкана.

Лајчак, који је министар спољних послова Словачке, сматра да би неостваривање европске перспективе генерисало национализам, а у наставку фрагментацију насилним средствима.

Како каже, једна од посљедица била би миграција из региона, као и отворена врата за миграцију са подручја Блиског и Средњег истока и Африке.

"Не мислим да ЕУ, али и Европа у ширем смислу може себи да приушти такав сценарио", рекао је Лајчак у интервјуу за Нови магазаин.

Потребно је, каже Лајчак, пустити земље западног Балкана да се умјесто перспективе одређене фиктивним календарима инспиришу започетим процесима, својим сопственим напретком и његовим примереним награђивањем.

"ЕУ и њене институције морају опет да пронађу заједнички језик са људима, да бисмо избјегли талас популизма и национализма који као цунами погађају једну државу ЕУ за другом. То је највећи проблем који морамо хитно да ријешимо", рекао је Лајчак говорећи о унутрашњим проблемима ЕУ.

Бивши високи представник ЕУ за БИХ сматра да се регион поред економских проблема, сиромаштва, национализма и слабим институцијама суочава и са слабим стањем у области владавине права. Подсјећа да поглавља 23 и 24 чине камен темељац у том контексту, али сматра и да процесе у вези са тим поглављима не треба вештачки убрзавати.

Требало би, каже, да важи принцип, да ЕУ реагује позитивно и то отварањем поглавља, кад земља испуни одређене критеријуме.

"Тражење изговора зашто тако не поступати на земље дјелује демотивишуће", рекао је Лајчак.

Он је примијетио да недостаје стратешка комуникација ЕУ и западног Балкана у ширем контексту и да је запрепашћујуће да други актери са много мање улагања добијају изразити одзив становништва, па затим и политичкихг елита.

Према његовој оцјени, та појава је последица нејединства ЕУ, разних дјелимичних погледа на интеграцију западног Балкана у ЕУ, често мотивисаних краткорочних, унутрашњополитичким циљевима, без дугорочне визије и препознавања стратешких интереса ЕУ.

Министар спољних послова Словачке поновио је да је за ту државу проблематичан начин на који је Косово дошло до проглашења независности.

Каже да је став Словачке према комплексном косовском питању усмјерен на тражење уравнотеженог, продуктивног и дугорочно одрживог рјешења у корист стабилности, безбједности и економског просперитета у региону и Европи.

Кључан је дијалог између Београда и Приштине о нормализацији међусобних односа, рекао је Лајчак.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

23.03.2017 18:24

Није то ни тако лоше. Деведесетих се ЕУ "приближавала", па нам срушила кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куда

23.03.2017 21:06

Словенија Хрватска може а Србија Босна и Херцеговина Црна Гора и Македонија не могу срамота ЕУ што даље одабиј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.03.2017 21:34

В А Т И К А Н !

Name

МУНГОС

24.03.2017 04:44

Е У = ЕВРОПСКЕ УСТАШЕ . ВЕЋ ВИЂЕНО.

ОДГОВОРИТЕ