Вишеград: Улица Споменка Гостића

У најмлађем вишеградском насељу, насељу грађеном за избјегла и расељена лица Гарчи, данас је откривена и освјештана Спомен-плоча најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, а једна улица добила је његово име.

Република Српска 19.03.2017 | 20:48
Вишеград: Улица Споменка Гостића
Предсједник Предсједништва борачке организације Вишеград Милисав Васић каже да је поносан на овај догађај и то да Република Српска не заборавља своје погинуле синове, а у обиљежавању њихових стратишта и мјеста подвига предњаче њихови саборци.

„Он је само један, додуше најмлађи одликовани борац, који је живот уградио у темеље Републике српске“, додао је Васић.

Иницијативу да једна улица у граду на Дрини добије име по Споменку Гостићу, који је погинуо од гранате 20. марта 1993. године, дала је управо Борачка организација и начелник општине Младен Ђуревић.

„Одлука је донесена на сједници општинског парламента и ми је реализујемо и то на годишњицу Гостићеве погибије", рекао је Ђуревић.

Аутор филма „Споменко на вјечној стражи“ Миле Савић, сниматељ БН телевизије, рекао је да је срећан што присуствује овом догађају. „Одавде поред осталог треба да у свијет оде порука мира да рата никад више не буде, да не гину људи а посебно дјеца“, истакао је Савић.

Свештеници су прије свечаног отварања улице освјештали спомен-обиљежје младом јунаку. Вишеградски пјесник Божидар Шкобић одрецитовао је пред велким бројем грађана који су присуствовали овом догађају своју пјесму посвећену најмлађем српском борцу.

Петнаестогодишњи дјечак Споменко Гостић одбио је наредбу да се склони од ратних дејстава и добровољно остао у редовима Војске Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

дали се то подгријава ратна атмосфера

19.03.2017 20:01

Мени се цини да сада. цак 22 године послије рата наси гурају прицу ко сто су је је 1945 гурали комунисти. Као рецимо 12 годисњем Боску Бухи. И зато се питам дали овим прицама неко поново призељкује/призива рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.03.2017 20:32

Ниси у праву.Свака част Вишеграду.

Name

Мали херој

19.03.2017 20:36

Док многи старији нису хтјели ићи у рат дјечак Споменко са 14 година није хтјео да напусти своје село и своје саборце.Нема овдје никаквог подгријавања рата и нико не жели рат

Name

поредјење

19.03.2017 21:20

Једно приципијелно питање: Која је разлика измедју 13 годисњег дјецака Споменка и оног малог Арапина у рецимо Сирији коме ставе опасац са експлозивом и детинирају га даљинским када дјете удје масу народ. Разлике нема јер ни Споменко ни мали Арапињедноставно премлади и немају појма о зивоту

Name

Миле

19.03.2017 21:39

Свака част дјетету, али која удворничка политика борачке организације Вишеграда? Ко је инструментализовао да први потрче да дају назив улице у Вишеграду. За Добој и околне градове било би сасвим у реду да дају име улице по дјечаку који се борио на територији Озрена. Али први Вишеград....? Као да Вишеград нема своје хероје из двије бригаде Вишеградске и Горажданске, који су бранили сваку стопу, као да нема своју нејаку дјецу са Лијеске и Јелашаца. Шта ће рећи мајке које још увије кукају за својим херојима да су их живи овога града заборавили, а тамо негдје у Бања Луци, Добоју, неће их се никада сјетити...Да ли је представнике Борачке организације, Организације породица погинулих Вишеграда срамота стати у спомен соби пред имена погинулих бораца овога несретног отаџбинског рата. Прије 15 или 20 година тадашњи представници борачких организација могли су да дају имена улица најистакнутијих бораца погинулих у рату, али нису хтјели да праве разлику међу мртвим борцима. Али, ево сад неки погазише прећутни договор преживјелих ратника, и преживјелих становника Вишеграда, пљунуше на јединство оних који се једнако и у смрти постројавају. Погазише јединство бораца, инвалида, чланова породица погинулих бораца, као што њихови ментори погазише саборност народа и пљунуше на јединство грађана Вишеграда.

Name

ре поређење

20.03.2017 11:40

Поредиш оно што се не може поредити. Твој мали арапин је, мјесецима прије опасача са експлозивом, сједио у мејтефу и слушао имама, како је свето бити шехид, како је најсветије убити невјерника-онога друге вјере, у име алаха. Ту причу није слушао Споменко, нити било које Српско дијете.Споменкова несрећа је у томе, што је остао без родитеља а потом и без старатеља-баке. Његова несрећа је у томе, што га нико паметан, у то вријеме, мислим на руководство војске и полиције није склонио на безбједније мјесто. Ево и ја сам ''генерал'' послије битке. Почивај у миру мали јуначе. Нека ти је свечна слава и покој твојој невиној дјечијој души.

Name

ре

22.03.2017 07:03

Када ће одговорни за смрт овог малољетног дјечака изаћи пред суд?

Name

без аплауза

19.03.2017 20:13

Како би вам се дивила да сте то сироче пригрлили,па смјестили у дјецки дом који је постојао у Добоју,па га исколовали...то би био доказ вашег јунаштва,а не садашње ламентирање и подизање камених плоча,филмова и сл. Ја Жалим то дијете. Жалим и вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

19.03.2017 21:05

Браво Јунаце за такав коментар!!!

Name

ре.БЕЗ АПЛАУЗА

19.03.2017 21:27

СТА ЈЕ ОН ЗНАО О РАТУ У 15ој ГОДИНИ. АЛ СРБИН ЈЕ СРБИН ВОЛИ ПУСКУ ПА МАКАР И ГЛАВУ ИЗГУБИО.

Name

милос

19.03.2017 20:15

Јел био ЕМИР И БИЛАЛ,СРАМ ВАС БИЛО ДОДИКОВА И ЕМИРОВА БАНДО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам име

19.03.2017 20:32

Кад це улица руским добровољцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

19.03.2017 21:48

Руски добровољци у Вишеграду имају улицу: Козачка улица. Али ни један погинули борац, нити дијете, а има их на територији Општине Вишеград нема. Није се до сада хтио уносити раздор међу становништвом, јер скоро ниједна кућа нема некога ко није страдао у минулом рату. Међутим сад су неки борачки представници зарад скупљања јефтиних поена увриједили велики број чланова породица погинулих бораца Вишеградске и Горажданске бригаде, као и оних породица бораца који су се борили широм Републике, а које су своје уточиште нашле у Вишеграду.

Name

Човјек

19.03.2017 20:42

Овдје неко није нормалан Дозволити да дијете страда јер му је неко дозволио да буде у зони БД. Сада се то експлоатише умјесто да неко одговара Лака ти земља анђеле и опрости овим незналицамама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

19.03.2017 21:03

Добро ти то описа, искористити тако мало дјете је ван сваке памети. Нек је неговом командиру Споменкова смрт на дусу.

Name

Дада

19.03.2017 21:08

Браво...

Name

озренац

19.03.2017 21:14

Овај јунак није од силе био ту гдје је био као и сам сто сам био војно ангазован исто на Озрену а старији сам само годину дана од њега али тако је у сваком рату страда само биједа

Name

ре.МИР

19.03.2017 21:29

НИЈЕ КРИВ КОМАНДИР ТО ЈЕ ОН ОТИСО НА ДОБРОВОЉНОЈ БАЗИ.

Name

xxx

19.03.2017 21:51

лака му црна земља и слава му ово је цисти доказ да се на озрену водио рат за оцување свог огњиста и гробови предака и да је било ангазовано и старо и младо да би се то сацувало а не као у неким дијеловима рс гдје се рат није ни осјетио

Name

Вукица Лукиц

19.03.2017 21:44

Да је презивео и видјео како издајници криминалци сверцери дезертери сада управљају дрзавом за коју се борио. Срамота дјете се борило,а на власти које. Ста би добио од дрзаве .НИСТА. Сада као Миленко. Нека он поцива у миру,нека му ја лака земља . Он је био једна циста,постена дуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

19.03.2017 22:15

Храбри дјецаце био си примјер свима.Да си бар отисао у ту Француску озенио се и имао дјецу.Висе би ме то обрадовало.Нека ти је лака српска земља,вјецна слава и Хвала.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НТ

19.03.2017 22:27

Сви су коментари на мјесту али Миле (очигледно из Вишеграда) је његошевски објаснио

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

19.03.2017 23:41

@НТ А засто Миле казе 'свака цаст' 14 годисњем дјецаку ?? Вјероватно је Миле склонио своју дјецу на сигурно у Србију, а 'свака цаст' тудјој дјеци нека гину ?

Name

Миле

20.03.2017 17:26

Управо што Миле није склонио своју дјецу овако реагује. Милова су дјеца изгинула на територији општине Вишеград па их сеw нико није сјетио. Миле је поврјеђен односом борачке организације Вишеграда и челницима града према погинулим борцима својих бригада. Ово убирање политичких поена Вишеградских отаца отвориће Пандорину кутију. Довешће до подјела између бораца, породица погинулих бораца. Да би се искупили наћи ће неки компромис и дати некој улици назив некога од бораца. И ето неспоразума и подјела, јер је тешко одредити ко је заслужан да би понио назив улице града, јер су у смрти за Отаџбину сви иисти. Али ментори ових што су овакву одлуку донијели ништа друго и не раде осим што завађају народ.

Name

вишеграђанин

20.03.2017 00:10

Почивај у миру анђеле мали, нека драги бог казни оне који те послаше у рат. Да је поштеног односа према борцима већ давно је овај мали јунак требао имати спомен плочу Добоју или Петрову и улице са његовим именом у овим градовима. Да ли је господа из борачке и локалне власти икада размишљала да српски јунаци Вишеградске и Горажданске бригаде заслужују овакве помене и да дијелови улица или насеља носе њихова имена. Питамо господу из борачке и локалне власти да ли имају имало стида ући у спомен собу погинулих и погледати у очи мајкама које су изгуболе по двоје, троје и четверо дијеце, а да их се нико није сјетио. Поштована господо ово је само политичко сакупљање поена од стране Ђуревића, Петровића који немају ни дана рата а били су много старији од јунака коме данас отварају спомен плочу. Господо само да имате на уму да од ''бога'' није просто сакупљање јефтиних поена на туђој несрећи другог, бог че то кад тад казнити и он је увјек на истини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.03.2017 01:09

Нека ти је покој души,мој Споменко,за мене би драже било да си данас жив,разлика између тебе и оног протв кога си се борио" непријатеља"никакве разлике нема.Они који су из вас преживљели добро живе на ваш рачун,а како платисте добро знамо сви.Споменко,Армин,Лука и сва друга дијаца да су их пустили да живе можда би боље било и можда би висе својим умом доприњели заједницама у којим су живљели,него ови данас сто предлазу за своју неку добит и клесају им надгребне споменике и табле за дневне политичке сврхе!!!Мир свим добрим људима и не шаљте дјецу да гину,него стрпљењу и памети!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирољуб

20.03.2017 08:55

Ја сам у

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

20.03.2017 09:53

Вјецна му слава и хвала а ви се и даље свадјајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

20.03.2017 17:20

Није мени чудно за Добој,Теслић,Бијељину и друге градове што немају ништа од Споменка али се чудим за Бања Луку,Београд,Приједор,Требиње да не називају тргове,улице,аеродроме по њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

20.03.2017 17:25

Дусица мала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

22.03.2017 11:45

Где је председник СКУПСТИНЕ,БИЛАЛ-ВИСЕГРАДСКИ ЦРВЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈКО

22.03.2017 16:59

ДУСА МАЛА НИЈЕ НИ МЕТКА ИСПАЛИО А ПОГИНО.А СИЊЕЛ УЗО ОД ОЦА..

ОДГОВОРИТЕ