Političari da se okrenu budućnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je neophodno da se političari u BiH okrenu budućnosti i ekonomskim temama, koje su uslov za dalje približavanje EU i finansijsku podršku MMF-a, jer neprestano svađanje oko prošlosti nije realno.

Republika Srpska 22.03.2017 | 12:07
Političari da se okrenu budućnosti
Uoči otvaranja Biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta", koji se održava u Bijeljini, Ivanić je istakao da je dobro održavati konferencije i forume ovakvog tipa kako bi se "odmakli od prošlosti, a okrenuli budućnosti".

"Ekonomija, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta su teme koje bi svima trebalo da budu zajedničke i o kojima treba govoriti, a ne o prošlosti o kojoj svi mislimo različito", rekao je Ivanić novinarima.

Kada se otvore teme o prošlosti, kaže Ivanić, neminovno je da neće doći do slaganja, a to se pokazalo i u nekoliko proteklih mjeseci sa svim raspravama o Danu Republike i reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije.

"Sve to je jasno pokazalo koliko nas prošlost dijeli i zato je neophodno učestvovati na ovakvim događajima okrenutim budućnosti... Svima nam je zajednički interes da imamo bolje škole, puteve, zdravstvo i druge životne stvari i oko toga se valjda trebamo i možemo dogovoriti", rekao je Ivanić.

On je naveo da je privreda dominantna tema koju je EU postavila kao jedan od uslova za dalje približavanje, a u okviru kojih su i ekonomske reforme.

"MMF je kao jedan od uslova za finansijsku podršku institucijama BiH postavio ekonomske teme. Očigledno je da se međunarodne institucije, nakon vremena kada su postavljale političke teme, poput ustavnih promjena, predmeta `Sejdić-Finci`, sada vraćaju ekonomskim temama kao uslovu približavanja EU, što je veoma dobro", ocijenio je Ivanić.

On je napomenuo da su dominantne ekonomske reforme na nivou entiteta, jer je stvarni život na tom nivou, ali i na nivou institucija BiH, s obzirom da će očigledno morati da dođe do povećanja akciza nakon dogovora entitetskih vlada.

Ivanić je dodao da je dobro i pozitivno da se poslovno-privredni forumi održavaju često i svugdje, a posebno u centrima poput Bijeljine.

"Bijeljina izrasta u ozbiljan privredni centar i polako, ali sigurno okuplja značajan broj investitora. Sa tim ljudima je neophodno razgovarati, pa donositi političke odluke u kom pravcu će ići ekonomski sistem", rekao je Ivanić.

(BN televizija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dodo

22.03.2017 11:11

Ti si taj koji blokira

ODGOVORITE
Name

Miko

22.03.2017 11:14

Bakir prica o ukidanju RS a Dodik o ukidanju BiH. Na toj prici dobijaju izbore. Opozicija u RS je nemocna zato sto ne moze reci srbima mi smo za BiH. Reciprocno je i u federaciji.

ODGOVORITE
Name

ne okrećeš se,sine

22.03.2017 11:30

Pa okreni se

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

22.03.2017 11:44

Ivanicu daj saberi se.Trenutno si PREDSJENIK(predsjedavajuci)i u tvom mandatu je Predsjednistvo prestalo da radi.Ako nesmijes od Dodika aktivirati rad Predsjednistva onda to reci.Reci da si poiliticka kukukavica i da pucas da te Dodik progura umjesto zeljkice .

Name

re

22.03.2017 11:46

Ote mi riječ...

Name

re nevjerovatno

22.03.2017 14:30

Potpuno si u pravu. Znam ga pobliže. Ne vrijedi ni kao čovjek ni kao političar.

Name

JOJA

22.03.2017 12:11

U pravu si samo si zaboravio da to prvo kažeš samom sebi pa onda drugima

ODGOVORITE
Name

Cuka

22.03.2017 12:40

Ti si taj koji puno pametujes.

ODGOVORITE
Name

NOKAUT

22.03.2017 13:14

Obustaviti plate clanovima predsednistva zbog ne rada To je jedino resenje da se trojanski konj pokrene.

ODGOVORITE
Name

korisni idiot

22.03.2017 13:48

Futur I ili Futur II ?

ODGOVORITE
Name

Bubana

22.03.2017 14:00

Imal masaze i u predsjednistvu? Zasluzio si Ivanicu.

ODGOVORITE
Name

Ratko M.

22.03.2017 15:31

Nismo se za to borili Ivanicu.Nismo da ti i tebi slični uživate u blagodetima života,narod bude opljačkan,tajkuni namireni,kumovi i prijatelji zaposleni,borci zaboravljeni. Nema gledanja u budućnost sa takvim stanjem,nema zaborava Ivanicu.Tek kad lopovi udju u zatvore,vrate narodu pokradeno,vi svi budete procesuirani e onda možemo u budućnost.To sto ti pričaš to je bacanje prašine u oči gladnom narodu,to je sistem zaboravimo ukradeno,opljačkano idemo dalje. Ni ti Ti smijes bilo šta naceti u Republici Srpskoj niti Bakir u Federaciji niti onaj treći u svojoj nahiji i vi ste sva trojica obicni lazovi,drparosi narodnog dobra,ljigavci i poltroni.Koristite strah ovog naroda u BiH od rata,i na tom strahu gradite svoje karijere. Počni i Ti da dijelis pivo svojim podanicima,tako to rade veliki državnici,a sutra im gurni ruku u džep i pokupi i onu sicu koju imaju.Ne zaboravi i slikanje jer to jedino radite džaba.

Name

Mure

22.03.2017 15:44

Pa ljudi ima li iko gluplji od Bosanaca i Hercegovaca ????

ODGOVORITE