Здрава храна коју треба избјегавати?

Вероватно нам је свима позната храна за коју смо уверени да је здрава, јер смо о томе читали или чули од пријатеља. Нутрициониста Енди Белати открива које здраве намирнице, заправо, нису увек препоручљиве.

Здравље 20.03.2017 | 15:53
Здрава храна коју треба избјегавати?
Мултивитамине многи од нас свакодневно узимају као додатак исхрани. Ипак, у бројним истраживањима се наводи да „није пронађено никакво оправдање за навику узимања пипула“. Неопходне су нам одређене количине витамина као што су А, Ц и Е како би организам храну претварао у енергију, али истраживања показују да их добијамо и више него довољно из хране коју једемо, тако да нема потребе уносити их и кроз пилуле.

Мултивитамини
Када цедите свеже воће и поврће, уклањате им влакна – кључни састојак који одржава осећај ситости до следећег оброка. Оно што остаје је шећер. Краткорочно, исхрана са високим нивоом шећера и са мало протеина подразумева осећај глади, промене расположења и низак ниво енергије. Дугорочно, можете изгубити мишићну масу, јер се мишићи хране протеином.

Алтернативе млечним производима све су популарније последњих неколико година, нарочито бадемово или сојино млеко. Ипак, бадемово млеко је практично лишено хранљивих материја. Бадеми сами по себи садрже протеин. Али по запремини, чаша бадемовог млека има само око два одсто бадема и готово да нема никакав протеин, док су витамини додати вештачким путем. Дакле, ако сте у потрази за истински здравом алтернативом, одлучите се за сојино млеко или кравље млеко са малом количином масти.

Многи људи се труде да уносе само беланца, а жуманца избегавају због тврдњи стручњака да су нездрава јер подижу ниво холестерола. Али, има и добрих вести. Истраживања показују да за већину људи, дијететски холестерол (који долази из хране коју једете) заправо нема много утицаја на крвни холестерол. Дакле, ако немате висок ниво холестерола, не морате да избегавате жуманце.

Кокосово уље
Кокосово уље има отприлике исто калорија и масти као маслиново уље. Али, за разлику од кашике маслиновог уља, која има само грам засићених масти и више од 10 грама здравих моно или полинезасићених масти, кашика кокосовог уља има невероватних 12 грама засићених масти и само грам здравих масти. Стручњаци предлажу избегавање засићених масти јер су повезане са високим нивоом холестерола и ризиком од дијабетеса типа-2.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар