Избори 2018. без мртвих гласача?

На наредним општим изборима у БиХ 2018. године први пут у историји дејтонске БиХ мртвима би могло бити ускраћено право гласа.

Босна и Херцеговина 20.03.2017 | 12:40
Избори 2018. без мртвих гласача?
Наиме, након сваких досадашњих избора у БиХ представници невладиног сектора и стручњаци за изборно законодавство указивали су на чињеницу да су бирачки спискови пуни преминулих људи, те упозоравали на злоупотребе при гласању када поједини чланови бирачких одбора, уз прећутну сагласност појединих кандидата, имена мртвих користе како би поправили изборни резултат својих кандидата.

Максида Пирић, портпарол Централне изборне комисије БиХ, истиче да све док буде било случајева да општински матични уреди не обавијесте надлежно министарство спољних послова о преминулима, или док МУП-ови не унесу промјене у евиденције података које се чувају при Агенцији за идентификациона документа, бирачки спискови ће садржавати имена преминулих.

Колико је податак озбиљан свједочи и чињеница да је на прошлим локалним изборима у бирачке спискове било уписано око 3,2 милиона пунољетних грађана с правом гласа, док је попис становништва показао да у БиХ живи око 3,5 милиона грађана.

Пирићева истиче да су формиране двије интерресорне радне групе, једна коју чине посланици и делегати Представничког дома и Дома народа БиХ, Савјета министара БиХ и Централне изборне комисије БиХ, и друга коју поред представника ЦИК-а чине представници МУП-ова и Агенције за идентификациона документа, а које, између осталог, имају задатак да се са спискова избришу преминули грађани.

"Обје групе су формиране с циљем да се на неки начин увођењем модерних технологија направи што тачнији списак бирача", истакла је Пирићева.

Подсјетила је да ЦИК нема право да брише људе из спискова чак и кад са сигурношћу зна да су ти људи преминули, већ користи друге начине да одборима на терену укаже на расположиве податке.

"Ево, и сада смо на протеклим изборима у Стоцу општинској изборној комисији у сарадњи са локалним матичним уредом указали да на погодан начин обиљеже њихова имена на бирачком списку и да се на тај начин скрене пажња бирачком одбору да је та особа умрла да не би случајно дошло до неке злоупотребе, односно да неко други гласа у име те особе", рекла је она.

За више од тога, навела је, ЦИК нема законска овлаштења.

Осим проблема неефикасних матичних уреда и МУП-ова, посебан проблем, како је навела, представља ситуација кад један од 1,5 милиона грађана БиХ премине у иностранству.

"Кад наш држављанин умре изван БиХ, тај податак се никад не пријави у матични уред у БиХ, тако да наше институције онда немају податак о тој особи и она остаје на списку", додала је она.

Амила Опардија, портпарол ИДДЕЕА, такође истиче да та институција није надлежна нити одговорна за обраду и ажурирање података, него само за техничко администрирање централног бирачког списка, односно за одржавање евиденција, сервера и мреже за пренос података.

"Између ИДДЕЕА и ЦИК-а постоје тачно дефиниране надлежности о начину и садржају достављања података из ЦБС-а. Податке у евиденције, у складу са Законом о ИДДЕЕА, као и одредбама Закона о ЈМБ, Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ и Закона о личној карти држављана БиХ, доставља надлежни орган који води евиденције о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, чиме се ствара електронска копија података", рекла је она.

Додала је да су упозоравали и Министарства унутрашњих послова и општине, али и ЦИК на ризике који се јављају у случају неадекватне обраде података.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

007

20.03.2017 12:18

А да ми живи не гласамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

20.03.2017 14:07

Ја не гласам а зив :) За кога да гласам? Не зна се ко је веци лопов, онај сто је био или онај који га мијења. Народ је неморалан и 90% су лопови и не говорим само о политицарима него о народу јер ти политицари долазе из народа. Мозда 10% је постених а они остали све лопови!

Name

Зоран

20.03.2017 12:31

На бирачка мјеста треба поставити Wеб камере и на тај начин контролисати стварни број изашлих.Ако се и даље буде ослањало на "поштење" чланова бирачких одбора и посматрача имат ћемо нереалне резултате и намјештене изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

20.03.2017 14:14

Кад човјек умре исти час се обуставља пензија , ту су увезани а ово о гласању боли некога нека ствар,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.03.2017 14:44

Нема гласања више и ја сам мртав готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.03.2017 15:21

Дали је могуће ? Па исти састав ЦИК-а и нико не одговара за то ! Каква је ово држава ... У нормалној држави до сада би били промјењени сви цланови ЦИК-а и одговарали за криминал ! А они примају енормно велике плате ... ЦУДНО И ЗАЛОСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

20.03.2017 16:16

Ма какво црно гласање... Не треба нико изаћи јер тек онда не знају Шта им народ мисли и Шта планира... Е да видимо Ко ће онда стиснути и преузети власт? Кад нису упознати Шта народ мисли и да може лако тољаге и лопате у руке мјесто листића... Па да видимо Ко ће онда да се усуди да краде. Е то су прави избори онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

брука

20.03.2017 17:02

Па народе избори су тек следеће године они већ почели о изборима октобар 2018 нико ништа неће радити већ почеле пред изборне о Боже па докле више.

ОДГОВОРИТЕ