Могуће санкције због енергетике

БиХ има још мјесец дана да испуни обавезе према Енергетској заједници ако жели да избјегне враћање санкција, упозорио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 15.03.2017 | 11:45
Могуће санкције због енергетике
Како је истакао, ентитетска министарства обавезна су да његовом министарству доставе мишљења, сугестије и приједлоге на нови закон о електричној енергији и гасу, како би он могао бити упућен у парлементарну процедуру за усвајање.

"Ако закон не донесемо, вратиће нам санкције, и то је нешто што треба да очекујемо. Што се нас тиче, закон упућујемо у парламентарну процедуру чим добијемо позитивно мишљење. Уколико би закон ушао у парламентару процедуру, остало нам је још мјесец дана", навео је, како преносе, Шаровић.

Министар енергетике, индустрије и рударства Републике Српске Петар Ђокић истиче да се, како преноси лист, чине максимални напори и да се интензивно ради на новим законским рјешењима.

"Ово су комплексна питања која се морају рјешавати у оквиру механизма координације и која морају да имају претходну сагласност влада РС и ФБиХ", рекао је Ђокић.

Он је прецизирао да сва рјешења морају бити у складу с уставним надлежностима БиХ и ентитета, уз нагласак да нова рјешења морају бити усаглашена с Трећим енергетским пакетом, који се односи на одредбе унутар ЕУ када се ради о тржишту енергентима.

У тексту се даље тврди да нису добили званичан став из владе Федерације БиХ, наводећи да они сматрају да је потребно донијети закон о гасу на нивоу државе и да сва регулатива и надлежности морају бити измјештене на државни ниво.

За разлику од тога, у РС су спремни да се донесе закон на нивоу државе, али да се у њему у пракси задрже садашња рјешења, по којима је за енергетику надлежан ентитетски ниво власти.

Енергетска заједница увела је санкције БиХ зато што није донесен закон о гасу на државном нивоу, али их је и суспендовала до прољећа како би оставила простор за факторе у БиХ да се договоре.

Уколико до договора не дође, санкције ће се односити на укидање средстава за инвестиције у енергетику које би биле финансиране европским средствима.

О реалној могућности враћања санкција Енергетске заједнице БиХ данас у Сарајеву ће говорити министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић .

Како је најављено, Шаровић ће говорити и о промјени Уговора о успостављању енергетске заједнице. 

БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

007

15.03.2017 11:34

Опет пренос надлежности,као да нам гас долази из Маоче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

15.03.2017 12:43

иИас ли ста паметније тај ти је коментар висе истросен и офуцан.

Name

ре бн

15.03.2017 13:31

Па ста оцес да казес?цовјек је у праву ниста преносит да бивсу беиха то је нај веце зло сто постоји.пито би саровица да је био дан у рату како би се онда понасо И колико би ститио интересе Републике Српске вако му је свеједно увлаци се какиру за саку пара

Name

никола

15.03.2017 11:43

Је ли ова Тесла поза због енергетике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купусар

15.03.2017 12:22

Мафијаси неце да испусте тај обиллни извор прихода , све око лове задрзаваји по сваку цијену у својим торовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

15.03.2017 13:03

Па Ко је луд да пребаци на ниво дрзаве.Одакле це онда красти И једни И други.Ови сто говоре кобајаги слазу се да пребаце на дрзавни ниво а врло добро знају ста је договор баје И брата бакира И полубрата цовица.Договор је једни за други против И проблем ријесен ,Једина дрзава у свијету да производи висак енергије јер све дзаба Али некако им се омакло па се стално показује мањак хаха...

Name

милош

15.03.2017 13:18

Ја колико видим ови из РС би се ј......ал да не у........Ето нек буде на нивоу БИХ ал да остане по старом да ми о свему одлучујемо?????????????????Па зар они мисле да су људи из међународне заједнице толико блесави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

15.03.2017 13:58

Ово што си написао односи се на политичаре из власти. 99% народа хоће плин у БЛ а не да нан се свијет смије у 21 вијеку гријање на дрва,а топла вода соларно плин из Русије који се добија из Хрватске из ЈАНАПА значи Yугословенског нафтовода и плиновода чбани из СНСД-а.А то за енергетику је Баја потписо још лани.

Name

СзП

15.03.2017 14:47

Живио Савез за промјене, откада владају народ боље живи и нема санкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.03.2017 15:26

Ово је опет Бакиров напад на осиромасену Српску.

Name

србин

15.03.2017 18:36

Читам данашњу изјаву Петра Докича.ЕУ треба да промијени правила и да прихвати реалност и РС ко једнаког партнера??????????????хахахахахахахахахахаахахахахахОво се у народу зове ""ј...луд збуњеног"

ОДГОВОРИТЕ