УИО БиХ спона Додика и Човића

Хрватски члан у Предсједништву БиХ Драган Човић није долазио у Бањалуку да би са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком "опањкавао" Бакира Изетбеговића (бошњачки члан у Предсјендиштву БиХ), већ да се коначно договоре како ће бити ријешено питање куповине пословне зграде Управе за индиректно опорезивање (УИО БиХ) у Бањалуци, гдје је сједиште ове институције. Иначе, у јавности влада мишљење да Човић и Додик чврсто држе УИО БиХ и без обзира на многе афере ,које се везују за њу, руководни кадрови тих странака су недодирљиви.

Босна и Херцеговина 17.03.2017 | 09:10
УИО БиХ спона Додика и Човића
Како сазнаје портал Истинито,  Милорад Додик и Драган Човић нису се недавно састали у Бањалуци као идери СНСД-а и ХДЗ-а, нити као предсједник Републике Српске и члан Предсједништва БиХ, без обзира што су своје дружење представили званичним састанком. Њихов разговор је, према тврдњама портала, био чисто пословне природе.

То што је Додик говорио о БиХ као "фикцији" у којој су три народа "натјерана" да живе заједно, а Човић да је "једна од земаља на Балкану којој пријети распад и БиХ", уз обостране критике упућене Бакиру Изетбеговићу због кризе око покушаја покретања ревизије, за извор портала, то је само добар параван.

Према плану јавних набавки за 2017. годину, Управа за индиректно опорезивање БиХ предвидјела је куповину пословне зграде, односно "набавку објекта за смјештај запослених у средишњем у реду у РЦ Бањалука". За ову намјену предвиђено је 35.000.000 КМ, а износ укључује и ПДВ.



И претходних година, док је Никола Шпирић био министар финансија БиХ, била је актуелна куповина зграде за сједиште УИО БиХ, али то никада није реализовано. Заправо, није постигнут договор од кога ће бити купљен објекат, или ко ће га градити.

Куповина пословне зграде је поново дошла на дневни ред након што је 20. фебруара утврђен овогодишњи План јавних набавки који, између осталог, предвиђа и куповину пословне зграде у којој би биле смјештене све службе у сједишту УИО, укључујући и РЦ Бањалука. УИО БиХ тренутно у Бањалуци има у власништву и под закупом неколико објеката и вишеструка корист би била све то објединити под истим кровом.

Будући да се на челу Управе налази Миро Џакула, кадар ХДЗ-а, одавно траје притисак на руководство да пословну зграду купи од мостарског "Аграм инвеста", за чији рачун је "МГ Минд" Младена Милановића-Каје изградио пословну зграду на Бањалучком пољу.

Том подухвату се вјероватно не би противио ни члан УО УИО, министар финансија РС Зоран Тегелтија, али срећу квари предсједник РС и СНСД Милорад Додик.

За њега је "идеална локација" за сједиште Управе у Пицином парку, у згради "Гранд Трејда" Милета Радишића. И након усељавања Телекома РС још има довољно слободног простора да се смјести и УИО БиХ.



Према тврдњама извора портала, можда би се Додик и Човић некако и договорили да се у читаву причу није умијешао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Наиме, извори Истинито тврде да је Радојичић поменутом двојцу поручио да градска управа неће издати потребне дозволе и сагласности ни за један ни за други објекат и да би било најбоље да УИО БиХ гради намјенску зграду за коју град већ има локацију. Која би то локација била, према извору портала, није тешко погодити.

Прошле године је "Идеал Компани" започео градњу "Сити мола" у строгом центру Бањалуке, али су се ствари закомпликовале, јер су и инвеститор и градска управа схватили да би такав објекат, када би био изграђен у срцу града, угрозио нормално функционисање саобраћаја. Осим тога, "Идеал Компани" није успио да обезбиједи новац ни за плаћање обавеза према граду за уређење грађевинског земљишта, комуналне накнаде и таксе, а камо ли за градњу објекта.

Тако сада у центру Бањалуке зјапи рупа, чија судбина је неизвјесна. Почетком године, Игор Радојичић је славодобитно најавио да би град могао кроз компензацију за набавку мазута за градску Топлану и цесију са "Идеал Компани", ријешити ово питање. Намјера је била да се у рупи гради гаража, а изнад парк и централни споменик погинулим борцима Отаџбинског рата. У међувремену се, макар и привремено, одустало од тог плана, тврди извор портала.



И за Радојичића је, према том извору, идеална прилика да скине с грбаче проблем који је наслиједио од свог претходника Слободана Гаврановића, који је власнику "Идеал Компани" Ненаду Лубурићу изашао у сусрет давањем дозвола за градњу "Сити Мола". Ова локација се налази преко пута садашњег сједишта УИО БиХ и то ни за град ни за УИО не би био проблем. Таквом објекту и јесте мјесто у строгом центру града, за разлику од првобитно планираног тржног центра.

Ипак, оно што је непознато, јесте како ће на то реаговати Додик и гдје је он у цијелој тој причи. Зато је Човић, након састанка са Додиком у Палати Републике, потегао до градске управе да би видио шта то нуди Радојичић.

-Могу рећи да смо водили пријатељски разговор. Данашњи састанак је и један вид подршке мени на почетку мандата градоначелника Бањалуке, рекао је Радојичић,након састанка са Човићем.



Шта та изјава значи, биће познато када се на једној од наредних сједница Управног одбора УИО БиХ буде расправљало о куповини зграде.

Управни одбор одлуке доноси консензусом, што значи да ће њихови политички патрони претходно морати да усагласе ставове, па ће гласање бити тек пука формалност.

Чланови Управног одбора УИО БиХ су министар финансија БиХ Вјекослав Беванда (предсједавајући УО), Јелка Милићевић, министар финансија ФБиХ, Зоран Тегелтија, министар финансија РС, Миодраг Кудић, експерт из Републике Српске, Исмет Суљендић, експерт Савјета министара БиХ и Мухамед Козадра, експерт из Федерације БиХ.

Изнад свега, биће занимљиво видјети како ће се СДА и Савез за промјене, коалициони партнери ХДЗ-а у Савјету министара, понашати у случају куповине зграде УИО БиХ у Бањалуци.

(БН/Истинито)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН

17.03.2017 08:14

ОПЕТ ЊИХ ДВОЈИЦА ЛОВЕ У МУТНОМ..НЕДОЗВОЛИТИ КУПОВИНУ ПРАВИТЕ НОВУ СА ТРАНСПАРЕТНИМ ПОДАЦИМА УЛАГАЊА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

17.03.2017 09:46

Ако сам за полицију ја могао простор у хали "договорити" за 3351 КМ/м2 онда овај простор могу "договорити" по 9000 КМ/м2... Мени само 30 % и све ријешимо за пар дана.

Name

?????

17.03.2017 11:12

А Новоматиц који највише спаја ова два дрипца,то изгледа никог не занима?

Name

17.03.2017 14:51

Ново РС доо и РСА гаминг доо,перемо новце,пововољни услови,Додикова заштита,дискреција загарантована!

Name

види како излази навидјело

17.03.2017 08:20

Зна се да лопов лопова стити на рацун другога и на критикама другога ради се о милионима треба који стрпати у дзеп цоцвиц мозда треба мало вилу у мостару реновирати а тако и додик у београду.А овај пут су на рацун ревизије и критика изоставили Бакира да се направе да су постени али милиони су у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

17.03.2017 10:45

Ма вила ти је само параван за нас папке.Народ се глодје око смрдљиве виле а у позадини се окрећу милијарде.Израчунај само три пропале банке у РС-у.Није ту само ово што нам представљају као дуг него ту спадају и све малверзације док су банке постојале.

Name

Коле

17.03.2017 11:21

Видим да све знате, како онда немате посла или приватан бизнис!??

Name

ре коле

17.03.2017 13:51

Коле мозда ти имас то приватни бизнис док бранис ове о којима ми писемо и јадимо,цувај ако имас несто иде лосе време.

Name

ПЕРО

17.03.2017 20:01

РЕ КОЛЕ, ТИ СИ ДРУЖЕ ОЧИГЛЕДНО ЈЕДАН ОД ДУПЕЛИЗАЦА ОВЕ ВЛАСТИ И ЗАТО ПЛАЋАШ РЕКЕТ НЕКОМЕ ОД ЊИХ, КАКАВ ЦРНИ БИЗНИС У РС, ЈА САМ ПОКУШАО И КАД САМ ВИДИО КОМЕ СВЕ МОРАМ ДАВАТИ ПРОЦЕНАТ, ОДУСТАО САМ, ПА НИ У ТУРСКО ДОБА НИСУ ТОЛИКО УЗИМАЛИ

Name

Меса

17.03.2017 08:34

Добро јутро. Ако то изгубе падају. Сто је лопова њихови су кадрови само сто немају дозволу да убијају. Цека се СзП али неко од њих им је уио дао под хипотеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луиђи

17.03.2017 09:11

Па да, кад дођу поштења чине из сзп потећи ће мед и млијеко.

Name

Ре -Луиђи

17.03.2017 10:34

Неће тећи млијеко, треба доста година да се ради, да се ријеше проблеми, који ће остати након СНСД-а.

Name

Снисходљиви латин

17.03.2017 08:35

Схватио је Човић да мора да моли Игора и види се на снимку како му се улизује.Каква наивна прича као дошао Човић да подржи Игора као градоначелника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вујадин

17.03.2017 08:39

Предходних дана се коментарисало и а овај двојац повезује и електропренос БИХ који ове године има 250 милона инвестција и да се требају подијели послови. Ту је Пореска управа БИХкроз коју милиони пролазе, а има и посла ок оИТ сектора па је вец Проинтер са Ланацом и фирмом из Мостара узела у јануару 1 милион КМ на софтве који коста максимално 100.000КМ. Нардо све висе и висе прица...долази до грла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

17.03.2017 08:48

СВЕ ЋЕ ТО ,,ЗЕМЉОТРЕС" ПОРАВНАТИ... ВРЛО БРЗО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцевидно

17.03.2017 09:33

Е сад се поставља проблем хрватског питања,однисно хрватскг бацања прасине о угрозености народа.Да стање постане НОРМАЛНО угрозени би били Цовиц,Додик и Бакир,а не народи.Цовиц це дохакати и Србима и Босњацима,То они невиде.

Name

Унац Унац

17.03.2017 09:02

Унац није продао док је био министар финансија у савјету министара па сада има задатак Вјекослав Беванда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуро ....

17.03.2017 09:05

...Ха ха свако вуче свом тајкуну којег је створио, сад се појебали између поклали се дабогда.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

17.03.2017 09:10

ГДЈЕ ЈЕ БАКИР ПА ДА ЊИХ ТРОЈИЦА УНИСТЕ ОВО СТО ЈЕ ОСТАЛО. ПА ОНДА БЈЕЗЕ БАКИР У ТУРСКУ ДОДИК У СРБИЈУ ЦОВИЦ У ХРВАТСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

17.03.2017 09:12

Додика и Човића веже невиђена брига за властити народ. Толика љубав према народу иде до тога да ће га радије уништити него дозволити да живи нормално. Па наш народ је рекао да паре људе кваре. Зато они не дозвољавају да се исквари њихов народ, па само чисти можемо у рај. Они ће све гријехе преузети на себе. Заједно са парама. ЕНДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кркан

17.03.2017 09:13

Браво за сарадњу..браво Предсједнице Додик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.03.2017 09:15

Вратице се Валтер ј..... вам матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

17.03.2017 09:20

Човића баш брига,његова Херцег Босна има луку Неум.Хрвати имају излаз на море,цела Јадранска обала је њихова од Истре до Превлаке.Колко ће Човић тек зарађивати од луке Неум и туризма кад се Херцег Босна осамостали,тј. како браћа Хрвати воле да кажу кад буде неовисна...Нема за Човића и херцеговачке Хрвате никаквих проблема,од Јадранског туризма живеће и уживаће,док ће Срби морати да ору и копају земљу,а Бошњаци да ваде из рудника СО...Такав им је живот наменио АВНОЈ,ЕУ и наравно Енглези ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

17.03.2017 09:39

Зивил Милорад додик опет побједјујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОХЛЕПА

17.03.2017 09:58

Ово је Цовиц намирисо крај Додиков, а Рдојцицев успон па ваља по Бања Луци опљацкати ово мало сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је за профит

17.03.2017 09:59

Добро да је Вуциц сватио да је код Додика све за продају и све има цијену.Хатвард финансира своје кадрове Код Додика профит нема националност Погледајмо судбину глинице рафинерије л уопсте привреде у РС која је из рата изасла нетакнута сада је нема .Народе подрзимо зељезницаре то је једини остатак истинског пролетера који ради да би јео и дјецу сколовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уцитељ

17.03.2017 10:20

Постеније је бити прави криминалац него политицар који се буса патротизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оде све

17.03.2017 10:23

Овај це продати све Ако неко затрази Градину Мраковицу Сутјеску све це продати Некад је било спасиме бозе кге глади и ..... а сада је спасинас од Милетове социјал демократије Марко једино га ти мозес зауставити одмах док није касно а Перо цега напустити или це цланство напустити Перу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.03.2017 10:26

Како видим Додика можемо окривити и за ерупцију Етне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

17.03.2017 11:32

Дидик је лкопов пар еxеланс

Name

алибаба и ћетрдесет ајдука

17.03.2017 14:18

Два кримоса која требају и морају бит иза браве да би народу било боље ..... док је њих нема напред нема боље нема љепше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

странац

19.03.2017 13:36

Није ниција горила до зоре !! За њих је свакако ТХЕ ЕНДЕ !!

Name

Генерал

19.03.2017 06:00

Наци полове 35 мил па није то лоса идеја. Сада схватих засто се воле али има проблем тј. Цаусевиц који прица много па када не би на уста проговорио би на гузицу. Цовиц с Цаусевицем узео милијарду а сада опет тал по 17,5 мил. Благо њима и ја би да прицам о подјелама када се овако добро исплати.

ОДГОВОРИТЕ