Осуђеници прикупили новац за помоћ

Осуђеници који казну затвора служе у Казнено-поправном заводу (КПЗ) Бијељина прикупили су новац који је данас уплаћен за помоћ у лечењу Снежане Пухало (24), која чека трансплантацију јетре на клиници у Падови.

Република Српска 21.03.2017 | 14:00
Осуђеници прикупили новац за помоћ
Искрену жељу да помогну осуђеници су реализовали преко службе третмана КПЗ Бијељина, након што је 15 њих присуствовало хуманитарном концерту "Снежана, ниси сама" који су у Бијељини 14. марта организовали студенти.

Из КПЗ Бијељина је саопштено да су осуђеници самоиницијативно, путем свог савета у овој установи, организовали и додатно прикупљање новца за Снежанино лечење и овим гестом показали да хуманост нема границе и да постоји и иза затворских решетака.

Како се наводи у саопштењу, овим чином осуђени желе да помогну оболелој девојци и тиме покажу да су и они људска бића и да разумеју патњу других.

Хуманитарној акцији прикључили су се и запослени КПЗ Бијељина.

Осуђеници из бијељинског затвора у фебруару су Основној школи "Кнез Иво од Семберије" у граду поклонили 30 клупа које су израдили у грађевинско-механичарској радионици у оквиру програма за ублажавање негативних последица затварања и пружање психосоцијалне подршке, како би по изласку из затвора постали бољи чланови друштва.

У овој установи истичу да се труде да осуђеницима обезбеде боље услове да би спречили нежељене последице, те их вратили на прави пут.

- Казна затвора, осим губитка слободе, за последицу има и бројне друге проблеме, који се манифестују на психосоцијалном плану осуђеника. Због тога заједничким радом свих пет заводских служби предузимају се разне активности којима се избегавају или ублажавају негативне последице затварања - истиче директор КПЗ Миленко Гајић.

Он каже да су међу тим активностима заводска библиотека, информатичка секција, организовање психодрамских радионица, шаховска секција, културно-просветне и спортске активности, као и могућност да осуђеници који то желе стекну нове радне навике.

- Велики број затвореника ангажован је у некој од шест секција у којима њихови таленти долазе до изражаја. Радно ангажовање осуђеника организује се на добровољној основи, па неки од њих обављају послове на парцелама предузећа „Семберија“ и у фабрици „Сава Семберија“ - истиче Гајић.

КПЗ Бијељина је установа затвореног типа у коју се упућују мушкарци осуђени на затворску казну од три године и мање, а у оквиру Завода функционишу и два полуотворена одјељења "Голо брдо" и "Амајлије".

У овим одјељењима бораве осуђеници са примјерним понашањем и они су запослени углавном у пољопривредној производњи, на узгоју домаћих животиња и у угоститељству.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар