UIO BiH spona Dodika i Čovića

Hrvatski član u Predsjedništvu BiH Dragan Čović nije dolazio u Banjaluku da bi sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom "opanjkavao" Bakira Izetbegovića (bošnjački član u Predsjendištvu BiH), već da se konačno dogovore kako će biti riješeno pitanje kupovine poslovne zgrade Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) u Banjaluci, gdje je sjedište ove institucije. Inače, u javnosti vlada mišljenje da Čović i Dodik čvrsto drže UIO BiH i bez obzira na mnoge afere ,koje se vezuju za nju, rukovodni kadrovi tih stranaka su nedodirljivi.

Bosna i Hercegovina 17.03.2017 | 09:10
UIO BiH spona Dodika i Čovića
Kako saznaje portal Istinito,  Milorad Dodik i Dragan Čović nisu se nedavno sastali u Banjaluci kao ideri SNSD-a i HDZ-a, niti kao predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH, bez obzira što su svoje druženje predstavili zvaničnim sastankom. Njihov razgovor je, prema tvrdnjama portala, bio čisto poslovne prirode.

To što je Dodik govorio o BiH kao "fikciji" u kojoj su tri naroda "natjerana" da žive zajedno, a Čović da je "jedna od zemalja na Balkanu kojoj prijeti raspad i BiH", uz obostrane kritike upućene Bakiru Izetbegoviću zbog krize oko pokušaja pokretanja revizije, za izvor portala, to je samo dobar paravan.

Prema planu javnih nabavki za 2017. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH predvidjela je kupovinu poslovne zgrade, odnosno "nabavku objekta za smještaj zaposlenih u središnjem u redu u RC Banjaluka". Za ovu namjenu predviđeno je 35.000.000 KM, a iznos uključuje i PDV.



I prethodnih godina, dok je Nikola Špirić bio ministar finansija BiH, bila je aktuelna kupovina zgrade za sjedište UIO BiH, ali to nikada nije realizovano. Zapravo, nije postignut dogovor od koga će biti kupljen objekat, ili ko će ga graditi.

Kupovina poslovne zgrade je ponovo došla na dnevni red nakon što je 20. februara utvrđen ovogodišnji Plan javnih nabavki koji, između ostalog, predviđa i kupovinu poslovne zgrade u kojoj bi bile smještene sve službe u sjedištu UIO, uključujući i RC Banjaluka. UIO BiH trenutno u Banjaluci ima u vlasništvu i pod zakupom nekoliko objekata i višestruka korist bi bila sve to objediniti pod istim krovom.

Budući da se na čelu Uprave nalazi Miro Džakula, kadar HDZ-a, odavno traje pritisak na rukovodstvo da poslovnu zgradu kupi od mostarskog "Agram investa", za čiji račun je "MG Mind" Mladena Milanovića-Kaje izgradio poslovnu zgradu na Banjalučkom polju.

Tom poduhvatu se vjerovatno ne bi protivio ni član UO UIO, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ali sreću kvari predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik.

Za njega je "idealna lokacija" za sjedište Uprave u Picinom parku, u zgradi "Grand Trejda" Mileta Radišića. I nakon useljavanja Telekoma RS još ima dovoljno slobodnog prostora da se smjesti i UIO BiH.



Prema tvrdnjama izvora portala, možda bi se Dodik i Čović nekako i dogovorili da se u čitavu priču nije umiješao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Naime, izvori Istinito tvrde da je Radojičić pomenutom dvojcu poručio da gradska uprava neće izdati potrebne dozvole i saglasnosti ni za jedan ni za drugi objekat i da bi bilo najbolje da UIO BiH gradi namjensku zgradu za koju grad već ima lokaciju. Koja bi to lokacija bila, prema izvoru portala, nije teško pogoditi.

