Suđenje za zločine u "Velikom parku"

Pred Sudom BiH danas će početi suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a BiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću optuženima za ratni zločin nad zarobljenim Srbima, pripadnicima JNA, u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 21.03.2017 | 08:25
Suđenje za zločine u "Velikom parku"
Četvorica optuženih izjasnila su se 27. februara u Sudu BiH da nisu krivi za ove zločine.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv optuženih kojima je na teret stavljeno da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, suprotno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Драги

21.03.2017 09:14

Насер, Сакиб па још једна фарса у режији БХ тужилаштва.

ODGOVORITE
Name

hmmmmm

21.03.2017 10:30

Samo neka kažu gdje su tijela ubijenih vojnika da se dostojanstveno sahrane.Njih pustiti da žive u ubjedjenju da su branioci Sarajeva a vrijeme i Bog će reci svoje..Pušina se vratio iz ambasade u Turskoj,prepao se hapšenja,Tifa je otišao za Beograd a Vikicu ostavio da pjeva o Grbavici..Pametnom dosta ..

ODGOVORITE