Смијењен замј. министра одбране

Са 20 гласова за, 9 против и 3 суздржана Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине смијенио Сеада Јусића, замјеника министра одбране БиХ.

Босна и Херцеговина 23.03.2017 | 12:57
Смијењен замј. министра одбране
Пошто у првом кругу гласања није било довољне ентитетске већине, јер су присутни посланици иż Републике Српске гласали против смјене Јусића.

У другом кругу простом већином изгласана је смјена Сеада Јусића.

Истовремено, посланици Представничког дома су гласали за останак на функција министра одбране БиХ Марине Пендеш и њеног другог замјеника Бориса Јеринића. За смјену Пендешеве и Јеринића гласало је само пет посланика.

Најприје је захтјев СББ-а да се појединачно гласа о смјенама одбачен, али је након паузе њихов захтјев подржала СДА.

Након паузе, Амир Фазлић, шеф клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ рекао је да је клуб СДА одлучио да подржи захтјев СББ-а да се одвојено гласа о смјени министра одбране БиХ и његових замјеника, те да ће подржати захтјев СББ-а за смјену Сеада Јусића.

Потом је Младен Босић, као члан колегија затражио паузу од 30 минута како би и СДС одлучио о овом захтјеву.

У међувремену колегијум Представничког дома БиХ усагласио се да се одвојено гласа о смјени министра одбране и његових замјеника.

Претходно се посланицима обратио и Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара који је рекао да још увијек није добио извјештај Министарства одбране БиХ о томе да ли су прекршене процедуре код одобрења учешћа Оружаних снага БиХ у обиљежавању 9. јануара Дана Републике Српске.

Стога, каже, није могао прихатити захтјев СББ-а за смјену Сеада Јусића замјеника министра одбране БиХ.

"Оног тренутка кад будем добио извјештај и ако у том извјештају буде констатовано да су прекршене процедуре ја ћу одмах покренути смјену господина Јусића. Ако је СББ незадовољан радом замјеника министра којег су предложили и ако не проводи програмске циљеве те странке онда би било поштено да се то каже и да сам господин Јусић да оставку. До тада ја нећу ништа учинити док не добијем извјештај", рекао је Звиздић.

Прије почетка сједнице, шеф клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да ова странка неће учествовати у раду Представничког дома док предсједник овог тијела Шефик Џаферовић обавља ту функцију.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

в

23.03.2017 12:22

Орузане циркусанте треба укинут Незнам која будала споји ВРС која се борила против терориста са злоцинацком армијом беиха.нај веци промасај упоредит те двије војске

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ в

23.03.2017 12:50

Само си изоставио кључно Војска РС је била војска међународно признате државе а војска ТКЗ АРМИЈА БИХ терористичка нерегуларна сила.

Name

миле

23.03.2017 13:15

Док ви тако размисљате теско се нама србима.

Name

ре@в

23.03.2017 15:31

Кад сте напали Србе И ЈНА а кад сте тобозе признали глупане.заyосад вама И имају проблема сто су вас признали.

Name

ре

23.03.2017 16:03

91 сте се поцели наорузават,92 напали на србе И јна а 93 ви признати И како да вас зовемо вец терористи.

Name

Драган

23.03.2017 12:48

Смијенисе цовјека јер је постовао процедуре и закон о одбрани гдје стоји да предсједавајуци има право на поцасни вод а у ствари они су требали гласати и смијенити предсједника представницког дома БИХ Сефика Дзаферовица који је повезан са ратним злоцинима над србима.СДА јос дрзи своје кадрове у заједницким органима из прослог рата који су уцествовали у ратним злоцинима над србима и никоме ниста.Катастрофа боље да немамо никакву организацију власти него овакву бруку од тзв.дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

23.03.2017 13:16

Ее мој пријатељу гинули су и њихови и наси треба гледати на будуцност да нам дјеца не гину и да имају ста јести нико није невин

Name

Мата

23.03.2017 13:21

Требас знати ста је поцасни вод а ста је пук.