EU se udaljava od Balkana

Budući predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak ocijenio je da se Evropska unija udaljava od zapadnog Balkana, prostora koji je za nju prirodan, a da je sve više prisutna frustracija stanovništa zbog malo opipljive EU.

Region 23.03.2017 | 18:20
EU se udaljava od Balkana
Sa druge strane, kaže da nijedna od opcija za region ne predstavlja realno ispunjenje želja za bezbjednošću, stabilnošću i ekonomskim prosperitetom građana Zapadnog Balkana.

Lajčak, koji je ministar spoljnih poslova Slovačke, smatra da bi neostvarivanje evropske perspektive generisalo nacionalizam, a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima.

Kako kaže, jedna od posljedica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju sa područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

"Ne mislim da EU, ali i Evropa u širem smislu može sebi da priušti takav scenario", rekao je Lajčak u intervjuu za Novi magazain.

Potrebno je, kaže Lajčak, pustiti zemlje zapadnog Balkana da se umjesto perspektive određene fiktivnim kalendarima inspirišu započetim procesima, svojim sopstvenim napretkom i njegovim primerenim nagrađivanjem.

"EU i njene institucije moraju opet da pronađu zajednički jezik sa ljudima, da bismo izbjegli talas populizma i nacionalizma koji kao cunami pogađaju jednu državu EU za drugom. To je najveći problem koji moramo hitno da riješimo", rekao je Lajčak govoreći o unutrašnjim problemima EU.

Bivši visoki predstavnik EU za BIH smatra da se region pored ekonomskih problema, siromaštva, nacionalizma i slabim institucijama suočava i sa slabim stanjem u oblasti vladavine prava. Podsjeća da poglavlja 23 i 24 čine kamen temeljac u tom kontekstu, ali smatra i da procese u vezi sa tim poglavljima ne treba veštački ubrzavati.

Trebalo bi, kaže, da važi princip, da EU reaguje pozitivno i to otvaranjem poglavlja, kad zemlja ispuni određene kriterijume.

"Traženje izgovora zašto tako ne postupati na zemlje djeluje demotivišuće", rekao je Lajčak.

On je primijetio da nedostaje strateška komunikacija EU i zapadnog Balkana u širem kontekstu i da je zaprepašćujuće da drugi akteri sa mnogo manje ulaganja dobijaju izraziti odziv stanovništva, pa zatim i političkihg elita.

Prema njegovoj ocjeni, ta pojava je posledica nejedinstva EU, raznih djelimičnih pogleda na integraciju zapadnog Balkana u EU, često motivisanih kratkoročnih, unutrašnjopolitičkim ciljevima, bez dugoročne vizije i prepoznavanja strateških interesa EU.

Ministar spoljnih poslova Slovačke ponovio je da je za tu državu problematičan način na koji je Kosovo došlo do proglašenja nezavisnosti.

Kaže da je stav Slovačke prema kompleksnom kosovskom pitanju usmjeren na traženje uravnoteženog, produktivnog i dugoročno održivog rješenja u korist stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta u regionu i Evropi.

Ključan je dijalog između Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa, rekao je Lajčak.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

23.03.2017 18:24

Nije to ni tako loše. Devedesetih se EU "približavala", pa nam srušila kuću.

ODGOVORITE
Name

kuda

23.03.2017 21:06

Slovenija Hrvatska može a Srbija Bosna i Hercegovina Crna Gora i Makedonija ne mogu sramota EU što dalje odabij

ODGOVORITE
Name

E

23.03.2017 21:34

V A T I K A N !

Name

MUNGOS

24.03.2017 04:44

E U = EVROPSKE USTAŠE . VEĆ VIĐENO.

ODGOVORITE