Владавина права – темељ стабилности

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изјавио је данас да је владавина права темељ на којем се граде стабилне и просперитетне државе, те додао да је у БиХ то један од кључних приоритета у процесу европских интеграција, као и један од услова за затварање ОХР-а.

Босна и Херцеговина 22.03.2017 | 13:54
Владавина права – темељ стабилности
“Велика Британија ради на томе и помажемо колико можемо како би се ојачали квалитет, ефикасност, одговорност и, оно што је најважније, независност правосудног система, али та промјена мора доћи изнутра”, рекао је Феругусон новинарима у Сарајеву, након што се данас обратио члановима Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Он је оцијенио да ВСТС може имати водећу улогу у том и у процесу давања примјена највиших професионалних стандарада и интегритета. “Управо данас сам охрабрио Савјет да то уради”, истакао је британски дипломата.

Он је навео да се обратио члановима ВСТС-а како би изразио и објаснио подршку коју Велика Британија пружа у многим пољима у раду правосуђа у БиХ.

“Надамо се да ћемо путем тог рада и подршке помоћи да се одговори на стварне и оправдане забринутости грађана о питању правосудног сектора у овој земљи”, каже Фергусон.

Он је подсјетио да, осим рада са ВСТС-ом и његовим секретаријатом, Велика Британија сарађује и са Уставним судом БиХ и Судом БиХ у нади да ће им помоћи да побољшају своје знање и експертизе у пољу европске јуриспруденције.

“Имамо значајан пакет помоћи и подршке у износу већем од милион фунти и надамо се да ћемо кроз тај пројекат помоћи правосудним институцијама у БиХ да постану онакве да грађани имају повјерења у њих, а да земља буде поносна на њих”, навео је Фергусон.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија је обраћање Фергусона оцијенио као снажну подршку Велике Британије независном правосуђу у БиХ.

“Сигуран сам да се Влада Велике Британије неће само задржати на декларативним подршкама, него да има и конкретне пројекте којим подржава правосуђе БиХ”, каже Тегелтија.

Он је напоменуо да је један од тих пројеката и у овој институцији, а зове се “Јачање Секретаријата ВСТС”.

“Фергусон је препознао да је иза нас турбулентно вријеме у којем је правосуђе било суочено са бројним изазовима и да смо из тога изашли. Када посматрамо те изазове највећи су били они који се односе не политичке притиске, а на које је Фергусон скренуо пажњу”, рекао је Тегелтија.

Он је навео да ВСТС управо ради на поправљању система изнутра кроз различите форме, а да је једна од њих дисциплински поступци против носилаца правосудних институција.

Тегелетија је изразио задовољство радом Канцеларије дисциплинског тужиоца, која, како је рекао, даје одређене резултате.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Теги Теги

22.03.2017 13:36

Да ли има неко да му постави питање како се бира дисциплинска комисија за носиоце правосудних институција као у случају Горана Салиховића??Интересантно да се у комисији нашао тужилац окружног тужилаштва Бања Лука Синиша Врањеш за кога се прича да је Додиков човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анал лиза

22.03.2017 14:42

Пусти овај текст, флоскуле и уопштене ствари. А на терену сасвим другачије, свеопшта пљачка и праоница пара...и нико није крив за ситуацију у којој смо.

Name

м

22.03.2017 13:51

Тзв беиха нецу униц у еу никад а мозда ни тад.мозда за 100 год ал ко дозиви...

ОДГОВОРИТЕ