Смртоносне замке: Бојлер најопаснији

Трагедије настале као последица струјних удара у домаћинствима нису ретке, упозоравају стручњаци.

Србија 15.03.2017 | 22:13
Смртоносне замке: Бојлер најопаснији
Најновији случај је погибија Јоване Јочић (27) у Накову код Кикинде коју је највероватнија ударила струја када је у кади пустила воду да се истушира. Како тврде упућени, несреће од струјног удара махом настају у купатилу, но старе инсталације и погрешна употреба могу направити проблем било где у кући.

"Стопостотна заштита од струје не постоји, али ако људи редовно проверавају исправност инсталација и заштитних уређаја и опрезни су сваки пут када користе електричну енергију, несрећа ће бити много мање", рекао је електроинжењер Јовиша Јовановић.

Он је додао да људи греше када не искључе уређај из струје пре него што покушају да на њему нешто провере, поправе или замене.

"То важи чак и када се мења обична сијалица, а нарочито када се отварају неки сложенијии апарати. Уређаји који садрже много металне масе могу постати опасни и на сам додир. Такав проблем најчешће се ствара управо на бојлеру", каже он.

Водоинсталатери су нам објаснили зашто. Када прегори грејач у бојлеру, односно, када се истопи све около, унутра остаје жица која греје воду. Код старих инсталација бојлер се нађе под напоном, склопка не може да "искочи", а као једини проводник струје остаје управо човек који се у том моменту налази у кади. Кроз воду се преноси струја, елекртицитет је распрострањен кроз цело тело, а смрт је готово неминовна.

Фаталан може бити и шпорет, али и фен

"Осим бојлера, много металне масе има и шпорет. Може се десити да унутар шпорета из неког разлога дође до прекида уземљења, напон мреже онда "пробије" и дође на масу шпорета. Ако тада додирнемо штедњак, и сами долазимо у напон, а шта ће се с нама десити, зависи од средине, на пример од тога да ли смо обувени. Боси или људи који стоје на мокрим плочицама долазе у животну опасност, јер што је мањи отпор са земљом, струја је већа, а струјно коло се затвара у нашем телу", додаје Јовановић.

Слично се дешава и са грејним телима. Посебно треба водити рачуна при употреби кварцне пећи, од које су мало сигурнији уљани радијатори. Најбезбендије су можда ТА пећи, јер као изолацију користе и вуну.

"И са апаратима од пластике треба бити савестан. Сви умотавамо кабл фена око ручке, мада тако изолација може да пукне. Када се фен поново укључи, на том ће месту тећи жива струја, која се никако не сме додирнути руком. Иста је ствар са пеглом, због чега пре употребе апарата треба издвојити неколико секудни и прегледати каблове – жице које се виде су отворен пут до несреће. Слично је и са пуњачима за телефоне, таблете и лап топове, који премештамо свуда по кући, чиме се опет штетити изолација", објашњава он.

Јовановић каже да људи ретко врше детаље провере инсталација.

"То би могла да буде ефикасна мера предострожности. За објекте од јавног значаја, провера се врши на сваке две године, али у приватним домовима то је врло ретка пракса", закључује саговорник.

Према саветима електричара, фен не смете користити у близини када, туш кабина, базена или других мокрих површина. Уколико користите фен у купатилу, обавезно искључите кабл из утичнице након употребе. То правило такође важи чак иако је фен искључен на дугме.

(Блиц.рс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Спиридон Копицл

15.03.2017 21:29

Овај инжењер не спомиње основну ствар а то је да треба имати одговарајуће осигураце на куцној инсталацији који нису "крпљени", а исто треба да зна да сваки гријац треба да има и термо прекидач који први искључи довод напона на бојлер. А најсигурније је искључити склопку за бојлер док се купамо. Прице о фену су глупости јер је он пластичан и најбезопасни је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккккк

15.03.2017 22:08

Тако је! Постоје и бојлери са термостатом који додатно доприноси уштеди електричне енергије у домаћинству а додатно и сигурности корисника.

Name

Ккккк

15.03.2017 21:36

Почео сам користити нови бојлер 2002.године. Временом је све дуже и спорије радио. Кад сам позвао електричара 2014.године извадио је из њега деформисани гријач наталожен дебелим наслагама каменца. Кад ми је електродистрибуција укључила струју послије поплаве 20.05.2014. укључио сам само осигураче за сијалице јер нису биле ни оне ни прекидачи поплављени. Утичнице сам укључио тек за 6 дана док су се осушиле од поплаве а електромотор за хидрофор је прије првог укључивања послије поплаве ишао прво на викловање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

15.03.2017 21:56

За сигурност је добра Фидова склопка која благовремено прекида струјни круг код свих аномалија

ОДГОВОРИТЕ
Name

струја

16.03.2017 10:36

То си у праву ал си заборавио речи да 90% прикључака у БИХ нема изведеног уземљења па се фиделка не може уградити.јер она се повезује између"о" и зземљена.Мада има верзија да може ал није сигурна.Зато се код нас ради ткз" нуловање"

Name

Зоол

15.03.2017 22:32

Кабал од пуњаца телефона опасан?Па зар овај стручњак не зна да се тел не пуни са 220 волти и да такви каблови немају висе од 12 волти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ ре Зоол

16.03.2017 10:04

Ти мора да си пекар.Сваки телефонски пуњач ради на 220 в. а у њему је претварач који исправља наизмјеничну струју и напон на истосмјерну и у секундару (на излазу)имамо од 3.6 в до 19.2 волти за лаптопе и сли.Према томе не играј се са пуњачима кад не знаш.

Name

Купусар

15.03.2017 23:17

Код нас се користе и јос увијек инсталирају инсталације са разводним кутијама сто у принципу и није техницки неисправно али када ти спојеви оксидирају не помазе ни најосјетљивија ФИ склопка јер једноставно нема контакта. Оксидација бакра се најцесце десава код великих потросаца струје као сто су бојлер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алдрмас

16.03.2017 11:22

у свим нормалним земљама нема осигурача већ фид склопке а које реагујују на разлику напона!!!тако да је немогуће да ико страда.али морамо имати непромјењив напон громобран инсталацију,раздвојени нулу од уземљења!!!