Prošle godine je "Ideal Kompani" započeo gradnju "Siti mola" u strogom centru Banjaluke, ali su se stvari zakomplikovale, jer su i investitor i gradska uprava shvatili da bi takav objekat, kada bi bio izgrađen u srcu grada, ugrozio normalno funkcionisanje saobraćaja. Osim toga, "Ideal Kompani" nije uspio da obezbijedi novac ni za plaćanje obaveza prema gradu za uređenje građevinskog zemljišta, komunalne naknade i takse, a kamo li za gradnju objekta.

Tako sada u centru Banjaluke zjapi rupa, čija sudbina je neizvjesna. Početkom godine, Igor Radojičić je slavodobitno najavio da bi grad mogao kroz kompenzaciju za nabavku mazuta za gradsku Toplanu i cesiju sa "Ideal Kompani", riješiti ovo pitanje. Namjera je bila da se u rupi gradi garaža, a iznad park i centralni spomenik poginulim borcima Otadžbinskog rata. U međuvremenu se, makar i privremeno, odustalo od tog plana, tvrdi izvor portala.



I za Radojičića je, prema tom izvoru, idealna prilika da skine s grbače problem koji je naslijedio od svog prethodnika Slobodana Gavranovića, koji je vlasniku "Ideal Kompani" Nenadu Luburiću izašao u susret davanjem dozvola za gradnju "Siti Mola". Ova lokacija se nalazi preko puta sadašnjeg sjedišta UIO BiH i to ni za grad ni za UIO ne bi bio problem. Takvom objektu i jeste mjesto u strogom centru grada, za razliku od prvobitno planiranog tržnog centra.

Ipak, ono što je nepoznato, jeste kako će na to reagovati Dodik i gdje je on u cijeloj toj priči. Zato je Čović, nakon sastanka sa Dodikom u Palati Republike, potegao do gradske uprave da bi vidio šta to nudi Radojičić.

-Mogu reći da smo vodili prijateljski razgovor. Današnji sastanak je i jedan vid podrške meni na početku mandata gradonačelnika Banjaluke, rekao je Radojičić,nakon sastanka sa Čovićem.



Šta ta izjava znači, biće poznato kada se na jednoj od narednih sjednica Upravnog odbora UIO BiH bude raspravljalo o kupovini zgrade.

Upravni odbor odluke donosi konsenzusom, što znači da će njihovi politički patroni prethodno morati da usaglase stavove, pa će glasanje biti tek puka formalnost.

Članovi Upravnog odbora UIO BiH su ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (predsjedavajući UO), Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Savjeta ministara BiH i Muhamed Kozadra, ekspert iz Federacije BiH.

Iznad svega, biće zanimljivo vidjeti kako će se SDA i Savez za promjene, koalicioni partneri HDZ-a u Savjetu ministara, ponašati u slučaju kupovine zgrade UIO BiH u Banjaluci.

(BN/Istinito)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

VETERAN

17.03.2017 08:14

OPET NJIH DVOJICA LOVE U MUTNOM..NEDOZVOLITI KUPOVINU PRAVITE NOVU SA TRANSPARETNIM PODACIMA ULAGANJA...

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

17.03.2017 09:46

Ako sam za policiju ja mogao prostor u hali "dogovoriti" za 3351 KM/m2 onda ovaj prostor mogu "dogovoriti" po 9000 KM/m2... Meni samo 30 % i sve riješimo za par dana.

Name

?????

17.03.2017 11:12

A Novomatic koji najviše spaja ova dva dripca,to izgleda nikog ne zanima?

Name

17.03.2017 14:51

Novo RS doo i RSA gaming doo,peremo novce,povovoljni uslovi,Dodikova zaštita,diskrecija zagarantovana!

Name

vidi kako izlazi navidjelo

17.03.2017 08:20

Zna se da lopov lopova stiti na racun drugoga i na kritikama drugoga radi se o milionima treba koji strpati u dzep cocvic mozda treba malo vilu u mostaru renovirati a tako i dodik u beogradu.A ovaj put su na racun revizije i kritika izostavili Bakira da se naprave da su posteni ali milioni su u pitanju.

ODGOVORITE
Name

dok

17.03.2017 10:45

Ma vila ti je samo paravan za nas papke.Narod se glodje oko smrdljive vile a u pozadini se okreću milijarde.Izračunaj samo tri propale banke u RS-u.Nije tu samo ovo što nam predstavljaju kao dug nego tu spadaju i sve malverzacije dok su banke postojale.

Name

Kole

17.03.2017 11:21

Vidim da sve znate, kako onda nemate posla ili privatan biznis!??

Name

re kole

17.03.2017 13:51

Kole mozda ti imas to privatni biznis dok branis ove o kojima mi pisemo i jadimo,cuvaj ako imas nesto ide lose vreme.

Name

PERO

17.03.2017 20:01

RE KOLE, TI SI DRUŽE OČIGLEDNO JEDAN OD DUPELIZACA OVE VLASTI I ZATO PLAĆAŠ REKET NEKOME OD NJIH, KAKAV CRNI BIZNIS U RS, JA SAM POKUŠAO I KAD SAM VIDIO KOME SVE MORAM DAVATI PROCENAT, ODUSTAO SAM, PA NI U TURSKO DOBA NISU TOLIKO UZIMALI

Name

Mesa

17.03.2017 08:34

Dobro jutro. Ako to izgube padaju. Sto je lopova njihovi su kadrovi samo sto nemaju dozvolu da ubijaju. Ceka se SzP ali neko od njih im je uio dao pod hipoteku.

ODGOVORITE
Name

Luiđi

17.03.2017 09:11

Pa da, kad dođu poštenja čine iz szp poteći će med i mlijeko.

Name

Re -Luiđi

17.03.2017 10:34

Neće teći mlijeko, treba dosta godina da se radi, da se riješe problemi, koji će ostati nakon SNSD-a.

Name

Snishodljivi latin

17.03.2017 08:35

Shvatio je Čović da mora da moli Igora i vidi se na snimku kako mu se ulizuje.Kakva naivna priča kao došao Čović da podrži Igora kao gradonačelnika

ODGOVORITE
Name

Vujadin

17.03.2017 08:39

Predhodnih dana se komentarisalo i a ovaj dvojac povezuje i elektroprenos BIH koji ove godine ima 250 milona investcija i da se trebaju podijeli poslovi. Tu je Poreska uprava BIHkroz koju milioni prolaze, a ima i posla ok oIT sektora pa je vec Prointer sa Lanacom i firmom iz Mostara uzela u januaru 1 milion KM na softve koji kosta maksimalno 100.000KM. Nardo sve vise i vise prica...dolazi do grla..

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

17.03.2017 08:48

SVE ĆE TO ,,ZEMLJOTRES" PORAVNATI... VRLO BRZO.

ODGOVORITE
Name

Ocevidno

17.03.2017 09:33

E sad se postavlja problem hrvatskog pitanja,odnisno hrvatskg bacanja prasine o ugrozenosti naroda.Da stanje postane NORMALNO ugrozeni bi bili Covic,Dodik i Bakir,a ne narodi.Covic ce dohakati i Srbima i Bosnjacima,To oni nevide.

Name

Unac Unac

17.03.2017 09:02

Unac nije prodao dok je bio ministar finansija u savjetu ministara pa sada ima zadatak Vjekoslav Bevanda.

ODGOVORITE
Name

euro ....

17.03.2017 09:05

...Ha ha svako vuče svom tajkunu kojeg je stvorio, sad se pojebali između poklali se dabogda.....

ODGOVORITE
Name

yugosloven

17.03.2017 09:10

GDJE JE BAKIR PA DA NJIH TROJICA UNISTE OVO STO JE OSTALO. PA ONDA BJEZE BAKIR U TURSKU DODIK U SRBIJU COVIC U HRVATSKU.

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

17.03.2017 09:12

Dodika i Čovića veže neviđena briga za vlastiti narod. Tolika ljubav prema narodu ide do toga da će ga radije uništiti nego dozvoliti da živi normalno. Pa naš narod je rekao da pare ljude kvare. Zato oni ne dozvoljavaju da se iskvari njihov narod, pa samo čisti možemo u raj. Oni će sve grijehe preuzeti na sebe. Zajedno sa parama. ENDE.

ODGOVORITE
Name

krkan

17.03.2017 09:13

Bravo za saradnju..bravo Predsjednice Dodik..

ODGOVORITE
Name

Da

17.03.2017 09:15

Vratice se Valter j..... vam mater.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

17.03.2017 09:20

Čovića baš briga,njegova Herceg Bosna ima luku Neum.Hrvati imaju izlaz na more,cela Jadranska obala je njihova od Istre do Prevlake.Kolko će Čović tek zarađivati od luke Neum i turizma kad se Herceg Bosna osamostali,tj. kako braća Hrvati vole da kažu kad bude neovisna...Nema za Čovića i hercegovačke Hrvate nikakvih problema,od Jadranskog turizma živeće i uživaće,dok će Srbi morati da oru i kopaju zemlju,a Bošnjaci da vade iz rudnika SO...Takav im je život namenio AVNOJ,EU i naravno Englezi ?

ODGOVORITE
Name

Lav

17.03.2017 09:39

Zivil Milorad dodik opet pobjedjujemo.

ODGOVORITE
Name

POHLEPA

17.03.2017 09:58

Ovo je Covic namiriso kraj Dodikov, a Rdojcicev uspon pa valja po Banja Luci opljackati ovo malo sto je ostalo.

ODGOVORITE
Name

sve je za profit

17.03.2017 09:59

Dobro da je Vucic svatio da je kod Dodika sve za prodaju i sve ima cijenu.Hatvard finansira svoje kadrove Kod Dodika profit nema nacionalnost Pogledajmo sudbinu glinice rafinerije l uopste privrede u RS koja je iz rata izasla netaknuta sada je nema .Narode podrzimo zeljeznicare to je jedini ostatak istinskog proletera koji radi da bi jeo i djecu skolovao.

ODGOVORITE
Name

ucitelj

17.03.2017 10:20

Postenije je biti pravi kriminalac nego politicar koji se busa patrotizmom.

ODGOVORITE
Name

ode sve

17.03.2017 10:23

Ovaj ce prodati sve Ako neko zatrazi Gradinu Mrakovicu Sutjesku sve ce prodati Nekad je bilo spasime boze kge gladi i ..... a sada je spasinas od Miletove socijal demokratije Marko jedino ga ti mozes zaustaviti odmah dok nije kasno a Pero cega napustiti ili ce clanstvo napustiti Peru.

ODGOVORITE
Name

007

17.03.2017 10:26

Kako vidim Dodika možemo okriviti i za erupciju Etne.

ODGOVORITE
Name

Bato

17.03.2017 11:32

Didik je lkopov par exelans

Name

alibaba i ćetrdeset ajduka

17.03.2017 14:18

Dva krimosa koja trebaju i moraju bit iza brave da bi narodu bilo bolje ..... dok je njih nema napred nema bolje nema ljepše.

ODGOVORITE
Name

stranac

19.03.2017 13:36

Nije nicija gorila do zore !! Za njih je svakako THE ENDE !!

Name

General

19.03.2017 06:00

Naci polove 35 mil pa nije to losa ideja. Sada shvatih zasto se vole ali ima problem tj. Causevic koji prica mnogo pa kada ne bi na usta progovorio bi na guzicu. Covic s Causevicem uzeo milijardu a sada opet tal po 17,5 mil. Blago njima i ja bi da pricam o podjelama kada se ovako dobro isplati.

ODGOVORITE