Хоће ли БиХ у НАТО?

У Сарајеву је почео тродневни семинар Парламентарне скупштине Сјеверноатлантског савеза и засједање Посебне НАТО групе за Блиски Исток и Медитеран. У раду семинара учестује више од 150 представника НАТО-а, парламентараца из земаља чланица НАТО-а, али и земаља које нису дио тог савеза.

Босна и Херцеговина 21.03.2017 | 17:24
Хоће ли БиХ у НАТО?
Једна од панел дискусија на семинару односила се и на политичке ставове који се односе на пуноправно чланство земаља региона у НАТО.

Министар одбране у Савјету министара БиХ Марина Пендеш сматра да ће семинар члановима Парламентарне скупштине НАТО-а створити цјелокупну и јасну слику стварног стања у БиХ и потребе да БиХ буде чланица НАТО-а.

"Да ли за БиХ и земље западног Балкана постоји друга алтернатива осим евроатлантских интеграција? Мислим да је то заједнички интерес. Колико је БиХ стало да већ сутра постане чланица Европске уније и НАТО-а, толико је и интерес Европске уније и НАТО-а да будемо дио тих интеграција", тврди Пендешова.

Предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност и посланик Демократске фронте Сифет Поџић констатује да неки из Републике Српске говоре само о Европском путу, али не и о НАТО путу. "Сматрам да су за БиХ важније НАТО интеграције од оних европских", каже Поџић.

Из Републике Српске одговарају, за БиХ су најважније европске интеграције.

"Спремни смо да радимо на прихватању НАТО стандарда, али када је у питању пуноправно чланство у НАТО, то је друга прича. Свака врста војне интеграције није могућа без уважавања ставова Републике Српске", истиче замјеник предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност и посланик СДС-а Борислав Бојић и додаје: "За нас је најважнији став Србије која је гарант Дејтонског мировног споразума. Немогуће је да БиХ, односно Ребублика Српска уђе у НАТО без Србије."

Да ли ће и како БиХ у НАТО још је једна политичка тема око које у БиХ нема сагласности. Они који заговарају пуноправно чланство БиХ у том савезу позивају се на једногласну одлуку Предсједништва од 10. јуна 2009. године, када је донесена одлука да се упути формални захтјев БиХ за чланство у НАТО о чему је тадашњег генералног секретара НАТО-а писано обавијестио тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Славко

21.03.2017 18:22

Неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.славко

21.03.2017 19:22

Е бас це тебе питати.

Name

007

21.03.2017 20:32

НАТО-неће моћи за дужи период.....док се Нато не распадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смесно...

22.03.2017 00:17

...Него ста. Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

22.03.2017 05:01

Србски народ неце у злоцинацку организацију јер а ове друге двије стране знасе да зеле хер у историји увијек су били на страни зла

ОДГОВОРИТЕ