Суђење за злочине у "Великом парку"

Пред Судом БиХ данас ће почети суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу оптуженима за ратни злочин над заробљеним Србима, припадницима ЈНА, у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 21.03.2017 | 08:25
Суђење за злочине у "Великом парку"
Четворица оптужених изјаснила су се 27. фебруара у Суду БиХ да нису криви за ове злочине.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу против оптужених којима је на терет стављено да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су, супротно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцњима из ватреног оружја.

У томе су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица. Након убиства, тијела припадника ЈНА су склоњена и одвезена с циљем да се уклоне и прикрију докази.

Посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још трага.

Оптуженима је на терет стављено да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, током које је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, те да ће наводе оптужнице доказивати позивањем више од 80 свједока и прилагањем око 400 доказних материјала.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драги

21.03.2017 09:14

Насер, Сакиб па још једна фарса у режији БХ тужилаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммммм

21.03.2017 10:30

Само нека кажу гдје су тијела убијених војника да се достојанствено сахране.Њих пустити да живе у убједјењу да су браниоци Сарајева а вријеме и Бог ће реци своје..Пушина се вратио из амбасаде у Турској,препао се хапшења,Тифа је отишао за Београд а Викицу оставио да пјева о Грбавици..Паметном доста ..

ОДГОВОРИТЕ