Политичари, не играјте се ватром!

Европска комисија позвала је македонске лидере да што прије формирају владу и да се уздрже од било каквих активности и изјава које могу да распламсају међуетничке тензије и наруше добросусједске односе.

Регион 22.03.2017 | 09:39
Политичари, не играјте се ватром!
У саопштењу, објављеном након јучерашњег састанка европског комесара за проширење Јоханеса Хана и тројице европосланика са лидерима македонских парламентарних странака, наводи се да нико не треба да дођу у искушење "да се игра ватром".

Сви лидери у земљи, укључујући и предсједника Македоније Ђорђа Иванова, морају да поштују резултате последњих избора и у једној демократској држави свако мора да призна парламентарну већину, додаје се у саопштењу.

Европски посредници позвали су Иванова да хитно преиспита одлуку о додјели мандата странкама које су обезбиједиле већину.

"Нема времена за губљење. Очекујемо да сви политички лидери и институције омогуће да се демократски процес креће својим током у интересу грађана", наводи се у саопштењу и истиче забринутост због тензија и говора мржње.

Хан и европски посланици Иво Вајгл, Едвард Кукан и Кнут Флекенштајн разговарали су јуче о начину превазилажења политичке кризе у Македонији са лидерима ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским и СДСМ Зораном Заевим, те са предсједницима Демократске уније за интеграцију /ДУИ/ Алијем Ахметијем, покрета "Беса" Билалом Касимијем и Алијансе за Албанце Зијадином Селом.

Иванов се није састао са европским посредницима, образлажући то касним повратком из посјете Мађарској.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

22.03.2017 08:49

ЕУ се игра ватром јер тера Македонце да прихвате план Тиране.

ОДГОВОРИТЕ