БиХ треба да се окрене будућности

Босна и Херцеговина мора да се окрене будућности, јер свако враћање у прошлост ствара нове тензије и нове подјеле у друштву, сматра
предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Он је данас у Бијељини на Бизнис форуму "Растерећењем привреде до нових радних мјеста" рекао да је ово тема на којој инсистира и Европска унија.

Босна и Херцеговина 22.03.2017 | 17:33
БиХ треба да се окрене будућности
Унапређење пословног окружења и запошљавање људи, приоритет су свих нивоа власти у БиХ. У том смислу, мишљење пословне заједнице, као подлога за доношење политичких одлука, основни је циљ оваквих скупова, речено је на Бизнис форуму, који је у Бијељини организовао Институт за развој младих “Култ”.

“ЕУ је поставила економске реформе, као један од својих услова за даље приближавање БиХ. ММФ је као један од својих услова за даљу финансијску подршку институцијама БиХ поставио економске теме. Очигледно је да се међународне институције, након одређеног времена када су постављале политичке теме као услов, као што су уставне промјене ,`Сејдић-Финци` и сличне ствари, сада враћају економским темама и мислим да је то јако добро”, рекао је Иванић за БН телевизију.

Иако законска регулатива није у надлежности локалних заједница, оне морају учинити свој дио посла при растерећењу привреде. То се прије свега односи на финансијске намете.

“Ми смо више пута смањивали или потпуно укидали таксе, али и доносили уредбе из надлежности локалне заједнице које би требало да поспијеше нормалан привредни амбијент. Наравно, покушавамо да направимо и инфраструктуру”, поручио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Један од начина подстицаја привреди политичком одлуком могла би да буде и измјена Закона о ПДВ-у којом би био уведен систем плаћања пореза држави тек када привредник наплати своја потраживања, а не као до сада до 10. у мјесецу, без обзира на то да ли је привреда на губитку.

“Институт је прошле године прикупио 30.000 потписа привредника из цијеле БиХ, који су подржали ову иницијативу и упутио УО УИО. Нажалост, још немамо њихове реакције”, саопштила је Ајка Баручић из Института за развој младих “Култ”.

Привреду као тему треба раширити по цијелој БиХ и због тога је добро што је Бизнис форум организован у Бијељини, као једном од најбрже развијених привредних центара, закључили су учесници.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар