Акција "Босфор": Ухапшено 6 особа

По налогу Тужилаштва БиХ у сарадњи са Граничном полицијом Босне и Херцеговине, више десетина полицијских службеника учествује у сложеној међународној операцији кодног назива "Босфор".

Босна и Херцеговина 22.03.2017 | 10:45
Акција "Босфор": Ухапшено 6 особа
Претреси и лишења слободе реализовани су у БиХ и Хрватској, а мета акције су особе осумњичене да су за новац кријумчариле илегалне емигранте са подручја Турске и Сирије у земље Западне Европе.
 
Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ, налази се у средишту Граничне полиције, одакле се координише свим активностима на терену.
 
У акцији учествује више земаља, а усмјерена је на особе осумњичене да су организовано, плански и за велике новчане износе вршиле кријумчарење илегалних емиграната са подручја Турске и Сирије преко БиХ и Хрватске, према земљама ЕУ.
 
Прикупљени су докази да су осумњичени организовали илегални транспорт више десетина илегалних емиграната, оба пола и различитих старосних група, које су за велике новчане износе, који су достизали и више хиљада евра, кријумчарили преко Црне Горе, БиХ и Хрватске у земље Западне Европе.
 
Током акције, институције из БиХ у сталном су контакту са колегама у Републици Хрватској.
 
У Босни и Херцеговини организирани су претреси на шест локација и лишено је слободе шест особа, док се у Хрватској проводи акција на 14 локација.
 
Међу осумњиченима у овој међународној групи, која је дјеловала на подручју неколико земаља, налазе се држављани БиХ, Хрватске, као и држављани Турске који су међу организаторима ових незаконитих активности.
 
Акција "Босфор", одлучан је корак у борби против илегалних миграција са подручја Блиског Истока, која је проведена на међународном нивоу, по највишим истражним и полицијским стандардима.
 
Особе лишене слободе у БиХ биће предате поступајућем тужиоцу, који ће након испитивања осумњичених донијети одлуку о даљим активностима у складу са законом, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Није познато у којим дијеловима БиХ је акција реализована.

(Вијести.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар