Hoće li BiH u NATO?

U Sarajevu je počeo trodnevni seminar Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza i zasjedanje Posebne NATO grupe za Bliski Istok i Mediteran. U radu seminara učestuje više od 150 predstavnika NATO-a, parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a, ali i zemalja koje nisu dio tog saveza.

Bosna i Hercegovina 21.03.2017 | 17:24
Hoće li BiH u NATO?
Jedna od panel diskusija na seminaru odnosila se i na političke stavove koji se odnose na punopravno članstvo zemalja regiona u NATO.

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Marina Pendeš smatra da će seminar članovima Parlamentarne skupštine NATO-a stvoriti cjelokupnu i jasnu sliku stvarnog stanja u BiH i potrebe da BiH bude članica NATO-a.

"Da li za BiH i zemlje zapadnog Balkana postoji druga alternativa osim evroatlantskih integracija? Mislim da je to zajednički interes. Koliko je BiH stalo da već sutra postane članica Evropske unije i NATO-a, toliko je i interes Evropske unije i NATO-a da budemo dio tih integracija", tvrdi Pendešova.

Predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost i poslanik Demokratske fronte Sifet Podžić konstatuje da neki iz Republike Srpske govore samo o Evropskom putu, ali ne i o NATO putu. "Smatram da su za BiH važnije NATO integracije od onih evropskih", kaže Podžić.

Iz Republike Srpske odgovaraju, za BiH su najvažnije evropske integracije.

"Spremni smo da radimo na prihvatanju NATO standarda, ali kada je u pitanju punopravno članstvo u NATO, to je druga priča. Svaka vrsta vojne integracije nije moguća bez uvažavanja stavova Republike Srpske", ističe zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost i poslanik SDS-a Borislav Bojić i dodaje: "Za nas je najvažniji stav Srbije koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nemoguće je da BiH, odnosno Rebublika Srpska uđe u NATO bez Srbije."

Da li će i kako BiH u NATO još je jedna politička tema oko koje u BiH nema saglasnosti. Oni koji zagovaraju punopravno članstvo BiH u tom savezu pozivaju se na jednoglasnu odluku Predsjedništva od 10. juna 2009. godine, kada je donesena odluka da se uputi formalni zahtjev BiH za članstvo u NATO o čemu je tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a pisano obavijestio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Slavko

21.03.2017 18:22

Nece.

ODGOVORITE
Name

Re.slavko

21.03.2017 19:22

E bas ce tebe pitati.

Name

007

21.03.2017 20:32

NATO-neće moći za duži period.....dok se Nato ne raspadne.

ODGOVORITE
Name

smesno...

22.03.2017 00:17

...Nego sta. Haha

ODGOVORITE
Name

Lav

22.03.2017 05:01

Srbski narod nece u zlocinacku organizaciju jer a ove druge dvije strane znase da zele her u istoriji uvijek su bili na strani zla

ODGOVORITE