Počeo Samit premijera regiona

U Sarajevu je počeo Samit premijera Zapadnog Balkana, kome prisustvuje srpski premijer Aleksandar Vučić. Domaćin Samita je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji dočekuje goste u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 16.03.2017 | 11:18
Počeo Samit premijera regiona
Cilj Samita je približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima koji se odnose na saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, te saradnju u oblastima mladih i obrazovanja.
 
Na ovom skupu u zgradi institucija BiH učestvuju i premijeri Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitriev, Albanije Edi Rama i Kosova Isa Mustafi. 
 
Samitu prisustvuje i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han i Angelino Alfano i ministar spoljnih poslova Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Komentarišuću sarajevski samit, srpski premijer je rekao da će se razgovarati o konkretnim stvarima.

"Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, kuda idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate", smatra Vučić.



On je naveo da je za Srbiju važna izgradnja auto-puteva, oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač.

"Šta god da od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU, bićemo zadovoljni. Mi smo spremni da veći dio toga finansiramo. Ako idemo ka Prištini, to podiže cijelu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak-Požegu, Požega-Užice, Užice-Kotromani, a ako budemo išli ka Crnoj Gori, imamo Požegu-Boljare, deonicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

On kaže da postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

"To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima, već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstvenog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i sa istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu", smatra Vučić.

Premijer Srbije ističe da bi to ubrzalo i protok kapitala i ljudi.

(BN televizija)
 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Formalista

16.03.2017 10:49

Može li neko da mi objasni zbog čega je domaćin Zvizdić a ne Novalić ili Cvijanovićka, jer je opšte poznato da BiH nema vladu nego Savjet ministara, savjetodavno tijelo bez ovlašćenja vlade, pa samim tim nema ni premijera nego predsjedavajućeg savjeta. Vladu imaju Republika Srpska i Federacija BiH.

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2017 11:12

Formalno pravno oni i ne vode Savet nego stranke.

Name

Patriota

16.03.2017 11:18

Cuj to Zeljka! Ne budi smijesan. Premijere imaju i kantoni. Koliko ih trebalo bitu tu. To su premijeri/kancelari/presjednici drzava, e neka koja je zalutala u New York-u.

Name

Maka set

16.03.2017 11:28

Di si požurio, sad će se to promjenit pa će biti kako nagovještavaš.

Name

Dragan

16.03.2017 11:19

Dokle više laži, prevara i politikanstva? Treba da se radi, stvara i proizvodi, da se prestane pljačkati država.

ODGOVORITE
Name

borac

16.03.2017 11:54

Pogresno drustvo i mjesto reci ce Baja.

ODGOVORITE
Name

Dragoja

16.03.2017 12:48

Nista posebno od ovog skupa,trt mrt pa opet nista. BiH je drzava u kojoj ima mnogo sirotinje,ali zato ima i onih koji posjeduju visemilionske kapitale,mnogo nezaposlenih i obespravljenih itd znamo i sami. sta ce ovaj skup donijeti po pitanju rjesavanja ovih problema? NISTA.

ODGOVORITE
Name

zna se

16.03.2017 15:25

Dok god budemo uvozili mineralnu vodu, nikad necemo napredovati. Kao mi ovdje nemamo vode!

ODGOVORITE