Политичари да се окрену будућности

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је неопходно да се политичари у БиХ окрену будућности и економским темама, које су услов за даље приближавање ЕУ и финансијску подршку ММФ-а, јер непрестано свађање око прошлости није реално.

Република Српска 22.03.2017 | 12:07
Политичари да се окрену будућности
Уочи отварања Бизнис форума "Растерећењем привреде до нових радних мјеста", који се одржава у Бијељини, Иванић је истакао да је добро одржавати конференције и форуме оваквог типа како би се "одмакли од прошлости, а окренули будућности".

"Економија, запошљавање, отварање нових радних мјеста су теме које би свима требало да буду заједничке и о којима треба говорити, а не о прошлости о којој сви мислимо различито", рекао је Иванић новинарима.

Када се отворе теме о прошлости, каже Иванић, неминовно је да неће доћи до слагања, а то се показало и у неколико протеклих мјесеци са свим расправама о Дану Републике и ревизији пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије.

"Све то је јасно показало колико нас прошлост дијели и зато је неопходно учествовати на оваквим догађајима окренутим будућности... Свима нам је заједнички интерес да имамо боље школе, путеве, здравство и друге животне ствари и око тога се ваљда требамо и можемо договорити", рекао је Иванић.

Он је навео да је привреда доминантна тема коју је ЕУ поставила као један од услова за даље приближавање, а у оквиру којих су и економске реформе.

"ММФ је као један од услова за финансијску подршку институцијама БиХ поставио економске теме. Очигледно је да се међународне институције, након времена када су постављале политичке теме, попут уставних промјена, предмета `Сејдић-Финци`, сада враћају економским темама као услову приближавања ЕУ, што је веома добро", оцијенио је Иванић.

Он је напоменуо да су доминантне економске реформе на нивоу ентитета, јер је стварни живот на том нивоу, али и на нивоу институција БиХ, с обзиром да ће очигледно морати да дође до повећања акциза након договора ентитетских влада.

Иванић је додао да је добро и позитивно да се пословно-привредни форуми одржавају често и свугдје, а посебно у центрима попут Бијељине.

"Бијељина израста у озбиљан привредни центар и полако, али сигурно окупља значајан број инвеститора. Са тим људима је неопходно разговарати, па доносити политичке одлуке у ком правцу ће ићи економски систем", рекао је Иванић.

(БН телевизија)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Додо

22.03.2017 11:11

Ти си тај који блокира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

22.03.2017 11:14

Бакир прица о укидању РС а Додик о укидању БиХ. На тој прици добијају изборе. Опозиција у РС је немоцна зато сто не мозе реци србима ми смо за БиХ. Реципроцно је и у федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не окрећеш се,сине

22.03.2017 11:30

Па окрени се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

22.03.2017 11:44

Иваницу дај сабери се.Тренутно си ПРЕДСЈЕНИК(предсједавајуци)и у твом мандату је Предсједниство престало да ради.Ако несмијес од Додика активирати рад Предсједниства онда то реци.Реци да си поилитицка кукукавица и да пуцас да те Додик прогура умјесто зељкице .

Name

ре

22.03.2017 11:46

Оте ми ријеч...

Name

ре невјероватно

22.03.2017 14:30

Потпуно си у праву. Знам га поближе. Не вриједи ни као човјек ни као политичар.

Name

ЈОЈА

22.03.2017 12:11

У праву си само си заборавио да то прво кажеш самом себи па онда другима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цука

22.03.2017 12:40

Ти си тај који пуно паметујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОКАУТ

22.03.2017 13:14

Обуставити плате цлановима председниства због не рада То је једино ресење да се тројански коњ покрене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корисни идиот

22.03.2017 13:48

Футур И или Футур ИИ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

22.03.2017 14:00

Имал масазе и у предсједниству? Заслузио си Иваницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко М.

22.03.2017 15:31

Нисмо се за то борили Иваницу.Нисмо да ти и теби слични уживате у благодетима живота,народ буде опљачкан,тајкуни намирени,кумови и пријатељи запослени,борци заборављени. Нема гледања у будућност са таквим стањем,нема заборава Иваницу.Тек кад лопови удју у затворе,врате народу покрадено,ви сви будете процесуирани е онда можемо у будућност.То сто ти причаш то је бацање прашине у очи гладном народу,то је систем заборавимо украдено,опљачкано идемо даље. Ни ти Ти смијес било шта нацети у Републици Српској нити Бакир у Федерацији нити онај трећи у својој нахији и ви сте сва тројица обицни лазови,дрпароси народног добра,љигавци и полтрони.Користите страх овог народа у БиХ од рата,и на том страху градите своје каријере. Почни и Ти да дијелис пиво својим поданицима,тако то раде велики државници,а сутра им гурни руку у џеп и покупи и ону сицу коју имају.Не заборави и сликање јер то једино радите џаба.

Name

Муре

22.03.2017 15:44

Па људи има ли ико глупљи од Босанаца и Херцеговаца ????

ОДГОВОРИТЕ