''Erdogan želi veću moć na Balkanu''

Turska na Balkanu nema moć koliku bi Erdogan voleo da ima, kaže za Dojče vele Erdoan Šipoli, kosovski stručnjak sa Univerziteta Džordžtaun.

Svijet 20.03.2017 | 08:44
''Erdogan želi veću moć na Balkanu''
U slučaju da moraju da biraju političke elite na Balkanu i dalje će birati EU.

Prema njegovim rečima, Erdogan misli da može da preko Balkana utiče na evropsku politiku.

"Kada je u pitanju politički uticaj na Kosovu, u Albaniji i Bosni, Turska definitivno jeste važan regionalni igrač, ali samo do stepena u kojem se njena politika ne kosi sa politikom EU. Jer glavni cilj balkanskim zemljama jeste ulazak u EU. Dugo godina je to bio i cilj Turske. Sada, kada se Turska od toga udaljava, opada i njen uticaj na Balkanu", navodi Šipoli.

Prema njegovim rečima, najjači uticaj Ankara ima na BiH, pa na Makedoniju i Kosovo i Albaniju.

"Naravno, bolji su trgovinski odnosi sa Bugarskom, kao i komunikacija sa tamošnjom turskom zajednicom nego sa turskom zajednicom na, na primer, Kosovu. U stvarnosti politički uticaj Turske na Balkanu nije onoliki kolikim ga Turska predstavlja. Jedini način da taj uticaj zaista naraste jeste da EU prekrši obećanje da će sarađivati sa balkanskim zemljama. U suprotnom, ako moraju da biraju, balkanske zemlje će uvek stati na stranu Evrope i neće žaliti za Turskom", ističe Šipoli.

Dodaje i da ne veruje da treba očekivati destabilizaciju Balkana.

"Turskoj nije u interesu da bezbednosna situacija na Balkanu bude nestabilna jer bi onda ta zemlja bila kompletno okružena nestabilnim regionima. Ali deo odgovornosti je i na državama EU koje treba da ohrabre Balkan i ne dozvole da padne u ruke Erdoganu", zaključio je Šipoli.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zajedno

20.03.2017 14:40

Pravoslavci i muslimani moraju biti udruženi i poštivati se medjusobno. U protivnom nece biti niti jednih ni drugih. Ne mislim pri tome na muljatora Bakira i Dodu i na šiptare jer se ne zna ko je gori.

ODGOVORITE
Name

Mir

20.03.2017 21:45

Svaka ti cast legendo za komentar.