Како да ублажите симптоме ПМС

Промене у исхрани које није тешко спровести могу да олакшају тегобе жена пре месечног циклуса

Здравље 22.03.2017 | 13:49
Како да ублажите симптоме ПМС
ЖЕНЕ, можда, мисле да не могу пуно да ураде да би одржале предменструални синдром (ПМС) под контролом. Међутим,испоставило се да постоје природни начини да контролишу симптоме, као што су вежбе и здрава исхрана.

Вежбање и правилна исхрана могу да контролишу надимање, епизоде депресије, раздражљивост и промене расположења повезане са ПМС. Препоручује се 30 до 45 минута вежбања, четири до пет дана недељно, а стручњаци Поликлинике "Интертим" предлажу и следећих ових 11 промена у исхрани:

СМАЊИТЕ СО
Једите храну коју сами припремите, а не ону "брзу", пуну соли и вештачког шећера. Конзумирање мање соли се посебно препоручује женама које имају проблем са надутошћу, осетљивим дојкама или натеченим рукама.

ШТО ВИШЕ ЗЕЛЕНИША
Једите разноврсно воће и поврће, пре свега зелене боје. Поврће попут кеља, соје или блитве је богато гвожђем и витаминима Б који могу да помогну у отклањању умора.

ПИЈТЕ ДОСТА ВОДЕ
Препоручује се да жене пију најмање осам чаша воде дневно да би се смањило надимање, убрзало варење и да би вода имала низ других здравствених предности. У воду можете додати мало лимуна, лимете и кришке краставца како би добила укус.

УНОС КАЛЦИЈУМА
Неке студије показују да унос калцијума кроз храну као што је јогурт, млеко, соја и немасни сиреви може да смањи низ симптома ПМС.

ВИТАМИНИ
Витамин Д се природно налази у храни као што су сардине. остриге и лосос. Овај витамин, такође, може помоћи у ублажавању симптома ПМС.

НАДОКНАДИТЕ ГВОЖЂЕ
Морате да повећате унос гвожђа пре и током циклуса. Исхрана која обухвата намирнице пуне гвожђа може вам помоћи да избегнете анемију. Изаберите посне комаде меса и одсеците вишак масти пре кувања. Ако сте вегетаријанац или једноставно не волите црвено месо питајте свог лекара о евентуалном узимању суплемената са гвожђем. Многи препарати гвожђа, који подтичу ставрање црвених крвних зрнаца и хемоглобина, и тако смањују симптоме као што су умор и исцрпљеност тешко се подносе. Зато би требало у договору са својим лекаром да изаберете неку од нових формула гвожђа које се постепено ослобађају у организму не изазивају мучнину, нити метални укус у устима, а врло су комфорне за употребу и узима се по једна таблета дневно после оброка.

КОШТУЊАВО ВОЋЕ
Уместо посезања за чипсом или чоколадом, узмите шаку коштуњавог воћа. Ораси су богати омега 3 масним киселинама и помоћи ће вам да се осећате сито дуже време. Једите орахе, бадеме и лешнике

СЛОЖЕНИ УГЉЕНИ ХИДРАТИ
Намирнице које имају сложене угљене хидрате садрже три или више врста природног шећера и богате су влакнима. Ове намирнице улазе у крвоток постепено. Изазивају само умерен пораст инсулина и могу да помогну у стабилизацији расположења и обуздају претерану жељу за храном. У овој групи намирница су кромпир, тиквице, бундева, сочиво...

ЖИТАРИЦЕ
Промена нивоа естрогена и прогестерона може да смањи количину серотонина у мозгу, што може утицати на расположење и активирање депресије, анксиозности или раздражљивости. Када се осећате уморно и тужно житарице то могу да поправе.

СМАЊИТЕ АЛКОХОЛ
Пиће може помоћи да се опустимо, али алкохол може и да поремети сан. Неке жене ће узети чашу вина у 20 сати, и пробудиће се у 2 ујутру када алкохол почиње да делује.

МАЊЕ КОФЕИНА
Превише кофеина, такоже, може да поремети сан и појача симптоме ПМС. Много кафе, рецимо, или чаја и других пића која садрже кофеин појачава раздражљивост, па их у ПМС треба избегавати.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар