Оптужница за злочине над Србима

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Мирка Јурића терети за злочине над српским цивилима и заробљеницима у Орашју 1992. и 1993. године, саопштено је из Суда.

Република Српска 23.03.2017 | 12:00
Оптужница за злочине над Србима
У оптужници се наводи да је Јурић, од августа 1992. до септембра 1993. године, за вријеме међународног оружаног сукоба између Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватске војске на једној и Војске Српске Републике БиХ на другој страни, учествовао у широком и систематском нападу усмјереном против цивила српске националности на подручју општине Орашје.

Јурић је, према оптужници, починио и помагао прогон српског становништва на националној, политичкој, етничкој, културној и вјерској основи са територија под контролом ХВО-а и то убиствима, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима у намјери наношења велике патње, озбиљне физичке или психичке повреде или нарушења здравља.

Оптужница терети Мирка Јурића, бившег припадника Војне полиције 106. бригаде ХВО-а, за кривична дјела злочини против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Их

23.03.2017 18:55

Кад је злочин на Србима онда појединац,и на крају уз адвокате ништа од свега.Која глума суда БиХ,кобајаги суди и другој страни и уписују процес као прави за статистику.

ОДГОВОРИТЕ