Vladavina prava – temelj stabilnosti

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je danas da je vladavina prava temelj na kojem se grade stabilne i prosperitetne države, te dodao da je u BiH to jedan od ključnih prioriteta u procesu evropskih integracija, kao i jedan od uslova za zatvaranje OHR-a.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 13:54
Vladavina prava – temelj stabilnosti
“Velika Britanija radi na tome i pomažemo koliko možemo kako bi se ojačali kvalitet, efikasnost, odgovornost i, ono što je najvažnije, nezavisnost pravosudnog sistema, ali ta promjena mora doći iznutra”, rekao je Feruguson novinarima u Sarajevu, nakon što se danas obratio članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

On je ocijenio da VSTS može imati vodeću ulogu u tom i u procesu davanja primjena najviših profesionalnih standarada i integriteta. “Upravo danas sam ohrabrio Savjet da to uradi”, istakao je britanski diplomata.

On je naveo da se obratio članovima VSTS-a kako bi izrazio i objasnio podršku koju Velika Britanija pruža u mnogim poljima u radu pravosuđa u BiH.

“Nadamo se da ćemo putem tog rada i podrške pomoći da se odgovori na stvarne i opravdane zabrinutosti građana o pitanju pravosudnog sektora u ovoj zemlji”, kaže Ferguson.

On je podsjetio da, osim rada sa VSTS-om i njegovim sekretarijatom, Velika Britanija sarađuje i sa Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH u nadi da će im pomoći da poboljšaju svoje znanje i ekspertize u polju evropske jurisprudencije.

“Imamo značajan paket pomoći i podrške u iznosu većem od milion funti i nadamo se da ćemo kroz taj projekat pomoći pravosudnim institucijama u BiH da postanu onakve da građani imaju povjerenja u njih, a da zemlja bude ponosna na njih”, naveo je Ferguson.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je obraćanje Fergusona ocijenio kao snažnu podršku Velike Britanije nezavisnom pravosuđu u BiH.

“Siguran sam da se Vlada Velike Britanije neće samo zadržati na deklarativnim podrškama, nego da ima i konkretne projekte kojim podržava pravosuđe BiH”, kaže Tegeltija.

On je napomenuo da je jedan od tih projekata i u ovoj instituciji, a zove se “Jačanje Sekretarijata VSTS”.

“Ferguson je prepoznao da je iza nas turbulentno vrijeme u kojem je pravosuđe bilo suočeno sa brojnim izazovima i da smo iz toga izašli. Kada posmatramo te izazove najveći su bili oni koji se odnose ne političke pritiske, a na koje je Ferguson skrenuo pažnju”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da VSTS upravo radi na popravljanju sistema iznutra kroz različite forme, a da je jedna od njih disciplinski postupci protiv nosilaca pravosudnih institucija.

Tegeletija je izrazio zadovoljstvo radom Kancelarije disciplinskog tužioca, koja, kako je rekao, daje određene rezultate.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tegi Tegi

22.03.2017 14:36

Da li ima neko da mu postavi pitanje kako se bira disciplinska komisija za nosioce pravosudnih institucija kao u slučaju Gorana Salihovića??Interesantno da se u komisiji našao tužilac okružnog tužilaštva Banja Luka Siniša Vranješ za koga se priča da je Dodikov čovjek

ODGOVORITE
Name

Anal liza

22.03.2017 15:42

Pusti ovaj tekst, floskule i uopštene stvari. A na terenu sasvim drugačije, sveopšta pljačka i praonica para...i niko nije kriv za situaciju u kojoj smo.

Name

m

22.03.2017 14:51

Tzv beiha necu unic u eu nikad a mozda ni tad.mozda za 100 god al ko dozivi...

ODGOVORITE