Osuđenici prikupili novac za pomoć

Osuđenici koji kaznu zatvora služe u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Bijeljina prikupili su novac koji je danas uplaćen za pomoć u lečenju Snežane Puhalo (24), koja čeka transplantaciju jetre na klinici u Padovi.

Republika Srpska 21.03.2017 | 14:00
Osuđenici prikupili novac za pomoć
Iskrenu želju da pomognu osuđenici su realizovali preko službe tretmana KPZ Bijeljina, nakon što je 15 njih prisustvovalo humanitarnom koncertu "Snežana, nisi sama" koji su u Bijeljini 14. marta organizovali studenti.

Iz KPZ Bijeljina je saopšteno da su osuđenici samoinicijativno, putem svog saveta u ovoj ustanovi, organizovali i dodatno prikupljanje novca za Snežanino lečenje i ovim gestom pokazali da humanost nema granice i da postoji i iza zatvorskih rešetaka.

Kako se navodi u saopštenju, ovim činom osuđeni žele da pomognu oboleloj devojci i time pokažu da su i oni ljudska bića i da razumeju patnju drugih.

Humanitarnoj akciji priključili su se i zaposleni KPZ Bijeljina.

Osuđenici iz bijeljinskog zatvora u februaru su Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije" u gradu poklonili 30 klupa koje su izradili u građevinsko-mehaničarskoj radionici u okviru programa za ublažavanje negativnih posledica zatvaranja i pružanje psihosocijalne podrške, kako bi po izlasku iz zatvora postali bolji članovi društva.

U ovoj ustanovi ističu da se trude da osuđenicima obezbede bolje uslove da bi sprečili neželjene posledice, te ih vratili na pravi put.

- Kazna zatvora, osim gubitka slobode, za posledicu ima i brojne druge probleme, koji se manifestuju na psihosocijalnom planu osuđenika. Zbog toga zajedničkim radom svih pet zavodskih službi preduzimaju se razne aktivnosti kojima se izbegavaju ili ublažavaju negativne posledice zatvaranja - ističe direktor KPZ Milenko Gajić.

On kaže da su među tim aktivnostima zavodska biblioteka, informatička sekcija, organizovanje psihodramskih radionica, šahovska sekcija, kulturno-prosvetne i sportske aktivnosti, kao i mogućnost da osuđenici koji to žele steknu nove radne navike.

- Veliki broj zatvorenika angažovan je u nekoj od šest sekcija u kojima njihovi talenti dolaze do izražaja. Radno angažovanje osuđenika organizuje se na dobrovoljnoj osnovi, pa neki od njih obavljaju poslove na parcelama preduzeća „Semberija“ i u fabrici „Sava Semberija“ - ističe Gajić.

KPZ Bijeljina je ustanova zatvorenog tipa u koju se upućuju muškarci osuđeni na zatvorsku kaznu od tri godine i manje, a u okviru Zavoda funkcionišu i dva poluotvorena odjeljenja "Golo brdo" i "Amajlije".

U ovim odjeljenjima borave osuđenici sa primjernim ponašanjem i oni su zaposleni uglavnom u poljoprivrednoj proizvodnji, na uzgoju domaćih životinja i u ugostiteljstvu.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar