Власт одлучује и у Привредној комори

Недавно изабрани предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука (ППК БЛ) Дамјан Давидовић, као и предсједник Скупштине Бранко Ђуђић смијењени су на скупштини подручне Привредне коморе Бањалука, послије свега 25 дана проведених на челу ове установе. Ово се десило "под директним политичким притиском" и "пријетњама да њихова предузећа неће добијати никакве послове са државом“ уколико не подрже смјену недавно изабраног руководства бањалучке Привредне коморе.

Република Српска 18.03.2017 | 11:08
Власт одлучује и у Привредној комори
Огорчени овим потезом делегата, власници приватних компанија из бањалучке регије уз чију подршку су Давидовић и Ђуђић 20. фебруара дошли на чело коморе, најављују формирање нове Привредне коморе која ће окупљати углавном представнике реалног сектора, односно приватних предузећа.

Дио делегата који је био против смјене Давидовића и Ђуђића напустили су скупштинско засједање, а иницијативу о формирању приватне Привредне коморе најавио је Марко Кнежевић, власник компаније „Кнежевић Ентеринг“ из Трна.

Он је преко друштвене мреже „Твитер“ најавио да ће се „на иницијативу огромног броја привредника из свих дијелова Републике Српске хитно основати приватна Привредна комора РС“.

„Ову јавну остављамо јавним предузећима. Привредна комора је нажалост сахрањена. Тамо сад мешетаре јавна предузећа, „привредници“ конектовани на разне буџете и паразити“, написао је Кнежевић.

Власник предузећа „Крајина клас“ Саша Тривић који је био на челу групе привредника уз чију подршку је 20. фебруара смијењен дотадашњи предсједник ППК БЛ Горан Рачић и изабрано ново руководство није желио за медије да говори о детаљима са сједнице Скупштине и о томе зашто је дио привредника који су заједно с њим подржали избор новог руководства коморе преко ноћи окренуо ћурак и гласао за смјену Давидовића и Ђуђића.

„С обзиром на данашња дешавања у подручној привредној комори немам коментар и нећу давати никакве изјаве. Нека закључи ко шта хоће. Хвала“, огласио се на твитеру Тривић.

С друге стране, бањалучки адвокат Александар Сајић који је изабран за предсједника Скупштине каже да је коначно одблокиран рад бањалучке Подручне коморе, али истовремено и Привредне коморе РС јер се у њој због неизбора делегата није могао одржати изборни процес.

„Предсједник подручне привреде коморе Бањалука је смијењен због кршења Статута и изборних правила, јер је заобишао Изборну комисију. Он је предложио делегате за Скупштину Привредне коморе РС који нису добили одобрење изборне комисије“, рекао је Сајић.

Према незваничним информацијама дио делегата који је прије 25 дана подржао избор новог руководства коморе промијенио је мишљење под директним политичким притиском из самог врха власти у Српској и пријетњама да њихова предузећа „неће добијати никакве послове са државом“ уколико не подрже смјену недавно изабраног руководства подручне Привредне коморе Бањалуке.

Подсјећамо, „рат“ два супротстављена табора привредника око избора новог руководства бањалучке привредне коморе трајао је данима, а окончан је 20. фебруара када је Дајман Давидовић у трци за предсједника побиједио јединог противкандидата и дотадашњег предсједника Горана Рачића. Међутим, Дамјановићев тријумф је био кратког даха, исто као и надање привредника да ће успјети да се отму из раља политике.

На скупштини подручне привредне коморе Бањалука изабран је Управни и Надзорни одбор, као и делегати за изборну Скупштину Привредне коморе РС, и делегати за скупштине гранских удружења при Привредној комори РС.

(цапитал.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Генерал

18.03.2017 10:18

Тако исто сам договорио посјету пословних људи у БиХ која официјално треба да иде преко привредних комора али сада је проблем сто одредјене особе одлуцују која мјеста це да се посјете а која немају никакву везу па интересима ословних људи који требају да додју. Људи у администрацији праве висе стете него да не долазе на посао никако. У овом слуцају је проблем у Привредној комори БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи формирајте

18.03.2017 10:29

Ослободите се тог притиска сви који хоћете да радите по условима тржишне економије,који држите пријављене раднике,сви који дајете редовно плате.Када су легално изабрани ново руководство власник Бонда иначе покварени удбаш Срето Аничић послао је своје раднике да не дозволе власнику Мање да не присуствује избору новог предсједника подручне коморе.Монах Антоније Давидовић који протествује испред зграде владе Србије је најбоље дао дефиницију удбе:то је глобалистичка организација која несметано дјелује и данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованцха

18.03.2017 13:35

Не претјеруј. Тај Саво је ситни миш који скупља мрвице са царевог стола. Нити је био нити це за зивота играти у висој лиги.

Name

ре Јованцха

18.03.2017 19:43

Који Саво?

Name

Психо Аналитичар

18.03.2017 10:59

Земља која није са оваквом структуром руководилаца у стању да функционише зове се НЕДОЂИЈА...што ће рећи тако смо и заслужили, а и који ће нам ови и овакви...док недођу неки "нови "...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

18.03.2017 11:52

Ово је доказ колико је Миле пукао.

ОДГОВОРИТЕ