Strah od promjene vlasnika fabrike

Rukovodstvo “Industrije alata - Trebinje” iznijelo je podatke u kakvom je finansijskom stanju to preduzeće, čiji je većinski vlasnik Rodoljub Drašković prije par dana 64,3 odsto svojih akcija poklonio Republici Srpskoj. U IAT-u kažu da još čekaju odgovor šta će Vlada uraditi sa većinskim paketom, ali i da strahuju od promjene vlasničke strukture u tom preduzeću.

Republika Srpska 21.03.2017 | 16:35
Strah od promjene vlasnika fabrike
U Fabrici alata kažu da žele javnost da upoznaju sa trenutnom situacijom, jer se svakodnevno iznose netačne informacije, a radi se o preduzeću koje je zahvaljujući ulaganju većinskog vlasnika “Svislajon Takova” posljednje dvije godine pozitivno poslovalo.

Firma Roduljuba Draškovića od 2007. godine pa do danas u “IAT” je uložila oko 37 miliona i 300 hiljada maraka, a sve nekretnine koje nisu bile u funkciji, plaćene su najmanje tri puta više nego što je njihova tržišna vrijednost bila u momentu kupovine, tvrdi direktor fabrike Branka Ratković.

“Rezultat tih investicija jeste da danas IAT uspješno posluje, ostvaruje poslovnu dobit, da nema kreditnog zaduženja i da u posljednjih pet godina uredno izmiruje svoje obaveze prema državi i dobavljačima, kao i svojim zaposlenim”, rekla je Branka Ratković, direktor “Svislajon IAT-a”.

Jedini dug, navode u IAT-u, je na osnovu poreza i doprinosa prije privatizacije, koji iznose oko 14 miliona, a da u Vladi imaju sve te podatke, kao i informacije o trenutnom stanju. Ono što još čekaju je povratna informacija upravo iz Vlade - šta će uraditi sa većinskm paketom, jer straha od promjene vlasničke strukture ima.

“Strah postoji. Kod nas u našem ambijentu puno znači titular vlasti u smislu vlasnika. Mi nismo imali puno problema i nekih antagonizama sa vlasnicima kapitala, međutim puno znači što se vidi iz ovih podataka da većinski vlasnik nije dozvolio da se uruši ovaj sistem”, dodala je Ratkovićeva.

U IAT-u posebno ističu da ova fabrika ima perspektivu, da je za ovu godinu obezbijeđen repromaterijal i tržište, od čega je 95 odsto inostrano.

“Ono što jedino želimo je da redovno dolazimo na posao, da nas puste da radimo i da živimo od svog rada. Mi smo zadnjih pet godina dijelili ono što je zarađeno,
otplaćivali stare dugove i nismo ulazili u dubioze. Vrlo bi mi teško bilo kao prvom među jednakima da me neko ubjedi da smo pogrešno radili time što smo poštovali sve zakonske propise“, zaključila je Ratkovićeva.

U trebinjskoj Fabrici alata trenutno rade 502 radnika, a u planu su i dodatna zapošljavanja.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

herc

21.03.2017 21:12

Jedan je Rodoljub Drašković,Trebinje mu veliki spomenik treba podići na trgu , da ga ovi vlasto dršci moraju zaobići.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

21.03.2017 22:59

Čuj Industrija mašina i alata a prave keksove. Pa ko je ovde lud.

ODGOVORITE
Name

kako si glup

22.03.2017 00:18

Prvo se opismeni pa komentarisi.A Dodik moze sa zeljeznicarima kako hoce ali sa Rockom je druga prica.