Akcija "Bosfor": Uhapšeno 6 osoba

Po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, više desetina policijskih službenika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva "Bosfor".

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 10:45
Akcija "Bosfor": Uhapšeno 6 osoba
Pretresi i lišenja slobode realizovani su u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne emigrante sa područja Turske i Sirije u zemlje Zapadne Evrope.
 
Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nalazi se u središtu Granične policije, odakle se koordiniše svim aktivnostima na terenu.
 
U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.
 
Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizovali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, oba pola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada evra, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Zapadne Evrope.
 
Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj.
 
U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.
 
Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj grupi, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.
 
Akcija "Bosfor", odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, po najvišim istražnim i policijskim standardima.
 
Osobe lišene slobode u BiH biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nije poznato u kojim dijelovima BiH je akcija realizovana.

(Vijesti.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar