Političari, ne igrajte se vatrom!

Evropska komisija pozvala je makedonske lidere da što prije formiraju vladu i da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti i izjava koje mogu da rasplamsaju međuetničke tenzije i naruše dobrosusjedske odnose.

Region 22.03.2017 | 09:39
Političari, ne igrajte se vatrom!
U saopštenju, objavljenom nakon jučerašnjeg sastanka evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i trojice evroposlanika sa liderima makedonskih parlamentarnih stranaka, navodi se da niko ne treba da dođu u iskušenje "da se igra vatrom".

Svi lideri u zemlji, uključujući i predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, moraju da poštuju rezultate poslednjih izbora i u jednoj demokratskoj državi svako mora da prizna parlamentarnu većinu, dodaje se u saopštenju.

Evropski posrednici pozvali su Ivanova da hitno preispita odluku o dodjeli mandata strankama koje su obezbijedile većinu.

"Nema vremena za gubljenje. Očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće da se demokratski proces kreće svojim tokom u interesu građana", navodi se u saopštenju i ističe zabrinutost zbog tenzija i govora mržnje.

Han i evropski poslanici Ivo Vajgl, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn razgovarali su juče o načinu prevazilaženja političke krize u Makedoniji sa liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim i SDSM Zoranom Zaevim, te sa predsjednicima Demokratske unije za integraciju /DUI/ Alijem Ahmetijem, pokreta "Besa" Bilalom Kasimijem i Alijanse za Albance Zijadinom Selom.

Ivanov se nije sastao sa evropskim posrednicima, obrazlažući to kasnim povratkom iz posjete Mađarskoj.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

22.03.2017 09:49

EU se igra vatrom jer tera Makedonce da prihvate plan Tirane.

ODGOVORITE