''Ердоган жели већу моћ на Балкану''

Турска на Балкану нема моћ колику би Ердоган волео да има, каже за Дојче веле Ердоан Шиполи, косовски стручњак са Универзитета Џорџтаун.

Свијет 20.03.2017 | 08:44
''Ердоган жели већу моћ на Балкану''
У случају да морају да бирају политичке елите на Балкану и даље ће бирати ЕУ.

Према његовим речима, Ердоган мисли да може да преко Балкана утиче на европску политику.

"Када је у питању политички утицај на Косову, у Албанији и Босни, Турска дефинитивно јесте важан регионални играч, али само до степена у којем се њена политика не коси са политиком ЕУ. Јер главни циљ балканским земљама јесте улазак у ЕУ. Дуго година је то био и циљ Турске. Сада, када се Турска од тога удаљава, опада и њен утицај на Балкану", наводи Шиполи.

Према његовим речима, најјачи утицај Анкара има на БиХ, па на Македонију и Косово и Албанију.

"Наравно, бољи су трговински односи са Бугарском, као и комуникација са тамошњом турском заједницом него са турском заједницом на, на пример, Косову. У стварности политички утицај Турске на Балкану није онолики коликим га Турска представља. Једини начин да тај утицај заиста нарасте јесте да ЕУ прекрши обећање да ће сарађивати са балканским земљама. У супротном, ако морају да бирају, балканске земље ће увек стати на страну Европе и неће жалити за Турском", истиче Шиполи.

Додаје и да не верује да треба очекивати дестабилизацију Балкана.

"Турској није у интересу да безбедносна ситуација на Балкану буде нестабилна јер би онда та земља била комплетно окружена нестабилним регионима. Али део одговорности је и на државама ЕУ које треба да охрабре Балкан и не дозволе да падне у руке Ердогану", закључио је Шиполи.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Заједно

20.03.2017 14:40

Православци и муслимани морају бити удружени и поштивати се медјусобно. У противном неце бити нити једних ни других. Не мислим при томе на муљатора Бакира и Доду и на шиптаре јер се не зна ко је гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

20.03.2017 21:45

Свака ти цаст легендо за коментар.