Za pola godine novih 100 miliona duga

U posljednjih nekoliko godina kod domaćih vlasti sve popularniji način zaduživanja je emitovanje dugoročnih trezorskih obveznica, kao i kratkoročnih trezorskih zapisa. Na ovaj način uglavnom se obezbjeđuje novac za popunjavanje manjka u budžetima.

Bosna i Hercegovina 23.03.2017 | 11:22
Za pola godine novih 100 miliona duga
Trezorske obveznice spadaju u takozvanu dugoročnu vrstu vrijednosnih papira, jer im je rok dospijeća, odnosno period kada kupac obveznica može naplatiti novac od onog ko je emitovao te obveznice, duži od godinu. Emitenti obveznica su kod nas uglavnom su institucije vlasti. Kamate na obveznice uglavnom iznose između dva i četiri posto.

Trezorski zapisi spadaju u takozvane kratkoročne vrijednosne papire, sa rokom dospijeća kraćim od godinu od dana emitovanja. Kamate na trezorske zapise su znatno niže u odnosu na one koje važe za obveznice i iznose oko jedan posto.

Prodaja i obveznica i trezorskih zapisa se vrši putem berzi tako što vlada, koja ih emituje, ponudi određenu količinu obveznica ili zapisa, a prodaja se vrši najboljim ponuđačima.

Da se radi o popularnom obliku zaduživanja ilustruje podatak da su entitetske vlade, po osnovu emitovanih obveznica, na kraju 2016. godine imali dug u iznosu od oko 1,35 milijardi maraka. Pri tome je zaduženje Republike Srpske po ovom osnovu nešto veće od onog kojeg ima FBiH. Naime, na kraju prošle godine Srpska je po osnovu emitovanih obveznica bio zadužen ukupno 728 miliona KM, dok je dug FBiH iznosio 620 miliona KM.

Vrijednost emitovanih trezorskih zapisa, koje je emitovala Vlada FBiH, na kraju prošle godine je iznosio 120 miliona KM, dok je dug Republike Srpske po ovom osnovu iznosio 88 miliona maraka.

- Tu imamo dva problema. Jedan je što se to zaduženje vrši za nešto što nije racionalno, odnosno uglavnom za javnu potrošnju, a veoma malo ili nikako za investiranje, što je, faktički, kupovina socijalnog mira. S druge strane, ti vrijednosni papiri, emitovani na takav način, ostaju kod povjerilaca i s njima se slabo ili nikako ne trguje na finansijskim tržištima. To slabi ekonomsku situaciju u zemlji i na taj način imamo slabije ekonomske efekte u odnosu na one koje bi imali da se nalazimo u jednoj razvijenoj zemlji, sa razvijenim finansijskim tržištima – prokomentarisao je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain.



Kada se u javnosti, odnosno u medijima, govori o zaduženjima, neizostavna tema je i kredit Međunarodnog monetarnog fonda. U tom kontekstu se često spominje kako je on potrebniji Republici Srpskoj nego FBiH. Prosta matematika dokazuje ovu tvrdnju.

Naime, Vlada FBiH je u drugom polugodištu 2016. godine čak smanjila svoje unutrašnje zaduženje po osnovu emitovanja vrijednosnih papira. Tako je vrijednost emitovanih obveznica na dan 30. juna bila za 60 miliona KM manja u odnosu na kraj godine, ali je vrijednost trezorskih zapisa bila veća za 70 miliona maraka. To znači da je Vlada FBiH po ovom osnovu za šest mjeseci uspjela smanjiti svoj unutrašnji dug za 10 miliona KM.

S druge strane, Vlada Republike Srpske je povećala svoje zaduženje za više od 100 miliona KM. Tako je posljednjeg dana juna vrijednost emitovanih obveznica iznosila blizu 636 miliona KM, odnosno bila je za 92 miliona maraka manja nego na kraju godine. Od juna do decembra se povećala i vrijednost trezorskih zapisa i to za 11 miliona maraka, odnosno sa 77 na 88 miliona KM.

- Povećanje duga po osnovu emitovanih vrijednosnih papira može imati velike negativne reperkusije, jer nemamo više ni povoljan poslovni ambijent, niti imamo načina da se to oplemeni i oplodi u narednom periodu. Zbog toga treba razmisliti da se što prije pronađu drugi načini osiguranja potrebnih sredstava radi sprečavanja nelikvidnosti. Jedini izlaz iz te situacije je da se poveća zaposlenost, i to u oblasti proizvodnih kapaciteta, a ne javne potrošnje – dodao je Šain.

Ovom treba dodati i da se, za razliku od Vlade FBiH, Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu zaduživala i kod domaćih komercijalnih banaka, a visina tog duga na kraju prošle godine iznosila je 126 miliona KM. Inače, institucije vlasti, bilo gdje u svijetu, izbjegavaju zaduženja kod komercijalnih banaka, jer su ona, po uslovima pod kojima se ti krediti dobijaju, daleko nepovoljniji od onih koje odobravaju međunarodne finansijske institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i slično.

(Faktor.ba)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Drugim rijecima...

23.03.2017 10:34

Skromna, oprezna izjava za nesto sto se naziva - bankrot.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.03.2017 11:02

Ma sta je to, to nije ni dvjesta miliona km.Ha ha

Name

Kumic

23.03.2017 11:55

Sitna lova treba jos vise se zaduzit pa ameri su najzaduzenija drzava

Name

fedrick power

10.09.2017 21:31

Zdravo, Ovo je da se informiše javnost da je gospodin Fedrick Power, ugledni lični zajmodavac, otvorio finansijske mogućnosti za sve kojima je potrebna finansijska pomoć. Da li vam je potreban trenutni kredit da biste obrisali svoj dug ili vam je potreban kapitalni kredit kako biste poboljšali svoj posao? Da li su vam ikada bile odbijene od strane banaka i drugih finansijskih agencija? Samo zato što smo ovde zbog svih vaših finansijskih problema. Ovim odredbama i uslovima pozajmljujemo kamatu od 2% za javnost, kompaniju i zajednicu na jasan i jednostavan način razumevanja. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% garantovano. Pošaljite nam e-mail na: ([email protected])

Name

Baja

23.03.2017 10:38

Kontejner revolucija na pomolu, jaoooo tebi kada gradjani izidju iz kontejnera.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.03.2017 10:51

Bankrot je samo treba da ga neko da ga proglasi sve propoda polako al sigurno

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.03.2017 11:22

Imenjače, bankrot se proglašava kad je nemoguće izvršavanje obaveza prema poveriocima. Recimo, malo ljudi zna da je SFRJ bankrotirala '82., '83. godine. Tad je izvršen otpis dela duga od strane poverilaca, uvedene su rigorozne mere "stabilizacije", potom su sledila nova zaduživanja. RS još nije u toj situaciji. Zvuči smešno, ali BiH ne spada u grupu preterano zaduženih država. Pa tako ni RS. Ovo ti je samo medijsko "pumpanje" za račun poznatog naručioca. Sutra, kad naručilac ovakvih vesti kojim nas svakodnevno bombarduju,. dođe na vlast - radiće isto. Dizaće kredite radi popune budžetskih šupljina.

Name

Imenjak

23.03.2017 11:39

Možda je to i bio strateški cilj.

Name

Kiki

23.03.2017 23:04

Zaduzivanje je malo opasan sport. BiH ne spada u visoko zaduzene zemlje jer je sirotinjska zemlja.Malo sume i livada i eto. Kad mi podju strucnjaci objasnjavat da je to dobro onda mi se povraca.Nisi zaduzen ...jer si prosijak i niko ti neda,to je istina. Kad Dodik poredi zaduzenost USA i Srpske onda je to blesavitis kakvog nema.Jedna ulica u Njuorku je skuplja od cijele Srpske.Dakle,ako imas mozes se i zaduzivat a ako nemas onda si gologuzaner.

