За пола године нових 100 милиона дуга

У посљедњих неколико година код домаћих власти све популарнији начин задуживања је емитовање дугорочних трезорских обвезница, као и краткорочних трезорских записа. На овај начин углавном се обезбјеђује новац за попуњавање мањка у буџетима.

Босна и Херцеговина 23.03.2017 | 11:22
За пола године нових 100 милиона дуга
Трезорске обвезнице спадају у такозвану дугорочну врсту вриједносних папира, јер им је рок доспијећа, односно период када купац обвезница може наплатити новац од оног ко је емитовао те обвезнице, дужи од годину. Емитенти обвезница су код нас углавном су институције власти. Камате на обвезнице углавном износе између два и четири посто.

Трезорски записи спадају у такозване краткорочне вриједносне папире, са роком доспијећа краћим од годину од дана емитовања. Камате на трезорске записе су знатно ниже у односу на оне које важе за обвезнице и износе око један посто.

Продаја и обвезница и трезорских записа се врши путем берзи тако што влада, која их емитује, понуди одређену количину обвезница или записа, а продаја се врши најбољим понуђачима.

Да се ради о популарном облику задуживања илуструје податак да су ентитетске владе, по основу емитованих обвезница, на крају 2016. године имали дуг у износу од око 1,35 милијарди марака. При томе је задужење Републике Српске по овом основу нешто веће од оног којег има ФБиХ. Наиме, на крају прошле године Српска је по основу емитованих обвезница био задужен укупно 728 милиона КМ, док је дуг ФБиХ износио 620 милиона КМ.

Вриједност емитованих трезорских записа, које је емитовала Влада ФБиХ, на крају прошле године је износио 120 милиона КМ, док је дуг Републике Српске по овом основу износио 88 милиона марака.

- Ту имамо два проблема. Један је што се то задужење врши за нешто што није рационално, односно углавном за јавну потрошњу, а веома мало или никако за инвестирање, што је, фактички, куповина социјалног мира. С друге стране, ти вриједносни папири, емитовани на такав начин, остају код повјерилаца и с њима се слабо или никако не тргује на финансијским тржиштима. То слаби економску ситуацију у земљи и на тај начин имамо слабије економске ефекте у односу на оне које би имали да се налазимо у једној развијеној земљи, са развијеним финансијским тржиштима – прокоментарисао је професор Економског факултета у Сарајеву Жељко Шаин.



Када се у јавности, односно у медијима, говори о задужењима, неизоставна тема је и кредит Међународног монетарног фонда. У том контексту се често спомиње како је он потребнији Републици Српској него ФБиХ. Проста математика доказује ову тврдњу.

Наиме, Влада ФБиХ је у другом полугодишту 2016. године чак смањила своје унутрашње задужење по основу емитовања вриједносних папира. Тако је вриједност емитованих обвезница на дан 30. јуна била за 60 милиона КМ мања у односу на крај године, али је вриједност трезорских записа била већа за 70 милиона марака. То значи да је Влада ФБиХ по овом основу за шест мјесеци успјела смањити свој унутрашњи дуг за 10 милиона КМ.

С друге стране, Влада Републике Српске је повећала своје задужење за више од 100 милиона КМ. Тако је посљедњег дана јуна вриједност емитованих обвезница износила близу 636 милиона КМ, односно била је за 92 милиона марака мања него на крају године. Од јуна до децембра се повећала и вриједност трезорских записа и то за 11 милиона марака, односно са 77 на 88 милиона КМ.

- Повећање дуга по основу емитованих вриједносних папира може имати велике негативне реперкусије, јер немамо више ни повољан пословни амбијент, нити имамо начина да се то оплемени и оплоди у наредном периоду. Због тога треба размислити да се што прије пронађу други начини осигурања потребних средстава ради спречавања неликвидности. Једини излаз из те ситуације је да се повећа запосленост, и то у области производних капацитета, а не јавне потрошње – додао је Шаин.

Овом треба додати и да се, за разлику од Владе ФБиХ, Влада Републике Српске у претходном периоду задуживала и код домаћих комерцијалних банака, а висина тог дуга на крају прошле године износила је 126 милиона КМ. Иначе, институције власти, било гдје у свијету, избјегавају задужења код комерцијалних банака, јер су она, по условима под којима се ти кредити добијају, далеко неповољнији од оних које одобравају међународне финансијске институције попут Међународног монетарног фонда, Свјетске банке и слично.

(Фактор.ба)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Другим ријецима...

23.03.2017 10:34

Скромна, опрезна изјава за несто сто се назива - банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.03.2017 11:02

Ма ста је то, то није ни двјеста милиона км.Ха ха

Name

Кумиц

23.03.2017 11:55

Ситна лова треба јос висе се задузит па амери су најзадузенија дрзава

Name

федрицк поwер

10.09.2017 21:31

Здраво, Ово је да се информише јавност да је господин Федрицк Поwер, угледни лични зајмодавац, отворио финансијске могућности за све којима је потребна финансијска помоћ. Да ли вам је потребан тренутни кредит да бисте обрисали свој дуг или вам је потребан капитални кредит како бисте побољшали свој посао? Да ли су вам икада биле одбијене од стране банака и других финансијских агенција? Само зато што смо овде због свих ваших финансијских проблема. Овим одредбама и условима позајмљујемо камату од 2% за јавност, компанију и заједницу на јасан и једноставан начин разумевања. Није потребно провјерити кредит, 100% гарантовано. Пошаљите нам е-маил на: (федрицкпоwерлоанфирм926@гмаил.цом)

Name

Баја

23.03.2017 10:38

Контејнер револуција на помолу, јаоооо теби када градјани изидју из контејнера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.03.2017 10:51

Банкрот је само треба да га неко да га прогласи све пропода полако ал сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.03.2017 11:22

Имењаче, банкрот се проглашава кад је немогуће извршавање обавеза према повериоцима. Рецимо, мало људи зна да је СФРЈ банкротирала '82., '83. године. Тад је извршен отпис дела дуга од стране поверилаца, уведене су ригорозне мере "стабилизације", потом су следила нова задуживања. РС још није у тој ситуацији. Звучи смешно, али БиХ не спада у групу претерано задужених држава. Па тако ни РС. Ово ти је само медијско "пумпање" за рачун познатог наручиоца. Сутра, кад наручилац оваквих вести којим нас свакодневно бомбардују,. дође на власт - радиће исто. Дизаће кредите ради попуне буџетских шупљина.

Name

Имењак

23.03.2017 11:39

Можда је то и био стратешки циљ.

Name

Кики

23.03.2017 23:04

Задузивање је мало опасан спорт. БиХ не спада у високо задузене земље јер је сиротињска земља.Мало суме и ливада и ето. Кад ми подју струцњаци објасњават да је то добро онда ми се повраца.Ниси задузен ...јер си просијак и нико ти неда,то је истина. Кад Додик пореди задузеност УСА и Српске онда је то блесавитис каквог нема.Једна улица у Њуорку је скупља од цијеле Српске.Дакле,ако имас мозес се и задузиват а ако немас онда си гологузанер.

Name

Реци истину

23.03.2017 10:59

Нека, нека, тако нам и треба.Па ста фали сто смо гладни, гласацемо за насег ПРЕДСЈЕДНИКА и он це нам дати зваке. Хахахаха умри сиротињо али прво гласај за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

23.03.2017 11:00

Ево градим кучу имам 10 радика треба ми кредит да их исплатим са грејс периодом од три год. и наравно да га ја не врачам.Гдје да се обратим??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милосе обрати се на праву адресу

23.03.2017 11:35

То би требо питати председника како је јадницак успио добити 3000000 милиона марака за свог сина љубимца,

Name

23.03.2017 11:01

Ма браво,ма узивајте ВИ,задузујте НАС јер такви ко ви су бирали ВАС а кад буде постављено питање-ста нам уради ВЛАС'- бице пут под ноге и то пун ГАС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

23.03.2017 11:47

Ако наставе овај тренд,бице нам горе него у Африци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

23.03.2017 12:22

кажу не руше босну а задуживају је и продају туђину само да неби била нормална држава. Нај горе са тим уништавају и свој народ који мора бјежат у туђину и хране само 10% свог народа а осталим продају приче о национализму. То је исто ко што нам говоре да је оно дјете од 14год херој , на место да покажу која будала му је дала оружје и ставила га на стражу јер то је убица каке ниђе нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слоба

23.03.2017 12:23

Ако буде банкрот, за то треба неко и да одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санта Цлаусе

23.03.2017 12:39

Ја знам да ја нецу врацати тај дуг, тако да ме не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

23.03.2017 13:40

Е мој само знам да они који узаимају нецега вратити.бас управо ти и ја и остали це га вратити

Name

Синдикат

23.03.2017 12:52

Живио цар Републике Српске, живио наш Милорад Додик, који ће, ако Бог да, и наредне народне изборе уз помоћ народа узети! Он је једини који разумије овај напаћени народ и он је једини који нас брани од сарајевског фудаметалинзма и оне Алијине исламске декорације, с којом оће да је ово Теееран, из којег смо једва живу главу извукли, кад је рат стао и кад се престало пуцати! Нису му џабе Американци дали надимак „Гуардиан оф Српска“, што значи да је омиљен међ народом, да народу исплаћује редовно плате, да није на црној листи и да је заштитник народа! Дабог да му се и руке позлатиле, с којима ће напаћеним и крезубим жељезничарима пребацити крваво зарађене плате, а на то све, син му се не дрогира! Живио најбољи, најправеднији, најпоштенији, најобразованији и најкутурнији политичар у сувереној, независној и међународно признатој Републици Српској! Живио наш Баја Милорад Додик још стотину година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

23.03.2017 13:13

Масала масала банкрот се близи а ста онда.Купује вас за кифлу,кифланери полтрони једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.03.2017 14:03

БИЛА ЈЕДНОМ ЈЕДНА БОСНА И У ЊОЈ РЕПУБЛИКА СРПСКА. ИМАЛА ЈЕ СВОГА КРАЉА МИЛОРАДА. ТАЈ НИЈЕ ВОДИО РАЧУНА О СВОМ НАРОДУ НЕГО ЈЕ ПРОДАВАО ЗЕМЉУ И ШУМУ СВЕ ДОК НИЈЕ ОТИШАО У ДУЖНИЧКО РОБСТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

23.03.2017 18:48

Зиле видјецемо ко је био једном ускоро.