Анализа: Велики пад Дијега Косте!

Статистика не лаже - Шпанац игра знатно лошије откако су се јавили Кинези са својим милионима.

Фудбал 18.03.2017 | 19:00
Анализа: Велики пад Дијега Косте!
Дијего Коста је један од најзначајнијих фудбалера Челсија, и даље је први стрелац Плаваца, али статистика у последње време показује да је доживео велики пад форме откако је у јануару кинески прволигаш Тјенђин покушао да га доведе у своје редове за огромне паре.

Шпански репрезентативац је на крају изабрао да одбије понуду Кинеза и остане на Стамфорд Бриџу како би освојио Премијер лигу и ФА куп, упркос чињеници да су му понудили чак 35.000.000 евра по сезони, што би му утростручило тренутна примања која има у Лондону.

Да ли му је ова понуда одвукла пажњу од фудбала?

Па, изненада је био избачен из тима који је играо са Лестером тих дана када се појавила прва информација о понуди из Кине, а потом је уследио и његов најдужи низ без гола ове сезоне - три утакмице. Вратио се последњих недеља, постигао три поготка, али су то били голови против слабијих ривала, углавном након што је утакмица била одлучена.

Да се разумемо, Дијего Коста је и даље кључни човек Челсија у одлучујућем делу сезоне и с разлогом су се Конте и надлежни на Стамфорд Бриџу борили да га задрже, иако подаци показују очигледан пад форме који је условио да га Хари Кејн и Ромелу Лукаку престигну на листи стрелаца.

Просек голова по утакмици Дијега Косте спао је после понуде из Кине са 0,7 на 0,5 у Премијер лиги, а на пример након 0,26 асистенција по мечу није забележио ниједну од тог фамозног 14. јануара (када је стигла понуда Тјенђина). Опали су му и укупни покушаји ка голу противника, а проценат реализације са 24,14 % спустио му се на “само” 17,65%.

Коста такође креира много мање прилика саиграчима у последње време, имао их само 0,3 по утакмици у просеку, док је рецимо пре тог 14. јануара у просеку стварао по 1,5 прилику за гол по мечу. Добија и мање фаулова после понуде из Кине - са 2,6 спао је на 2,0 по утакмици.

Упркос паду у форми било би непоштено рећи да се Коста не труди на терену, пошто осваја више лопти него раније, како у ваздуху, тако и на трави. Такође и више фаулира противнике што може да значи да је разочарање унело агресивност у његову игру, али и да можда оштрије игра како би се доказао после неспоразума који је имао с Контеом. А можда има и од оба помало... 

Није тешко видети како је форма Дијега Косте опала протеклих недеља, а то је донекле и нормално после напорне сезоне у којој се налазимо. Ипак, оно што је посебно занимљиво је да статистика показује да је пад уследио баш после понуде из Кине.

Срећом по менаџера Антонија Контеа и Челси, други играчи су испливали у први план последњих недеља, као што су партије Едена Азара које можемо оценити као генијалне. Голови стижу са свих страна захаваљујући и Герију Кејхилу, Кантеу, Маркосу Алонсу, Педру... 

Без обзира да ли ће Плавци задржати Дијега Косту овог лета или га пустити у Кину одакле и даље има понуду, јасно је да ће нови нападач сигурно стићи на Стамфорд Бриџ. 

Ромелу Лукаку, који је тренутно главни фаворит за Златну копачку Премијер лиге и даље је централна мета Плаваца без обзира што нису успели да га купе прошлог лета. Алваро Моратаиз Реала такође је изричита жеља Антонија Контеа, а ту су и “млади лавови” као што су Муса Дембеле из Селтика и Каспер Долберг из Ајакса, који су такође у тефтеру шефа Плаваца.  

Италијан на клупи Челсија је “уверен” да ће Коста остати и следеће сезоне на Стамфорду, а и сам играч је рекао за бразилски ЕСПН својевремено како је “све у Челсију у најбољем реду”, што наговештава да су сви проблеми између клуба и њега стављени на лед у тренутку док екипа јуриша на трофеје.

У међувремену, читав Челси би могао да се потруди и стане из Косте како би му помогао да се избори у трци за Златну копачку са Ромелуом Лукакуом који му бежи два гола на листи стрелаца. Костина тренутна форма није очајна, нити ужасна, али није ни сјајна, а итакако је потребна Плавцима у потери за дуплом круном у првој сезони Антонија Контеа на клупи Челсија.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар