ПОР: Кикс Бенфике! Оде прво мјесто! Дост гура Спортинг!

Ово је први стрелац Европе! Бас - 24 на 23! Мирише на Жарделових 30/42. . .  Хоће ли бити као пре 15 година? Бенфика пуцала ћорцима, Пасош обрадовао навијаче Порта! Змајеви имају шансу да преузму лидерско место ако у недељу победе Сетубал!

Фудбал 19.03.2017 | 12:00
ПОР: Кикс Бенфике! Оде прво мјесто! Дост гура Спортинг!
Бенфика је синоћ била као Деда Мраз, али за навијаче Порта! Актуелни шампион Португалије одиграо је мршавих 0:0 на гостовању Пасош Фереири у првој утакмици 26. кола Примеире и дао шансу Порту да преузме прво место на табели ако у недељу на свом терену савлада Сетубал.

Екипа из Лисабона има два бода више и утакмицу више од Порта, а вечерас је кикснула после шест узастопних победа у националном шампионату.

Са друге стране, Пасош Фереири ово је био четврти узастопни реми, а занимљиво, трећи без погодака.

Лисабонска екипа вечерас је одиграла утакмицу испод свог нивоа, а чак није ни створила неке озбиљне шансе за гол. Добру прилику пропустио је Елисеу који је 26. минуту погодио стативу после ударца са дистанце. Ипак, трагичар је Костас Митроглу јер је у шестом минуту надокнаде главом са пар метара гађао врло траљаво.

Млади српски интернационалац Андрија Живковић био је у стартној постави Бенфике, али га је у 74. минуту заменио Франко Серви. 

Тешко да ће се за Спортинг поновити чаробна сезона 2001/02. када су последњи пут постали шампиони и узели дуплу круну у Португалији, али нешто ипак подсећа на ту сјајну годину. То је Бас Дост! Холандски голгетер наставио је своју чудесну серију голова у тријумфу над Насионалом (2:0) и са 24 поготка (23 утакмице) преузео прво место на листи играчи који се боре за Златну копачку. 

Дост је у прошлом колу дао четири гола, вечерас додао још два и тако претекао Лионела Месија и Пјер-Емерика Обамејана који су до малочас делили прво место са по 23 гола. 

Они старији познаваоци португалског фудбала сетиће се да је 2002. мреже у зелено белом дресу немилице тресао легендарни Марио Жардел и тада довео клуб из Лисабона до титуле. Постигао је чувени Бразилац тада 42 комада на 30 утакмица и окитио се титулом првог стрелца Европе. Лавови 15 година касније нису у тако доброј позицији, за Бенфиком заостају девет, а за Портом осам бодова (оба тима имају меч мање), али Бас Дост је зато у бољој ситуацији од Жардела јер је Примеира у међувремену проширена. Уместо 30, игра се 34 кола што повећава шансе бившег играча Волфзбурга у борби са највећим асовима данашњице. 

Дост је практично сам донео три бода Спортингу. Он је постигао голове у 13. и 35. минуту. 

Иначе, пред Достом је одличан распоред. И у наредна три кола екипа из Лисабона игра са аутсајдерима (Арука, Боависта и Сетубал) тако да ће најбољи стрелац тима моћи додатно да поправи свој конто. А онда крајем априла следи велики градски дерби са Бенфиком, па ком опанци ком обојци. 

Тада ћемо сазнати да ли Дост заиста може да се по било ком основу пореди са Мариом Жарделом...

ПРИМЕИРА - 26. КОЛО

Петак:
Есторил - Боависта 0:0

Субота:
Белененсес - Брага 1:2 (1:2)
/Мауридес 23 - Енан 1аг, Руи Фонте 19/

Мореиренсе - Тондела 1:1 (0:1)
/Сого 85 - кака 20/

Спортинг -  Насионал 2:0 (2:0)
/Дост 13, 35/

Пасош Фереира - Бенфика 0:0

Недеља:
17.00: Маритимо - Арука
17.00: Феиренсе - Чавез
19.00: Порто - Сетубал
21.15: Гимараеш - Рио Аве

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар