BiH treba da se okrene budućnosti

Bosna i Hercegovina mora da se okrene budućnosti, jer svako vraćanje u prošlost stvara nove tenzije i nove podjele u društvu, smatra
predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. On je danas u Bijeljini na Biznis forumu "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" rekao da je ovo tema na kojoj insistira i Evropska unija.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 17:33
BiH treba da se okrene budućnosti
Unapređenje poslovnog okruženja i zapošljavanje ljudi, prioritet su svih nivoa vlasti u BiH. U tom smislu, mišljenje poslovne zajednice, kao podloga za donošenje političkih odluka, osnovni je cilj ovakvih skupova, rečeno je na Biznis forumu, koji je u Bijeljini organizovao Institut za razvoj mladih “Kult”.

“EU je postavila ekonomske reforme, kao jedan od svojih uslova za dalje približavanje BiH. MMF je kao jedan od svojih uslova za dalju finansijsku podršku institucijama BiH postavio ekonomske teme. Očigledno je da se međunarodne institucije, nakon određenog vremena kada su postavljale političke teme kao uslov, kao što su ustavne promjene ,`Sejdić-Finci` i slične stvari, sada vraćaju ekonomskim temama i mislim da je to jako dobro”, rekao je Ivanić za BN televiziju.

Iako zakonska regulativa nije u nadležnosti lokalnih zajednica, one moraju učiniti svoj dio posla pri rasterećenju privrede. To se prije svega odnosi na finansijske namete.

“Mi smo više puta smanjivali ili potpuno ukidali takse, ali i donosili uredbe iz nadležnosti lokalne zajednice koje bi trebalo da pospiješe normalan privredni ambijent. Naravno, pokušavamo da napravimo i infrastrukturu”, poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Jedan od načina podsticaja privredi političkom odlukom mogla bi da bude i izmjena Zakona o PDV-u kojom bi bio uveden sistem plaćanja poreza državi tek kada privrednik naplati svoja potraživanja, a ne kao do sada do 10. u mjesecu, bez obzira na to da li je privreda na gubitku.

“Institut je prošle godine prikupio 30.000 potpisa privrednika iz cijele BiH, koji su podržali ovu inicijativu i uputio UO UIO. Nažalost, još nemamo njihove reakcije”, saopštila je Ajka Baručić iz Instituta za razvoj mladih “Kult”.

Privredu kao temu treba raširiti po cijeloj BiH i zbog toga je dobro što je Biznis forum organizovan u Bijeljini, kao jednom od najbrže razvijenih privrednih centara, zaključili su učesnici.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar