Izbori 2018. bez mrtvih glasača?

Na narednim opštim izborima u BiH 2018. godine prvi put u istoriji dejtonske BiH mrtvima bi moglo biti uskraćeno pravo glasa.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 12:40
Izbori 2018. bez mrtvih glasača?
Naime, nakon svakih dosadašnjih izbora u BiH predstavnici nevladinog sektora i stručnjaci za izborno zakonodavstvo ukazivali su na činjenicu da su birački spiskovi puni preminulih ljudi, te upozoravali na zloupotrebe pri glasanju kada pojedini članovi biračkih odbora, uz prećutnu saglasnost pojedinih kandidata, imena mrtvih koriste kako bi popravili izborni rezultat svojih kandidata.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, ističe da sve dok bude bilo slučajeva da opštinski matični uredi ne obavijeste nadležno ministarstvo spoljnih poslova o preminulima, ili dok MUP-ovi ne unesu promjene u evidencije podataka koje se čuvaju pri Agenciji za identifikaciona dokumenta, birački spiskovi će sadržavati imena preminulih.

Koliko je podatak ozbiljan svjedoči i činjenica da je na prošlim lokalnim izborima u biračke spiskove bilo upisano oko 3,2 miliona punoljetnih građana s pravom glasa, dok je popis stanovništva pokazao da u BiH živi oko 3,5 miliona građana.

Pirićeva ističe da su formirane dvije interresorne radne grupe, jedna koju čine poslanici i delegati Predstavničkog doma i Doma naroda BiH, Savjeta ministara BiH i Centralne izborne komisije BiH, i druga koju pored predstavnika CIK-a čine predstavnici MUP-ova i Agencije za identifikaciona dokumenta, a koje, između ostalog, imaju zadatak da se sa spiskova izbrišu preminuli građani.

"Obje grupe su formirane s ciljem da se na neki način uvođenjem modernih tehnologija napravi što tačniji spisak birača", istakla je Pirićeva.

Podsjetila je da CIK nema pravo da briše ljude iz spiskova čak i kad sa sigurnošću zna da su ti ljudi preminuli, već koristi druge načine da odborima na terenu ukaže na raspoložive podatke.

"Evo, i sada smo na proteklim izborima u Stocu opštinskoj izbornoj komisiji u saradnji sa lokalnim matičnim uredom ukazali da na pogodan način obilježe njihova imena na biračkom spisku i da se na taj način skrene pažnja biračkom odboru da je ta osoba umrla da ne bi slučajno došlo do neke zloupotrebe, odnosno da neko drugi glasa u ime te osobe", rekla je ona.

Za više od toga, navela je, CIK nema zakonska ovlaštenja.

Osim problema neefikasnih matičnih ureda i MUP-ova, poseban problem, kako je navela, predstavlja situacija kad jedan od 1,5 miliona građana BiH premine u inostranstvu.

"Kad naš državljanin umre izvan BiH, taj podatak se nikad ne prijavi u matični ured u BiH, tako da naše institucije onda nemaju podatak o toj osobi i ona ostaje na spisku", dodala je ona.

Amila Opardija, portparol IDDEEA, takođe ističe da ta institucija nije nadležna niti odgovorna za obradu i ažuriranje podataka, nego samo za tehničko administriranje centralnog biračkog spiska, odnosno za održavanje evidencija, servera i mreže za prenos podataka.

"Između IDDEEA i CIK-a postoje tačno definirane nadležnosti o načinu i sadržaju dostavljanja podataka iz CBS-a. Podatke u evidencije, u skladu sa Zakonom o IDDEEA, kao i odredbama Zakona o JMB, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i Zakona o ličnoj karti državljana BiH, dostavlja nadležni organ koji vodi evidencije o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čime se stvara elektronska kopija podataka", rekla je ona.

Dodala je da su upozoravali i Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine, ali i CIK na rizike koji se javljaju u slučaju neadekvatne obrade podataka.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

007

20.03.2017 12:18

A da mi živi ne glasamo?

ODGOVORITE
Name

General

20.03.2017 14:07

Ja ne glasam a ziv :) Za koga da glasam? Ne zna se ko je veci lopov, onaj sto je bio ili onaj koji ga mijenja. Narod je nemoralan i 90% su lopovi i ne govorim samo o politicarima nego o narodu jer ti politicari dolaze iz naroda. Mozda 10% je postenih a oni ostali sve lopovi!

Name

Zoran

20.03.2017 12:31

Na biračka mjesta treba postaviti Web kamere i na taj način kontrolisati stvarni broj izašlih.Ako se i dalje bude oslanjalo na "poštenje" članova biračkih odbora i posmatrača imat ćemo nerealne rezultate i namještene izbore.

ODGOVORITE
Name

srbin

20.03.2017 14:14

Kad čovjek umre isti čas se obustavlja penzija , tu su uvezani a ovo o glasanju boli nekoga neka stvar,

ODGOVORITE
Name

Pero

20.03.2017 14:44

Nema glasanja više i ja sam mrtav gotovo.

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.03.2017 15:21

Dali je moguće ? Pa isti sastav CIK-a i niko ne odgovara za to ! Kakva je ovo država ... U normalnoj državi do sada bi bili promjenjeni svi clanovi CIK-a i odgovarali za kriminal ! A oni primaju enormno velike plate ... CUDNO I ZALOSNO

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

20.03.2017 16:16

Ma kakvo crno glasanje... Ne treba niko izaći jer tek onda ne znaju Šta im narod misli i Šta planira... E da vidimo Ko će onda stisnuti i preuzeti vlast? Kad nisu upoznati Šta narod misli i da može lako toljage i lopate u ruke mjesto listića... Pa da vidimo Ko će onda da se usudi da krade. E to su pravi izbori onda

ODGOVORITE
Name

bruka

20.03.2017 17:02

Pa narode izbori su tek sledeće godine oni već počeli o izborima oktobar 2018 niko ništa neće raditi već počele pred izborne o Bože pa dokle više.

ODGOVORITE