Почео Самит премијера региона

У Сарајеву је почео Самит премијера Западног Балкана, коме присуствује српски премијер Александар Вучић. Домаћин Самита је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који дочекује госте у згради Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 16.03.2017 | 11:18
Почео Самит премијера региона
Циљ Самита је приближавање земаља Западног Балкана Европској унији и разговор о регионалним пројектима који се односе на саобраћајну и енергетску инфраструктуру, те сарадњу у областима младих и образовања.
 
На овом скупу у згради институција БиХ учествују и премијери Црне Горе Душко Марковић, Македоније Емил Димитриев, Албаније Еди Рама и Косова Иса Мустафи. 
 
Самиту присуствује и комесар ЕУ за политику сусједства и проширења Јоханес Хан и Ангелино Алфано и министар спољних послова Италије, земље домаћина Самита земаља Западног Балкана који ће бити одржан у Трсту у јулу ове године.

Коментаришућу сарајевски самит, српски премијер је рекао да ће се разговарати о конкретним стварима.

"Желимо да видимо што више конкретних пројеката, да знамо шта нам је циљ, куда идемо, шта желимо да постигнемо. Мислим да ћемо први пут имати значајније резултате", сматра Вучић.



Он је навео да је за Србију важна изградња ауто-путева, око чега постоје заједничке идеје са БиХ и Црном Гором, али и око пута Ниш-Приштина-Драч.

"Шта год да од тих пројеката крене да се гради уз подршку ЕУ, бићемо задовољни. Ми смо спремни да већи дио тога финансирамо. Ако идемо ка Приштини, то подиже цијелу Топлицу и нишавски крај, ако идемо ка БиХ, то нас обавезује да урадимо Чачак-Пожегу, Пожега-Ужице, Ужице-Котромани, а ако будемо ишли ка Црној Гори, имамо Пожегу-Бољаре, деоницу дугу 107 километара", рекао је Вучић.

Он каже да постоји спремност да се разговара о пругама које су јефтиније.

"То све гради један другачији политички оквир у којем се више не говори о сукобима, свађама, о проблемима, већ се прича о будућности. Наша теза је стварање јединственог тржишта, идеја са којом сам изашао је царинска унија, да видимо колико је могуће више постићи економске интеграције чиме би били привлачнији за све инвеститоре, како са запада тако и са истока, а олакшаћемо међусобну трговину", сматра Вучић.

Премијер Србије истиче да би то убрзало и проток капитала и људи.

(БН телевизија)
 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Формалиста

16.03.2017 10:49

Може ли неко да ми објасни због чега је домаћин Звиздић а не Новалић или Цвијановићка, јер је опште познато да БиХ нема владу него Савјет министара, савјетодавно тијело без овлашћења владе, па самим тим нема ни премијера него предсједавајућег савјета. Владу имају Република Српска и Федерација БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.03.2017 11:12

Формално правно они и не воде Савет него странке.

Name

Патриота

16.03.2017 11:18

Цуј то Зељка! Не буди смијесан. Премијере имају и кантони. Колико их требало биту ту. То су премијери/канцелари/пресједници дрзава, е нека која је залутала у Неw Yорк-у.

Name

Мака сет

16.03.2017 11:28

Ди си пожурио, сад ће се то промјенит па ће бити како наговјештаваш.

Name

Драган

16.03.2017 11:19

Докле више лажи, превара и политиканства? Треба да се ради, ствара и производи, да се престане пљачкати држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.03.2017 11:54

Погресно друство и мјесто реци це Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгоја

16.03.2017 12:48

Ниста посебно од овог скупа,трт мрт па опет ниста. БиХ је дрзава у којој има много сиротиње,али зато има и оних који посједују висемилионске капитале,много незапослених и обесправљених итд знамо и сами. ста це овај скуп донијети по питању рјесавања ових проблема? НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

16.03.2017 15:25

Док год будемо увозили минералну воду, никад нецемо напредовати. Као ми овдје немамо воде!

ОДГОВОРИТЕ