Страх од промјене власника фабрике

Руководство “Индустрије алата - Требиње” изнијело је податке у каквом је финансијском стању то предузеће, чији је већински власник Родољуб Драшковић прије пар дана 64,3 одсто својих акција поклонио Републици Српској. У ИАТ-у кажу да још чекају одговор шта ће Влада урадити са већинским пакетом, али и да страхују од промјене власничке структуре у том предузећу.

Република Српска 21.03.2017 | 16:35
Страх од промјене власника фабрике
У Фабрици алата кажу да желе јавност да упознају са тренутном ситуацијом, јер се свакодневно износе нетачне информације, а ради се о предузећу које је захваљујући улагању већинског власника “Свислајон Такова” посљедње двије године позитивно пословало.

Фирма Родуљуба Драшковића од 2007. године па до данас у “ИАТ” је уложила око 37 милиона и 300 хиљада марака, а све некретнине које нису биле у функцији, плаћене су најмање три пута више него што је њихова тржишна вриједност била у моменту куповине, тврди директор фабрике Бранка Ратковић.

“Резултат тих инвестиција јесте да данас ИАТ успјешно послује, остварује пословну добит, да нема кредитног задужења и да у посљедњих пет година уредно измирује своје обавезе према држави и добављачима, као и својим запосленим”, рекла је Бранка Ратковић, директор “Свислајон ИАТ-а”.

Једини дуг, наводе у ИАТ-у, је на основу пореза и доприноса прије приватизације, који износе око 14 милиона, а да у Влади имају све те податке, као и информације о тренутном стању. Оно што још чекају је повратна информација управо из Владе - шта ће урадити са већинскм пакетом, јер страха од промјене власничке структуре има.

“Страх постоји. Код нас у нашем амбијенту пуно значи титулар власти у смислу власника. Ми нисмо имали пуно проблема и неких антагонизама са власницима капитала, међутим пуно значи што се види из ових података да већински власник није дозволио да се уруши овај систем”, додала је Ратковићева.

У ИАТ-у посебно истичу да ова фабрика има перспективу, да је за ову годину обезбијеђен репроматеријал и тржиште, од чега је 95 одсто инострано.

“Оно што једино желимо је да редовно долазимо на посао, да нас пусте да радимо и да живимо од свог рада. Ми смо задњих пет година дијелили оно што је зарађено,
отплаћивали старе дугове и нисмо улазили у дубиозе. Врло би ми тешко било као првом међу једнакима да ме неко убједи да смо погрешно радили тиме што смо поштовали све законске прописе“, закључила је Ратковићева.

У требињској Фабрици алата тренутно раде 502 радника, а у плану су и додатна запошљавања.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

херц

21.03.2017 20:12

Један је Родољуб Драшковић,Требиње му велики споменик треба подићи на тргу , да га ови власто дршци морају заобићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.03.2017 21:59

Чуј Индустрија машина и алата а праве кексове. Па ко је овде луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како си глуп

21.03.2017 23:18

Прво се описмени па коментариси.А Додик мозе са зељезницарима како хоце али са Роцком је друга прица.