Optužnica za zločine nad Srbima

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Mirka Jurića tereti za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Orašju 1992. i 1993. godine, saopšteno je iz Suda.

Republika Srpska 23.03.2017 | 12:00
Optužnica za zločine nad Srbima
U optužnici se navodi da je Jurić, od avgusta 1992. do septembra 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Hrvatske vojske na jednoj i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani, učestvovao u širokom i sistematskom napadu usmjerenom protiv civila srpske nacionalnosti na području opštine Orašje.

Jurić je, prema optužnici, počinio i pomagao progon srpskog stanovništva na nacionalnoj, političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom HVO-a i to ubistvima, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica tereti Mirka Jurića, bivšeg pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ih

23.03.2017 18:55

Kad je zločin na Srbima onda pojedinac,i na kraju uz advokate ništa od svega.Koja gluma suda BiH,kobajagi sudi i drugoj strani i upisuju proces kao pravi za statistiku.

ODGOVORITE