Name

Reci istinu

23.03.2017 10:59

Neka, neka, tako nam i treba.Pa sta fali sto smo gladni, glasacemo za naseg PREDSJEDNIKA i on ce nam dati zvake. Hahahaha umri sirotinjo ali prvo glasaj za SNSD

ODGOVORITE
Name

miloš

23.03.2017 11:00

Evo gradim kuču imam 10 radika treba mi kredit da ih isplatim sa grejs periodom od tri god. i naravno da ga ja ne vračam.Gdje da se obratim??????

ODGOVORITE
Name

Milose obrati se na pravu adresu

23.03.2017 11:35

To bi trebo pitati predsednika kako je jadnicak uspio dobiti 3000000 miliona maraka za svog sina ljubimca,

Name

23.03.2017 11:01

Ma bravo,ma uzivajte VI,zaduzujte NAS jer takvi ko vi su birali VAS a kad bude postavljeno pitanje-sta nam uradi VLAS'- bice put pod noge i to pun GAS!!!

ODGOVORITE
Name

Hahaha

23.03.2017 11:47

Ako nastave ovaj trend,bice nam gore nego u Africi.

ODGOVORITE
Name

DADO

23.03.2017 12:22

kažu ne ruše bosnu a zaduživaju je i prodaju tuđinu samo da nebi bila normalna država. Naj gore sa tim uništavaju i svoj narod koji mora bježat u tuđinu i hrane samo 10% svog naroda a ostalim prodaju priče o nacionalizmu. To je isto ko što nam govore da je ono djete od 14god heroj , na mesto da pokažu koja budala mu je dala oružje i stavila ga na stražu jer to je ubica kake niđe nema.

ODGOVORITE
Name

sloba

23.03.2017 12:23

Ako bude bankrot, za to treba neko i da odgovara

ODGOVORITE
Name

Santa Clause

23.03.2017 12:39

Ja znam da ja necu vracati taj dug, tako da me ne tice.

ODGOVORITE
Name

Bn

23.03.2017 13:40

E moj samo znam da oni koji uzaimaju necega vratiti.bas upravo ti i ja i ostali ce ga vratiti

Name

Sindikat

23.03.2017 12:52

Živio car Republike Srpske, živio naš Milorad Dodik, koji će, ako Bog da, i naredne narodne izbore uz pomoć naroda uzeti! On je jedini koji razumije ovaj napaćeni narod i on je jedini koji nas brani od sarajevskog fudametalinzma i one Alijine islamske dekoracije, s kojom oće da je ovo Teeeran, iz kojeg smo jedva živu glavu izvukli, kad je rat stao i kad se prestalo pucati! Nisu mu džabe Amerikanci dali nadimak „Guardian of Srpska“, što znači da je omiljen međ narodom, da narodu isplaćuje redovno plate, da nije na crnoj listi i da je zaštitnik naroda! Dabog da mu se i ruke pozlatile, s kojima će napaćenim i krezubim željezničarima prebaciti krvavo zarađene plate, a na to sve, sin mu se ne drogira! Živio najbolji, najpravedniji, najpošteniji, najobrazovaniji i najkuturniji političar u suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj Republici Srpskoj! Živio naš Baja Milorad Dodik još stotinu godina!

ODGOVORITE
Name

Bn

23.03.2017 13:13

Masala masala bankrot se blizi a sta onda.Kupuje vas za kiflu,kiflaneri poltroni jedni.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

23.03.2017 14:03

BILA JEDNOM JEDNA BOSNA I U NJOJ REPUBLIKA SRPSKA. IMALA JE SVOGA KRALJA MILORADA. TAJ NIJE VODIO RAČUNA O SVOM NARODU NEGO JE PRODAVAO ZEMLJU I ŠUMU SVE DOK NIJE OTIŠAO U DUŽNIČKO ROBSTVO.

ODGOVORITE
Name

Bn

23.03.2017 18:48

Zile vidjecemo ko je bio jednom uskoro.