Десет занимљивости које нисте знали о Ирској

Ирска је европска држава коју због задивљујућих природних лепота називају још и смарагдним острвом. Представљамо вам десет мање познатих чињеница о овој величанственој земљи.

Путовања 20.03.2017 | 15:50
Десет занимљивости које нисте знали о Ирској
1. Даблин се поноси чињеницом да има један паб на сваких 100 становника главног ирског града. Најстарији ирски паб – "Шонов бар" – налази се у граду Атлон, а верује се да потиче из 900. године.

2. Просечни Ирац сваке године попије око 95 литара пива, па се тако земља налази на шестом месту највећих конзумената овог пића у Европи. Више пива попије се у Чешкој, Немачкој, Аустрији, Естонији и Пољској.

3. Мај је, у просеку, најсувљи месец у години. Ово је врло користан податак ако планирате да посетите ову предивну земљу.

4. Ирци након одласка у пензију најчешће одлазе на Канарска острва.

5. Ирска има најмањи број пријављених виђења неидентификованих летећих објеката (НЛО) на небу од свих европских земаља.

6. Белу кућу дизајнирао је ирски архитекта Џејмс Хобан, који је из места Калан у Килкенију емигрирао у САД након завршетка Америчког рата за независност.

7. Ирска је 2002. године била прва земља у свету која је увела порез на пластичне кесе које могу да се набаве у продавницама и супермаркетима.

8. Муканагедердаухаулиа је приобални градић у грофовији Галвеј, који носи титулу места с најдужим именом у Ирској.

9. Дришин је национално ирско јело. Реч је типу крвавице која се прави од свињског меса, кравље, свињске и овчије крви, хлеба, зобених пахуљица и масноћа.

10. Термин бојкот долази од ирског капетана Џејмса Бојкота. Први пут је званично употребљена у чланку магазина Интер-оушн 12. октобра 1880. године.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар