Видео - Сјећања - На данашњи дан... Како је Партизан одбранио ''Жућкову љевицу''?!

На данашњи дан црно-бели тукли Аригони у финалу Купа Радивоја Кораћа. . .

Кошарка 20.03.2017 | 20:45
Видео - Сјећања - На данашњи дан... Како је Партизан одбранио ''Жућкову љевицу''?!
То су биле златне године Партизана, односно прве славне генерације клуба из Хумске. Партизан је у сезони 1978/79 бранио трофеј у међународном Купу Радивоја Кораћа и успео је да га одбрани. Противник црно-белих, на чијој клупи је тада седео Душан Дуда Ивковић, био је италијански Аригони из Ријетија. 

То је био противник по мери, у поменутом периоду један од оних италијанских клубова који је растао са доласком америчких интернационалаца. А Аригони их је имао двојицу, као И тада надолазећу звезду Азура, Роберта Брунамонтија.

Ипак, њихова несрећа била је у томе што је са друге стране био један од најбољих кошаркаша који је икад истрчао на европске терене – Драган Кићановић. И показао је да је страх Италијана уочи финала био потпуно оправдан. А замислите тек да је у тиму био и Дражен Далипагић, међутим легендарни Мостарац је тада служио дуг отаџбини у ЈНА.

Те сезоне у финалу Купа Кораћа играла се само једна утакмица и то у београдској хали Пионир, тада једној од најмодернијих дворана на Старом континенту. Било како било, Кићановић је буквално “урнисао” италијанску екипу и спаковао јој невероватан 41 поен! 

С обзиром на његов учинак, не чуди што су онда још само четворица играча постизала кошеве за црно-беле у овом финалу. То су били Мишко Марић, Драган Тодорић, Бобан Петровић и Арсеније Пешић. У првом полувремену Аригони се добро држао, али је у наставку утакмице Кићановић узео ствари у своје руке и донео трофеј црно-белима који су те сезоне освојили и првенство и куп Југославије...



Партизан – Аригони 108:98

Хала Пионир
Гледалаца: 7.000

ПАРТИЗАН: Тодорић 14, Кићановић 41, Пешић 18, Петровић 12, Марић 23, Бабић, Вујачић, Керкез, Медић, Беравс.

АРИГОНИ: Брунамонти 12, Санези 2, Замполини 19, Мили 30, Содзурнер 29, Торда 4, Мариси 2, Петинари, Мансин, Сериони.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар