Поједино љековито биље има и штетно дејство

Чини се да је и код конзумирања лековитих биљака неопходна доза опреза. Већина биљака је безопасна, али поведите рачуна уколико имате одређене медицинске проблеме или узимате поједине лекове.

Здравље 18.03.2017 | 12:14
Поједино љековито биље има и штетно дејство
Разговарајте с лекаром пре употребе било које од ових биљака:

Кантарион
Овај популарни биљни додатак често се узима против депресије, анксиозности и за бољи сан. Може да проузрокује нуспојаве као што су главобоља, мучнина, вртоглавица и сува уста. Такође може да проузрокује проблеме ако се узима у комбинацији с одређеним лековима за срце, антидепресивима и контрацептивним пилулама. Кантарион би требало избегавати у случају хемотерапије јер може да умањи њено дејство.

Кафа
Кафа може да поремети сан и подстакне анксиозност. Осим тога може да доведе и до оштећења јетре. Дакле, избегавајте кафу ако имате проблема с јетром или бубрезима, док пијете алкохол или лекове за спавање.

Гинко билоба
Гинко билоба има благотворно дејство на памћење, циркулацију и менталне функције. Ипак, ова биљка у ретким случајевима може да изазове крварење, што је посебно ризично ако узимате лекове за разређивање крви.

Арника
Уље арнике олакшава бол, смањује отоке и побољшава варење. С друге стране, арника може да повиси крвни притисак, повећа број откуцаја срца и отежа дисање. Теже нуспојаве су оштећење јетре, кома, па чак и смрт.

Ђумбир
Ђумбир ублажава мучнину након операције или хемотерапије, користи се за лечење артритиса и осталих болести зглобова. Али, ђумбир може и да изазове проблеме са згрушавањем крви, поремети откуцаје срца, крвни притисак и ниво шећера у крви. Не треба га узимати ако имате камен у жучној кеси или проблеме са згрушавањем крви.

Алое вера
Наношењем на кожу можете да смањите опекотине, зацелите ране и поправите расположење. Ако се узима орално, алое вера може да поремети рад срца и снизи ниво шећера у крви уколико имате дијабетес.

Женшен
Женшен наводно успорава старење. Осим тога, помаже дијабетичарима, јача имунитет и повећава либидо. Ова биљка изазива проблеме код особа оболелих од дијабетеса јер може да проузрокује превелики пад шећера у крви. Такође би требало да га избегавате ако имате висок крвни притисак или проблем са згрушавањем крви.

Бели лук
Бели лук доказано снижава крвни притисак и холестерол, и може да излечи симптоме прехладе. Такође разређује крв, па би требало да га избегавате ако узимате лекове за разређивање крви.

Сладић
Неки људи га користе за лечење кашља, чирева на желуцу, бронхитиса, инфекција и грлобоља. Сладић може да повиси крвни притисак и поремети ритам откуцаја срца, па га узимајте с опрезом ако имате срчаних проблема. Ова биљка такође може да проузрокује проблеме особама које имају проблема с бубрезима.

Коприва

Коприва је корисна против алергија, перути, артритиса, камена у бубрегу и инфекција уринарног тракта. Али, коприва може да задржи воду у телу, па би требало да је избегавају особе које имају проблема са срцем или бубрезима, и они коју пију диуретике.

Хризантема
Биљни препарат хризантеме најчешће се користи за спречавање мигрена, артритиса и алергија. Хризантема садржи калијум и фосфор, па би особе с болесним бубрезима требало да је избегавају. Она такође може да проузрокује проблеме са згрушавањем крви.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар