Analiza: Veliki pad Dijega Koste!

Statistika ne laže - Španac igra znatno lošije otkako su se javili Kinezi sa svojim milionima.

Fudbal 18.03.2017 | 19:00
Analiza: Veliki pad Dijega Koste!
Dijego Kosta je jedan od najznačajnijih fudbalera Čelsija, i dalje je prvi strelac Plavaca, ali statistika u poslednje vreme pokazuje da je doživeo veliki pad forme otkako je u januaru kineski prvoligaš Tjenđin pokušao da ga dovede u svoje redove za ogromne pare.

Španski reprezentativac je na kraju izabrao da odbije ponudu Kineza i ostane na Stamford Bridžu kako bi osvojio Premijer ligu i FA kup, uprkos činjenici da su mu ponudili čak 35.000.000 evra po sezoni, što bi mu utrostručilo trenutna primanja koja ima u Londonu.

Da li mu je ova ponuda odvukla pažnju od fudbala?

Pa, iznenada je bio izbačen iz tima koji je igrao sa Lesterom tih dana kada se pojavila prva informacija o ponudi iz Kine, a potom je usledio i njegov najduži niz bez gola ove sezone - tri utakmice. Vratio se poslednjih nedelja, postigao tri pogotka, ali su to bili golovi protiv slabijih rivala, uglavnom nakon što je utakmica bila odlučena.

Da se razumemo, Dijego Kosta je i dalje ključni čovek Čelsija u odlučujućem delu sezone i s razlogom su se Konte i nadležni na Stamford Bridžu borili da ga zadrže, iako podaci pokazuju očigledan pad forme koji je uslovio da ga Hari Kejn i Romelu Lukaku prestignu na listi strelaca.

Prosek golova po utakmici Dijega Koste spao je posle ponude iz Kine sa 0,7 na 0,5 u Premijer ligi, a na primer nakon 0,26 asistencija po meču nije zabeležio nijednu od tog famoznog 14. januara (kada je stigla ponuda Tjenđina). Opali su mu i ukupni pokušaji ka golu protivnika, a procenat realizacije sa 24,14 % spustio mu se na “samo” 17,65%.

Kosta takođe kreira mnogo manje prilika saigračima u poslednje vreme, imao ih samo 0,3 po utakmici u proseku, dok je recimo pre tog 14. januara u proseku stvarao po 1,5 priliku za gol po meču. Dobija i manje faulova posle ponude iz Kine - sa 2,6 spao je na 2,0 po utakmici.

Uprkos padu u formi bilo bi nepošteno reći da se Kosta ne trudi na terenu, pošto osvaja više lopti nego ranije, kako u vazduhu, tako i na travi. Takođe i više faulira protivnike što može da znači da je razočaranje unelo agresivnost u njegovu igru, ali i da možda oštrije igra kako bi se dokazao posle nesporazuma koji je imao s Konteom. A možda ima i od oba pomalo... 

Nije teško videti kako je forma Dijega Koste opala proteklih nedelja, a to je donekle i normalno posle naporne sezone u kojoj se nalazimo. Ipak, ono što je posebno zanimljivo je da statistika pokazuje da je pad usledio baš posle ponude iz Kine.

Srećom po menadžera Antonija Kontea i Čelsi, drugi igrači su isplivali u prvi plan poslednjih nedelja, kao što su partije Edena Azara koje možemo oceniti kao genijalne. Golovi stižu sa svih strana zahavaljujući i Geriju Kejhilu, Kanteu, Markosu Alonsu, Pedru... 

Bez obzira da li će Plavci zadržati Dijega Kostu ovog leta ili ga pustiti u Kinu odakle i dalje ima ponudu, jasno je da će novi napadač sigurno stići na Stamford Bridž. 

Romelu Lukaku, koji je trenutno glavni favorit za Zlatnu kopačku Premijer lige i dalje je centralna meta Plavaca bez obzira što nisu uspeli da ga kupe prošlog leta. Alvaro Morataiz Reala takođe je izričita želja Antonija Kontea, a tu su i “mladi lavovi” kao što su Musa Dembele iz Seltika i Kasper Dolberg iz Ajaksa, koji su takođe u tefteru šefa Plavaca.  

Italijan na klupi Čelsija je “uveren” da će Kosta ostati i sledeće sezone na Stamfordu, a i sam igrač je rekao za brazilski ESPN svojevremeno kako je “sve u Čelsiju u najboljem redu”, što nagoveštava da su svi problemi između kluba i njega stavljeni na led u trenutku dok ekipa juriša na trofeje.

U međuvremenu, čitav Čelsi bi mogao da se potrudi i stane iz Koste kako bi mu pomogao da se izbori u trci za Zlatnu kopačku sa Romeluom Lukakuom koji mu beži dva gola na listi strelaca. Kostina trenutna forma nije očajna, niti užasna, ali nije ni sjajna, a itakako je potrebna Plavcima u poteri za duplom krunom u prvoj sezoni Antonija Kontea na klupi Čelsija.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar