Video - Sjećanja - Na današnji dan... Kako je Partizan odbranio ''Žućkovu ljevicu''?!

Na današnji dan crno-beli tukli Arigoni u finalu Kupa Radivoja Koraća. . .

Košarka 20.03.2017 | 20:45
Video - Sjećanja - Na današnji dan... Kako je Partizan odbranio ''Žućkovu ljevicu''?!
To su bile zlatne godine Partizana, odnosno prve slavne generacije kluba iz Humske. Partizan je u sezoni 1978/79 branio trofej u međunarodnom Kupu Radivoja Koraća i uspeo je da ga odbrani. Protivnik crno-belih, na čijoj klupi je tada sedeo Dušan Duda Ivković, bio je italijanski Arigoni iz Rijetija. 

To je bio protivnik po meri, u pomenutom periodu jedan od onih italijanskih klubova koji je rastao sa dolaskom američkih internacionalaca. A Arigoni ih je imao dvojicu, kao I tada nadolazeću zvezdu Azura, Roberta Brunamontija.

Ipak, njihova nesreća bila je u tome što je sa druge strane bio jedan od najboljih košarkaša koji je ikad istrčao na evropske terene – Dragan Kićanović. I pokazao je da je strah Italijana uoči finala bio potpuno opravdan. A zamislite tek da je u timu bio i Dražen Dalipagić, međutim legendarni Mostarac je tada služio dug otadžbini u JNA.

Te sezone u finalu Kupa Koraća igrala se samo jedna utakmica i to u beogradskoj hali Pionir, tada jednoj od najmodernijih dvorana na Starom kontinentu. Bilo kako bilo, Kićanović je bukvalno “urnisao” italijansku ekipu i spakovao joj neverovatan 41 poen! 

S obzirom na njegov učinak, ne čudi što su onda još samo četvorica igrača postizala koševe za crno-bele u ovom finalu. To su bili Miško Marić, Dragan Todorić, Boban Petrović i Arsenije Pešić. U prvom poluvremenu Arigoni se dobro držao, ali je u nastavku utakmice Kićanović uzeo stvari u svoje ruke i doneo trofej crno-belima koji su te sezone osvojili i prvenstvo i kup Jugoslavije...



Partizan – Arigoni 108:98

Hala Pionir
Gledalaca: 7.000

PARTIZAN: Todorić 14, Kićanović 41, Pešić 18, Petrović 12, Marić 23, Babić, Vujačić, Kerkez, Medić, Beravs.

ARIGONI: Brunamonti 12, Sanezi 2, Zampolini 19, Mili 30, Sodzurner 29, Torda 4, Marisi 2, Petinari, Mansin, Serioni.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar