POR: Kiks Benfike! Ode prvo mjesto! Dost gura Sporting!

Ovo je prvi strelac Evrope! Bas - 24 na 23! Miriše na Žardelovih 30/42. . .  Hoće li biti kao pre 15 godina? Benfika pucala ćorcima, Pasoš obradovao navijače Porta! Zmajevi imaju šansu da preuzmu lidersko mesto ako u nedelju pobede Setubal!

Fudbal 19.03.2017 | 12:00
POR: Kiks Benfike! Ode prvo mjesto! Dost gura Sporting!
Benfika je sinoć bila kao Deda Mraz, ali za navijače Porta! Aktuelni šampion Portugalije odigrao je mršavih 0:0 na gostovanju Pasoš Fereiri u prvoj utakmici 26. kola Primeire i dao šansu Portu da preuzme prvo mesto na tabeli ako u nedelju na svom terenu savlada Setubal.

Ekipa iz Lisabona ima dva boda više i utakmicu više od Porta, a večeras je kiksnula posle šest uzastopnih pobeda u nacionalnom šampionatu.

Sa druge strane, Pasoš Fereiri ovo je bio četvrti uzastopni remi, a zanimljivo, treći bez pogodaka.

Lisabonska ekipa večeras je odigrala utakmicu ispod svog nivoa, a čak nije ni stvorila neke ozbiljne šanse za gol. Dobru priliku propustio je Eliseu koji je 26. minutu pogodio stativu posle udarca sa distance. Ipak, tragičar je Kostas Mitroglu jer je u šestom minutu nadoknade glavom sa par metara gađao vrlo traljavo.

Mladi srpski internacionalac Andrija Živković bio je u startnoj postavi Benfike, ali ga je u 74. minutu zamenio Franko Servi. 

Teško da će se za Sporting ponoviti čarobna sezona 2001/02. kada su poslednji put postali šampioni i uzeli duplu krunu u Portugaliji, ali nešto ipak podseća na tu sjajnu godinu. To je Bas Dost! Holandski golgeter nastavio je svoju čudesnu seriju golova u trijumfu nad Nasionalom (2:0) i sa 24 pogotka (23 utakmice) preuzeo prvo mesto na listi igrači koji se bore za Zlatnu kopačku. 

Dost je u prošlom kolu dao četiri gola, večeras dodao još dva i tako pretekao Lionela Mesija i Pjer-Emerika Obamejana koji su do maločas delili prvo mesto sa po 23 gola. 

Oni stariji poznavaoci portugalskog fudbala setiće se da je 2002. mreže u zeleno belom dresu nemilice tresao legendarni Mario Žardel i tada doveo klub iz Lisabona do titule. Postigao je čuveni Brazilac tada 42 komada na 30 utakmica i okitio se titulom prvog strelca Evrope. Lavovi 15 godina kasnije nisu u tako dobroj poziciji, za Benfikom zaostaju devet, a za Portom osam bodova (oba tima imaju meč manje), ali Bas Dost je zato u boljoj situaciji od Žardela jer je Primeira u međuvremenu proširena. Umesto 30, igra se 34 kola što povećava šanse bivšeg igrača Volfzburga u borbi sa najvećim asovima današnjice. 

Dost je praktično sam doneo tri boda Sportingu. On je postigao golove u 13. i 35. minutu. 

Inače, pred Dostom je odličan raspored. I u naredna tri kola ekipa iz Lisabona igra sa autsajderima (Aruka, Boavista i Setubal) tako da će najbolji strelac tima moći dodatno da popravi svoj konto. A onda krajem aprila sledi veliki gradski derbi sa Benfikom, pa kom opanci kom obojci. 

Tada ćemo saznati da li Dost zaista može da se po bilo kom osnovu poredi sa Mariom Žardelom...

PRIMEIRA - 26. KOLO

Petak:
Estoril - Boavista 0:0

Subota:
Belenenses - Braga 1:2 (1:2)
/Maurides 23 - Enan 1ag, Rui Fonte 19/

Moreirense - Tondela 1:1 (0:1)
/Sogo 85 - kaka 20/

Sporting -  Nasional 2:0 (2:0)
/Dost 13, 35/

Pasoš Fereira - Benfika 0:0

Nedelja:
17.00: Maritimo - Aruka
17.00: Feirense - Čavez
19.00: Porto - Setubal
21.15: Gimaraeš - Rio Ave

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar