Тражи ли се промјена власти у БиХ?

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ Огњен Тадић рекао је јутрос да се нико од три делегата из Републике Српске, два из СНСД и један из ДНС, није конкретно изјаснио који је разлог за недолазак на јучераћњу сједницу Дома народа ПСБиХ, која није одржана због недостатка кворума.  

Босна и Херцеговина 21.03.2017 | 10:17
Тражи ли се промјена власти у БиХ?
 "Нико од њих тројице није се конкретно изјаснио који је разлог за недолазак. Имајући у виду да смо политичари и да јавност очекује неку врсту става, доводи до спекулација шта је стварни повод", рекао је Тадић јутрос, гостујући у емисји "Нови дан" у програму телевизије Н1.

По њему је симптоматично да водећи медији у Републици Српској који су у "рукама" власти нису ситуацију искористили да праве конструкцију о издајницима.

"То ме доводи до потребе да покушам изнијети стварне разлоге и да их не вежем за закључке НСРС већ за најаву нових политичких околности у којима се жели нагласити да нема услова за одржавање сједнице уколико њеном радом нису присутна два делегата из СНСД-а и ДНС-а", рекао је Тадић.

Он је нагласио да Српска демократска странка је још од раније показала да жели бити странка политичких промјена, жели да се уклони језик мржње, да се прекине с праксом конфликата.

"Као странка која се потпуно отворила за сваку врсту политичке опције, ја сад имам осјећај да смо де фацто као политички фактор ми вишак и да се вишак односи да се тражи промјена дискурса политике у којој би се прича вратила на то, на племенске односе. до краја који у први план стављају интересе наших политичких вођа, тих наших племена", рекао је Тадић.

По њему ,Српска демократска странка треба на вријеме да схвати и да изађе из тог воза", јер, како каже, Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Милорад Додик уништавају сваку могућу алтернативу.

"Недолазежи на сједницу јуче, СНСД је желио демонстрирати да се без њих не може одржати сједница. Изјава Човића у којој каже да нешто не функционише је уствари оно што смо научили од Човића - да изјављује оно што мисли Додик и обратно. Српска демократска странка треба да заштити оно највредније у њој, а то је њено име, Наша добра ствар је да желимо да мијењамо ствари набоље у Републици Српској и БиХ и то је захтјев грађана који су гласали за нас", рекао је Тадић.

На питање шта недолазак на сједницу значи и колико би то могло трајати, Тадић је одговорио да нема ограничења који би могао да дестимулише оног који бојкотује сједницу да то не чини.

"Ја нисам особа која ће позвати међународну заједницу да интервенише јер би то било још горе. Мислим да би најчистије било да Додик, Изетбеговић и Човић кажу да ли имају нову већину за нови Савјет министара, онда је ред да кажу да је пропао нијихов пројекат и да прихвате одговорност, а ако имају, нико им неће сметати", рекао је Тадић.

Наглашава да "имамо проблем, а то је да неко мрцвари овај народ и проблем имамо с тим да неко руши достојанство Српске демократске странке", казао је Тадић.

"Уколико јавност не буде позитивно реаговала да се успостави нова већина, онда је план да се исцрпљује јавност. Вјероватно је да су се та тројица људи нашли да се спасе пред изборе. Додик има мотиве за економско и социјално стање у РС и његов начин је да уништи конкуренцију. Мотив који је за Изетбеговића је очито да се мора извући из ситуације која је везана за ревизију која је била непримјерена свему ономе што је договарано 2014. и 2015. када је Савјет министара успостављен", истакао је Тадић за Н1.

(БН телевизија)
 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Битанге

21.03.2017 09:20

Успјешно обављате задатак да се ништа не мијења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

21.03.2017 10:05

Па кад хоће мањина из РС да влада у Бих.Доста и тебе више и твог делегирања,дочекаћеш пензију у вијећу народа,дај освоји некад мандат на изборима.

Name

Перица

21.03.2017 10:20

Тадић, Иванић и Додик, та тројица треба да воде РС, и то је најбоље, и тога се муслимани боје, српског јединства.

Name

РеПерица

21.03.2017 11:03

Е ту нам је онда куку. Умјесто да кажеш треба да растјерамо политичаре који су ту 20 година ти кажеш да треба да још владају. Персоналне промјене сад и одмах.

Name

Петар

21.03.2017 09:21

Само тебе истјерати из СДС и све це бти у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип топ

21.03.2017 09:48

Он је страни плаћеник, у истом лобију са Шкрбићем и Радојичићем.

Name

П

21.03.2017 10:11

МА КОЈИ НАРОД, КОЈА ОДГОВОРНОСТ, КОЈЕ ПОШТЕЊЕ????НАРОД ЈЕ КВАРАН, ПОТКУПЉИВ И ЛИЦЕМЈЕРАН И ТРЕБА ГА САМО ПЉАЧКАТИ И ЗА.ЕБАВАТИ!НЕДАЈТЕ ВЛАСТ ОГЊЕНЕ БАР У САРАЈЕВУ, КАД ДОДИК МОЖЕ БАХАТО ПЉАЧКАТИ РС И ОПЕТ ДОБИЈАТИ ПОДРШКУ НАРОДА , ОТКИНИТЕ И ВИ БАР НЕШТО ПРЕКО БИХ НИВОА!СВИ ТАКО РАДЕ И СВИ ПОШТЕНИ!

Name

Коле

21.03.2017 10:16

Прави политичар, свака част, један од ријетких у сзп који је нормалан и зна шта ради.

Name

БАЊАЛУКА

21.03.2017 09:22

Прво ново политичко руководство у Републици Српској, ови у Федерацији нека сами одлуче свима нам је догорило до ноката

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каја

21.03.2017 09:39

Ево још година дана, па на изборе, па изабери ново руководство.

Name

Дон Кихот

21.03.2017 09:31

Начелно је управо тако, али за озбиљнији рез и поредак ствари јесте потреба да се изведу на чистац сви узроци који су до овакве ситуације довели....ми у Републици Српској , бар добар дио разумних људи, зна да владајућа олигархија на ентитетском нивоу ради шта хоће, али неће докле хоће ако буде правде......зато им одговарају овакве "пат "ситуације у којима ће гулити , продавати и дизати кредите , тако да они који дођу иза њих неће имати времена да се баве њима, а вјероватно неће имати кога одредити ко би то и могао ..., јер су задужили народ до 10 кољена и створили шему страначког запошљавања такву да ће те морати тражити партијску сагласност ако будете хтјели ићи у тоалет....Довољно је погледати само у радно вријеме како изгледају "државни службеници", гдје их све можете наћи, које аутомобиле возе и како се бахате па ће све бити јасно...а млади, млади су незаинтересовани , јер имају мобилне телефоне задње генерације и по 5-10 КМ за излазак уз бијесан ауто који им родитељи купе "нек комшије цркну " ито је то ...то је стрварност РС, аа вјерујем и Федерације....коначно чулисте у изјави великог Бају који је изјавио да ми ускоро нећемо имати радне снаге..."ко ће то све опслуживат"....ја сам за корјените промјене док је вријеме , док још имамо паметних,патриотски опредјељених младих људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не позиваш

21.03.2017 09:32

Огњен се правда као не позива међународну заједницу а другим ријечима ово је позив првенствено ЕУ да интервенише јер не виде рјешење за нефункционисање Дома народа.Никакве користи од Радмановића, Новића и Родића.Познато је да су једини они гласали да се не донесе закон о поријеклу имовине политичара у БиХ.Ове три странке владајуће већине у РС остају и остаће у служби пљачке народа,природних добара РС и свега што вриједи у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

21.03.2017 09:42

Тадићу и тебе и твоје филозофије смо сити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2017 09:57

И превисе.

Name

Дјурица

21.03.2017 09:49

Кад СДС буде схватио да је народ у првом плану а не Бакир тад це имати постовања од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

21.03.2017 11:01

Додик купи изборе па казе мене је народ изабрао,а неказе колико је купио гласова. Инцков посао.!!!

Name

Радоје Домановић

21.03.2017 10:10

Ово је гола истина што Огњен каже, а да ли то народ види и да ли вјерује, то је друга ствар. Народ не види ни пропаст у РС, ни одлазак најспособније радне снаге у иностранство, ни колапс здравства и школства, о правосуђу да не причамо.Народ се пали на повике живјела Српска, издајници итд, а то што одумире не примјећује. Чека нове изборе, ћевапе, жути сок и пиво и пјесму под шаторима.А пашама одговара криза јер се онда међусобно договоре да се нападају и бране на националној основи, а народ аплаудира једним и проклиње друге, а они сједе заједно и ликују.Да је Домановић жив, какво би дјело написао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.03.2017 10:12

Назнам дали је и дали ће овај некад нешто урадити за свој народ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.03.2017 10:22

Кад би за народ бар пола као што је за себе.

Name

Милос

21.03.2017 10:14

Ста Огњен има прицати и о цему? Изварао је своје бираце у Бања Луци, обецавао а није испунио. Морас на свом примјеру и примјеру својих сарадника показати да си другацији од црвених. Огњен их је надмасио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуп народ

21.03.2017 10:28

Несхватам ове будале којима нико неваља од опозоције. Неки казу "Огњен изварао своје гласаче" па није он ни добио власт а ако опозиција неваља па ето вам онда Милокрад Дудук и његови мафијаши па нека вас ј.бу до бесвијести! Ионако нећеш народе још дуго да уживате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опорука

21.03.2017 15:04

Па друзе суду упит за смјеном јер сте плацени радите за боље сутра градјана ове дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